Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu İGA İstanbul Havalimanı’nda görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Karaismailoğlu’nun havalimanında gazetecilere değerlendirmelerde bulunduğu görüşmeye İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu da katıldı.
İstanbul Havalimanı’nın başlangıcından bugüne kadar olan süreç hakkında yurt dışı toplantılarında övgüyle bahsettiğini belirterek sözlerine başlayan Adil Karaismailoğlu, havalimanı projesini tüm dünyanın hayranlıkla izlediğini ve takip ettiğini söyledi.
DÜNYAYA İLHAM VEREN BİR PROJE
Bakan Karaismailoğlu İstanbul Havalimanı hakkında, "Bu kadar fizibilitesi uygun bu kadar başarılı bir proje, planlanmış bir şekilde hiçbir milim sapmadan bu süreci yönetmemiz hakikaten Türkiye için gurur vesilesi ve dünyaya ilham olan bir proje burası. Atatürk Havalimanı’nın kapasitesi dolduktan sonra ve dolmaya yakın bu işin planlanması doğru zamanda doğru bir proje olarak zamanında yapılmış bir iş olarak dünyanın en kıymetli işlerimizden bir tanesi. İstanbul Havalimanı projesi 75 milyon kilometrekarelik alanda tamamen yaşamın, hayatın ve yeşilin olmadığı bir alanın hem ekonomiye kazandırılması hem de hayata kazandırılması ve hepsinden önemlisi İstanbul’un ihtiyacı olan bu büyüklükteki bir havalimanının bu kadar kısa sürede devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 10 milyar Euroluk yatırımla Türkiye’nin ekonomisine kazandırmak, dünyaya kazandırmak herkesin yapabilceği bir iş değildi. Bu kadar başarılı bir şekilde bu süreci yönetmek hakikaten gurur dolu bir iş" diye konuştu.
2022 yılının Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak çok hareketli geçtiğini, önemli yatırımların bitirildiği ve önemli yatırımların başlangıcı olan bir yıl olduğunu kaydeden Bakan Karaismailoğlu, yatırımlarla beraber Türkiye’nin büyüyeceğini vurgulayarak, "Sadece hava yollarında değil kara ve demir yollarında da hakikaten olağanüstü bir çaba gösteriyoruz. Ekonomilerin, ticaretin bu kadar küçüldüğü ve daraldığı bir dönemde Türkiye yatırımlarını artırarak devam ediyor. Tabii bu işleri yapmak güçlü bir irade ve güçlü bir lider ister, güçlü bir lider bizde var inşallah. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu yatırımlar ve Türkiye’nin büyümesi hızlı bir şekilde devam edecek" ifadelerini kulandı.
‘Yaklaşık 1 yıllları kaldı o zamana kadar ne yapsalar kârdır’
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) eleştirilerde bulunan Bakan Karaismailoğlu, Belediyenin elinde olan ve tamamlanmayan 100 kilometrelik metro hattının bir an önce bitirilmesi gerektiğine dikkat çekti. İBB’nin metro hatlarını tamamlamaması hakkında Bakan Karaismailoğlu, "Maalesef görüyoruz ki, hiç öyle bir heyecan da yok, öyle bir dert de yok" diye konuştu.
Tamamlanmamış metro hatlarından Başakşehir metrosunu örnek veren Adil Karaismailoğlu, "Başakşehir- Kayaşehir arasındaki metro hattını yapmayacaklarını söyleyince biz devraldık. Biz devraldığımızda Başakşehir metrosunun ilerleme hızı yüzde 5’ti... Bakın biz devraldık ve bitiriyoruz. Mahmutbey -Esenyurt ve Kirazlı-Halkalı metro hattı da yüzde 5’te kaldı. Üzerinden dört yıl geçti. Ya siz Belediyesiniz! Devletimiz belediyelere bütçe veriyor Bakanlığa da veriyor. Diyor ki bu bütçelerle bu yatırımları yapacaksınız diyor, bunların içinde metrolar var, yollar var, çöpü toplayacaksın diyor ama maalesef paralar da ortada yok iş de ortada yok. Bunun hesabını milletimiz zamanı geldiğinde sandıkta soracaktır. Sonuçta biz bir şey dediğimizde dezenformasyonlarla farklı yere çekiyorlar. Bunun yanında bir de dünyada bir ilki gerçekleştirdiler. Yapımından sorumlu oldukları metro hattının üzerine hafriyat döken Belediye olarak tarihe geçtiler. İnşallah akıllarını başlarına alırlar hizmet etmenin Belediyeciliğin ne olduğunu öğrenirler. Gerçi yaklaşık bir yıllları kaldı o zamana kadar ne yapsalar kârdır" dedi.
‘Kanal İstanbul maliyetini kendi geliriyle karşılayacak’
İstanbul Boğazında gemilerin oluşturduğu yoğunluğun Marmara Denizi’nde yük haline geldiğine ve bunu ortadan kaldırmak için tedbir alınması gerektiğinin altını çizen Bakan Karaismailoğlu, "Bugünden de ciddi problem var. Gemilerin bekleme maaliyetleri ve Marmara Denizi’ne verdiği sıkıntılar var. Denizin ısınması denizin kirlenmesi gibi. İstanbul Boğazı dünyanın en riskli deniz su yollarından biri. Geçmişte yaşanmış kazalar var. İstanbul Boğazın’nda çok ağır bir yük var. Bugün 40 bin gemi geçiyor. Süveyş Kanalı’ndan yılda 24 bin gemi geçiyor 5.6 milyar dolarlık kazanç sağlıyorlar bu rakam bugün 9 milyar dolarlara çıktı. Bizim aldığımız rakamlar ortada" dedi.
Karaismailoğlu ayrıca buradaki olumsuzlukları azaltmak için yaz aylarında aldıkları kararla ‘denizlerden alınan geçiş ücreti’ni (Navlun) 5 katına çıkarmalarına rağmen hala yetersiz kaldığını belirtti.
Bu sorunu, yoğunluğu ortadan kaldırmak için alternatifler üretmek ve devlet olarak buna bir çözüm bulmak zorunda olduklarını aktaran Bakan Karaismailoğlu, "Kanal İstanbul böyle bir ihtiyaçtan doğdu. Biz Boğaz'ı kapatmayacağız oranın yükünü hafifleteceğiz ve bu mega altyapı projesi olan Kanal İstanbul’u, maliyeti kendi geliriyle karşılayacak bir proje olarak bunu inşallah hayata geçireceğiz. Şu anda da Kanal İstanbul üzerinden geçen ve vatandaşımızın ulaşım ihtiyacını karşılayacak hem Sazlıkdere köprüsü hem de bağlantı yollarında inşaatlar devam ediyor. Yine Halkalı’dan Avrupa'ya giden tren hattımız Kanal İstanbul’un altından geçecek şekilde tünel olarak projelendirildi ve imar hatlarına başlandı. İnşallah bu ulaşım yolları bittikten sonra da ana ihalemizi yaparak dünyanın en büyük alt yapı projelerinden biri olan Kanal İstanbul’u da kendi gelirleri ile finanse edecek şekilde yapıp biritip ülkemizin hizmetine sunacağız. Ayrıca Karadeniz’deki büyük ve lojistik liman ile birlikte adeta Rotterdam-Singapur limanlarına benzer bir limanla Karadeniz’deki lojistik hareketliliğe yön vereceğiz" ifadelerini kullandı.