Onur Havayolları’nın, havalimanı muhabirleri ile her sene geleneksel olarak bir araya geldiği iftar yemeği dün akşam gerçekleşti. Florya Kaşıbeyaz Restoran’da verilen iftarda Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu önemli açıklamalarda bulundu.
FİLOMUZU REVİZE EDECEĞİZ
Bolukçu bir soru üzerine Avrupa Birliği’nin sera etkisi yaratan gazların salınımını azaltmak için yapılan Kyoto Anlaşması ile karbon emisyonlarına getirilen sınırlamaların havacılık sektörüne taşıma kararını değerlendiren Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, “Biz Onur Air olarak gereken çalışmalarımızı başlatmış durumdayız. Bu kapsamda 2012 yılına kadar filomuzda bulunan MD (McDonnell Douglas) tipi uçakları Airbus 320 ve Airbus 321’lerle değiştireceğiz. Önümüzdeki yıl bu dönemde filomuzdaki MD’lerin yarısını göndermiş olabiliriz. Türkiye’nin coğrafi şartları için en uygun uçakların MD tipi yolcu uçakları olduğunu söyleyebilirim ama biz de ticari bir kuruluş olarak bu değişime ayak uydurmak zorundayız. Aksi takdirde 2012 yılında devreye girecek olan “karbon kotası borsası”na takılırız” şeklinde konuştu.
ESAS OLAN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİLİK
Bolukçu, bir çok şirketin yeni uçaklar aldıkları bir dönemde kendilerinin filoyu büyütüp büyütmeyecekleri sorusu üzerine “Bizim şirketimizin ‘çok uçağımız olsun’ diye bir politikası hiçbir zaman olmadı. Sektördeki diğer şirketler gibi ‘ilerleyen yıllarda 40-50 uçağımız olacak’ demiyoruz. Bizim için önemli olan filomuzdaki tüm uçaklardan yıl boyunca yüksek performans alabilecek bir filoya sahip olmaktır” dedi. Bolukçu, kısa sürede çapraz uçuşlara başlayacaklarını açıklayarak, “Çapraz uçuşlara başlayıp farklı şehirleri birbirine bağlamayı planlıyoruz. Turboprop tipi uçaklarla bu operasyonlar yürütülebilir. Ancak bizim insanımız lükse düşkün olduğu için jet motorlu uçaktan inip pervaneli uçağa binmeyi tercih etmez. Eğer Turboprop ile uçarsak bu da Onur Air’in yiğitliği olur” dedi.
ANTALYA’DA 15 DOLAR 15 EURO OLDU
Tüm dünyada krize karşı önlemler alındığını ve teşvik edici paketlerin devreye sokulduğu anlatan Bolukçu, “Antalya Havalimanı’nda işletmeci iki firma var ve Çelebi-IC’nin işletme süresi sona eriyor. Bunundan sonra tek bir işletmeci meydanda söz sahibi olacak. Fraport-IC ortaklığının tüm havalimanını işletecek firma olmasıyla birlikte yıl başından itibaren yolcu başına alınan 15 Dolar’lık ücretin 15 Euro’ya çıkarılacağı şimdiden konuşuluyor. Bu da çok yüksek bir zam anlamına geliyor. Neden böyle bir şey yapılıyor anlam veremedik doğrusu” şeklinde konuştu.
SABİHA GÖKÇEN’E TEKLİFLER GELİYOR
Onur Air’in Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuşlara nasıl baktığının sorulması üzerine Bolukçu, “Biz rekabeti seviyoruz. Ancak bu rekabet biraz adaletli olmalı. Bizim Sabiha Gökçen’den uçuş yapmamız için sürekli teklif geliyor. Ama dediğim gibi rekabetin de bir şekli var ve biz şu anki durumdan memnunuz. Tarifeli uçuş isteği olan her yerden uçarız. Sabiha Gökçen olmuş, Isparta olmuş hiç fark etmez” diye konuştu.