Menderes'te kurulan ve işletmeye alınmasına az bir süre kalan taş (dolomit) ocağında patlatılacak dinamitlerin hava trafiği için risk oluşturduğu ortaya çıktı. Buna karşın madene çalışma ve işletme ruhsatları verildi. İzmir il Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Nesrin Beykoz, meclise sunduğu raporda tesisin ruhsatta yazan adreste yer almadığını da ortaya çıkardı.
Menderes Çileme Köyü'nde dolomit maden ocağı ve kırma eleme tesisi için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü 2007 tarihinde işletme ruhsatı verdi. İzmir İl özel İdaresi de buna dayanarak, 4 Ekim 2010 tarihinde işyeri açma ve çalışma ruhsatı verdi. Ancak verilen ruhsatta adres, Pancar Beldesi, Taşpınar Köyü Yaramazca Tepe Mevkii Menderes İzmir olarak yazıyor. Buna karşın Pancar'ın Menderes'e değil Torbalı'ya bağlı olması dikkat çekerken, Taşpınar köyünün de bölgede yer almadığı anlaşıldı. Dolomit ocağını açacak olan Ildır Madencilik firması, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu almamak için maden sahasının boyutunu 24 hektar olarak gösterdi. ÇED Yönetmeliği'ne göre büyüklüğü 25 hektarın altında kalan işletmelerin ÇED almasına gerek duyulmuyor.
DİNAMİT...
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü İzmir Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü'nün İzmir İl Özel İdaresi'ne gönderdiği yazıda, 'Taş ocağının havalimanı alçalma yüzeyi içinde yer aldığının tespit edildiği belirtilerek, "Pist başına 14 kilometre uzaklıkta alçalma, tırmanma yüzeyi içinde bulunan taş ocağının faaliyete geçmesi durumunda taş elde etmek için dinamit patlatılması halinde uçak trafiği için risk oluşturacaktır" deniliyor.
7 Mart 2011 tarihinde ise Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün İzmir Valiliği'ne yazdığı yazıyla uçuş emniyetinin sağlanması için taş ocağının işletmeye açılmasının önlenmesi isteniyor. Öte yandan Orman Bölge Müdürlüğü, tarım, çevre ve orman il müdürlüklerine bağlı ekiplerinin de özel olarak sahaya giderek inceleme yaptıkları başvuru dosyasında yer alıyor. Tesisin yapılacağı yerin devlet ormanı olduğu tespitini de yapan inceleme ekibi, bölgenin "bozuk bataklık" olarak geçtiğini de vurguluyor. Bu nedenle alanın tarımsal alanların korunmasına dair yönetmeliğinin hükümlerinin dışında kaldığı kaydediliyor. Raporda, oluşacak tozların dikilecek bitkilerce kesilebileceği de belirtiliyor.
ÇARPIKLIKLAR…
İzmir İl Genel Meclisi'nin Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Nesrin Beykoz, madenin, ruhsat ve izin sürecindeki tüm çarpıklıklara karşın çalışmaya hazır hale geldiğini söyledi. Bu konuda komisyon üyeleriyle rapor hazırlayan Beykoz, bu raporunu ağustos ayı meclis toplantılarında meclise sundu. Raporda, yapılan inceleme sonunda taş ocağının ekili arazileri uzaklığının 200 metre olduğu da belirtildi. Taş ocağının çevresindeki arazilerin çok verimli olduğu ve hepsinin ekili olduğu kaydedilirken, şöyle denildi: "Ekili arazilerin içinde taş ocağındaki dinamit patlatmaları sonucu geldiği düşünülen büyük kayalar görülmüştür. Taş ocağı çevresinde arazi sahiplerini bize gösterdikleri tapularda bu bölgenin adresi olarak İzmir Menderes İlçesi Çileme Köyü Yanmakça Mevkii olarak yazdığı görülmüştür. Köy sakinleri Menderes'e bağlı Pancar beldesinin olmadığını, Taşpınar köyü diye bir köyün de bölgede bulunmadığını tespit etmiştir."
Kurulan taş ocağının insan sağlığı, bölge tarımının olumsuz etkileyeceğini belirten komisyon üyeleri, maden ocağının havaalanına çok yakın olması nedeniyle alçalan ve kalkan uçaklar için risk oluşturacağını da vurguladı. Madenin yapıldığı Karakuyu Köyü'nün Muhtarı Mehmet Torun da, dört bir yanı uçsuz bucaksız tarım arazileriyle çevrili bu maden sahası ve çevresi için "tarıma elverişli değildir" raporu verildiğini söyledi.
EMRE DÖKER - Cumhuriyet