Türkiye’nin ilk yerli ve milli SİHA'sı (silahlı insansız hava aracı) Bayraktar TB2,100 bin uçuş saatini başarıyla tamamlayarak Türk havacılık tarihinde gökyüzünde en uzun süre görev yapan ilk milli hava aracı oldu.
Dünya havacılık ve savunma sektörü tarafından ilgiyle takip edilen Bayraktar TB2 SİHA sisteminin başarısı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez gelişmiş bir hava aracı ihracatı yapılmasına da kapı araladı. Böylelikle Türk Savunma Sanayii'nin en önemli adımlarından biri atıldı. Yapılan anlaşmalar kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'lar, havacılıkta 100 yıllık bir geçmişe sahip olan ve dünyanın en büyük uçaklarını üreten Ukrayna'ya, sonrasında ise Katar'a ihraç edildi.
Aynı kapsamda Milli SİHA'ya ilgi duyan başka ülkelerle de görüşmeler devam ediyor. Üç yedekli aviyonik sistemleri ile sensör füzyon mimarisiyle tamamen otonom taksi, kalkış, normal seyir ve iniş kabiliyetine sahip olan Bayraktar TB2 SİHA sistemi, TSK envanterine giren ilk milli taktik insansız hava aracı sistemi olarak 2014 yılından bu yana aktif olarak kullanılıyor. Kanatlarında Roketsan tarafından üretilen 4 adet MAM-L ve MAM-C füzelerini taşıyabilen Bayraktar TB2, yerleşik lazer hedef işaretleyicisi ile hassas hedefleme yapma kabiliyetine sahip bulunuyor. Bu özelliklerle Türkiye, dünyada kendi SİHA'sı ve mühimmatlarını üreten 6 ülkeden biri olarak öne çıkıyor. Yüzde 93 yerlilik oranına sahip olan Milli SİHA, hedefe yakın alanlara verilebilecek hasarları önlemek amacıyla hızlı gör-ve-vur özelliğine sahip hepsi bir arada çözüm sunan bir sistem olarak dikkat çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri için silahlandırılan sistem, keşif, sürekli havadan gözetleme, hedef tespiti ve imha imkanı sağlıyor.
MİLYON SAATE ULAŞACAĞIZ
Baykar Teknik Müdürü (CTO) Selçuk, Bayraktar TB2 SİHA'nın 100 bin uçuş saatini tamamlamasına ilişkin şunları söyledi: "Dünyada insansız hava araçları açısından 100 bin saat uçuş çok ciddi bir başarı. Bunu gerçekleştiren çok az ülke var. Havacılıkta ülkemizin yakaladığı ivme ve Milli Teknoloji Hamlesi'nin oluşturduğu toplumsal dip dalga ile uçuşların milyon saate ulaşacağına ve uzaya yönelik çalışmalara varacağına inanıyorum."
DHA