Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Almanya'nın başkenti Berlin'de dünya çapında mimar ve tasarımcıları bir araya getiren festivalde, İstanbul yeni havalimanı terminal binasının "Gelecek Projeler-Altyapı" kategorisinde tasarım ödülü aldığını anlattı.
Söz konusu terminal binasının İngiliz Scott Brownigg firmasının öncülüğünde, Türkiye'den Fonksiyon ve TAM/Kiklop'un desteğiyle tasarlandığını bildiren Arslan, "Daha önce de İstanbul yeni havalimanı hava trafik kontrol kulesi ve teknik binası, 370 proje arasında yapılan değerlendirme sonucunda 2016 Uluslararası Mimarlık Ödülüne layık görülmüştü. İstanbul yeni havalimanının inşaatı devam ediyor ama ödüle doymuyor." diye konuştu.
90 MİLYON YOLCU AĞIRLAMA KAPASİTESİ VAR
Arslan, tamamlandığında dünya çapında sıfırdan yapılan en büyük havalimanı özelliği taşıyacak olan projenin, 350'den fazla noktaya uçuşla ilk etapta yıllık 90 milyon yolcu ağırlama kapasitesine sahip olacağını anlattı. Ödüle konu olan terminal binasının, dünya çapında tek çatı altındaki en büyük terminal binası özelliğini taşıyacağını dile getiren Arslan, Dünya Mimarlık Festivali'nde 60'ı aşkın ülkeden 300'ün üzerinde projenin yarıştığını ifade etti.
Arslan, festivalde yarışan projelerin mimari planlama, tasarım, estetik, operasyonel konular ve inşa edilebilirlik kriterlerine göre değerlendirildiğini belirterek, İstanbul yeni havalimanının, söz konusu ödülle Londra Well-line, Şanghay Caravanserai Havalimanı, Güney Kore Uluslararası Jeju Havalimanı, Riyad Olaya Metro İstasyonu, Stuttgart Merkez İstasyonu, Varşova Tren İstasyonu, Çin San Shan Köprüsü gibi projeleri geride bıraktığını kaydetti.
"ANA TERMİNAL EN ÖNEMLİ UNSUR"
İstanbul Grand Airport (IGA) Havalimanları İnşaatı Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu da dünyanın en büyük havalimanı yapılanması olan projedeki ana terminalin, en önemli unsur olduğunu belirtti. Ana terminalin, 1 milyon 300 bin metrekare tek çatı altında dünyanın en büyük terminal binası olduğunu dile getiren Akçayoğlu, "İçerisindeki yapı, kültür tamamen Türk mimarisini andırıyor. Biliyorsunuz çatımız özellikle büyük usta Mimar Sinan'dan esinlenilen bir yapı. Artı içinde çok büyük duty-free alanı olacak, orada da İstanbul'un Boğaziçi'nin görüntüsünü vereceğiz. Proje hem çok fonksiyonel tasarım olarak, aynı zamanda da kültürümüzün motiflerini yansıtan bir yapı olması açısından çok önemli." dedi.