TAV Havalimanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile (DHMİ) imzaladığı sözleşme uyarınca İstanbul Atatürk Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminali ve Katlı Otopark ile Genel Havacılık Terminali’ne ilişkin 2009 kira ödemesini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener’in katılımı ile yaptı.
Atatürk Havalimanı Airport Otel’de düzenlenen törende TAV CEO’su Sani Şener, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a 140 milyon Dolarlık sembolik çeki verdi. Törende bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizin tüm dünyayı etkilediği bir dönemde havacılıkta verilerin yüzleri güldürdüğünü söyledi. Bakan Yıldırım şöyle konuştu:
“Küresel kriz bütün dünyayı etkiledi. Böyle bir durumda en fazla etkilenmesi gereken sektörlerin başında turizm ve ulaştırma geliyor. Turizmde 25 milyonu aştık. Dünyada yüzde 13.5 daralma olurken, bizde 2008’de ortalama büyüme yüzde 6’yı geçti. Türkiye’de transit trafik çok arttı. Türkiye bölgenin transfer noktası haline geldi. Buradaki artış yüzde 24. Bunda THY’nin Star Alliance’a dahil olmasının etkisi büyük. Böylece 1000 değişik noktaya uçma imkanı doğdu. 'Transit yolcunun bize ne faydası var?' diyebilirsiniz. Ancak durum değişik.”
Transit yolcuya İstanbul’u gezdirin
Bakan Yıldırım, TAV yöneticilerine seslenerek şu ricada bulundu:
“Özel sektörümüzden ricam, burada uzun süre kalacak misafirlerimize İstanbul u gezdirecek, gösterecek bir alt yapı hazırlamaları. Bunu yapmamız lazım. Üç saatten fazla burada kalacak olan yolcuya İstanbul’u gezdirmeliyiz. Singapur bu hizmeti gerçekleştiriyor. Bunun mutlaka ücretsiz olması gerekmez, ücretli de olsa bu imkanı sağlayalım”.
Hava Parçalı Bulutlu
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 2003’te 8.5 milyon yolcudan bugün dış hatlarda 75, iç hatlarda 35 milyon yolcu rakamına ulaşıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu iş özel sektör-kamu ortaklığına dönüştü. Trafik yükünü en fazlasıyla çeken limanlarımız Atatürk Havalimanı, İzmir, Bodrum, Antalya özel sektörün işletmesinde. Bu sayede istihdam oluştu, kalite yakalandı. ‘Havayolunu halkın yolu yapacağız dedik’ başardık. Artık havalimanlarının yapımında ‘Türk Modeli’ dünyada kabul gördü. Üç büyük havalimanımızdan kamuya 10 milyar dolar üstü kaynak aktarımı sağlandı. Bu aldığımız 140 milyon dolarla Atatürk Havalimanı’ndan alacağımız paranın üçte birini almış olduk. Buradaki törenle maksadımız havacılık uzmanlarına hava raporu vermekti. Hava parçalı bulutlu, önümüzde zor günler olduğunun farkındayız, ama vaziyet iyi. “
Denetimden taviz yok
Bakan Yıldırım, Avrupa’da EASA’ya AB dışında dahil olan tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak, “Her şeyde tölerans gösteririz ama, 'uçuş emniyeti söz konusu olduğunda babanızı bile tanımayacaksınız' derim. Denetimlerimiz çok yoğun olarak devam ediyor. Denetimlerde Avrupa da 5’inci olduk. EASA’ya AB dışında dahil olan tek ülke Türkiye’dir. Bunlar emniyete verdiğimiz hassasiyetten kaynaklanıyor. Sonuçta kriz varmış yokmuş, ulaştırma çalışmaya devam ediyor. Tabiri caizse devlete 2 veriyor, bir alıyor” dedi.
THY iki kat büyüdü
Konuşmasında THY’nin gösterdiği performansa da değinen Yıldırım, “THY‘nin 65 uçağı vardı, şimdi 128 uçağı var. 5 yılda havacılıkta doğrudan çalışan sayısı yüzde yüz arttı. Nazar değmesin iyi gidiyor, ara sıra mizahi konular oluyor ama onlar da bu işin tuzu biberi oluyor” diye konuştu.