NASA yeni uçuş teorileri üzerine çalışmalarına bir yenisini ekledi. Amaç yakıt tasarruflu hava taşıtları ve kargo taşımacılığı da dahil olmak üzere, geleceğin uzun menzilli uçaklarının tasarımı için yeni modellemeler yaratmak... NASA bu yönde, deneysel uçaklar konusunda en tecrübeli firma olan Lockheed Martin'le işbirliği yapıyor. Geliştirilen hava aracı X-56A, son derece esnek, hafif kanatların nasıl çalıştığını araştırmak için yeni bir model...
1960’ların teknolojisinde kanat içleri yakıt deposu olarak kullanılmaktaydı. Halbuki son gelişmelerle kanatlar, günümüzde çoğu uçakta bulunan kısa, sert kanatların aksine içi boş ve gövde uzunluğunun 4 katı fazla büyüklükte dizayn edildi.
Mühendisler James Smith ve Gary Cosentino, uçuş için X-56A'yı hazırladılar.
Araştırmacılar 7,5 metre uzunluğunda, 28 metre kanat açıklığına sahip ve 217 kg. ağırlığındaki insansız uçağı test ederken, son derece esnek, hafif kanatların kontrol edilip edilemeyeceğini araştırıyorlar. Uçak, 2 adet 90 beygir JetCat P400 turbojet motorla uçuyor.
ARAŞTIRMALAR BİR DEVRİMİ HABER VERİYOR
Özetle, X-56A'nın esnek ve ince kanatları uçağın tasarımında bir devrimi haber veriyor olabilir. Gelecekteki tasarımlara uygulanan bu tür teknolojiler, çeşitli uçak tiplerinde daha uzun, daha hafif ve daha esnek kanatların yapılmasını sağlayabilir.
Burada öncelikli amaç, kanat yapısını geliştirerek yapısal ağırlığın azaltılması ve yakıt verimliliğini sağlamak... Bilim insanları bunu da başarmış durumdalar.
Havacılık gelişmeye devam ediyor, biz de merakla takip etmeye devam edeceğiz.
ŞEREF SEZGİN-Airkule.com
Kaynak:
http://aviationweek.com/commercial-aviation/nasa-s-x-56-demos-flutter-suppression-flexible-wing