İstanbul'un en büyük ikinci su havzası Terkos Gölü'ne 2 bin 500 metre mesafede inşa edilmesi planlanan 3. havalimanı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısında kamulaştırma gerginliği yaşandı. Tayakadın, Akpınar, İhsaniye ve Yeniköy'ün kendilerine bilgi verilmeden kamulaştırılma kapsamına alınmasına tepki gösteren halk, proje yerinin değiştirilmesini istedi. Yetkililerin toplantının çevresel etkiler üzerine olduğuna ilişkin uyanlarına karşın köy halkı kamulaştırmadan doğacak hak kayıpları konusunda sorular yöneltti.
Tayakadın İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilen ÇED toplantısına halk yoğun ilgi gösterdi. ÇED dosyasını hazırlayan Ak-Tel Mühendislik Şirketi'nin yöneticisi Mustafa Tel yaptığı sunumda proje alanının yüzde 85'inin orman yüzde 15'inin şahıs arazilerinden oluştuğunu anlattı.
Tel, inşaat ve işletim aşamasında evsel nitelikle katı atık, sıvı atıklar, onarım ve bakımdan kaynaklanacak atıklardan bahsederken salondan tepkiler yükselmeye başladı. Köy halkı bu konuların kendilerini ilgilendirmediğini belirterek "Köylerimiz elden gidiyor" diye tepki gösterdi.
Yeniköy sakinlerinden Seval Soyel, bu toprakların mübadillere ait olduğunu belirterek "Neden bize sormadan topraklarımız kamulaştırılıyor? Acarkent'i kurtarmak için 2B Yasası çıkardılar. Bizi ise topraklarımızdan ediyorlar. Her şeyi bitirip kararlarını alıp bizi bilgilendirmeye gelmişsiniz" dedi.
Kesinleştirip gelseydiniz
Halkın, "Köylerimiz neden yok ediliyor? Kamulaştırmadan nasıl etkileneceğiz" gibi sorularının yoğunlaşması üzerine Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Proje Şube Müdürü Erdem Şentürk, Akpınar, Yeniköy ve Tayakadın'ı dışarıda bırakan başka bir proje üzerinde de çalıştıklarını açıkladı. Çizilen haritanın sadece proje sınırı olduğunu, kamulaştırma sınırı olmadığını belirten Şentürk, projenin etkilerinin etraflıca görülmesi için bu taslağın hazırlandığını söyledi. Bunun üzerine de "Neden projenizi kesinleştirip gelmediniz" sorusu yöneltildi.
Ormanlar kesiliyor
Yurttaşlar 4 aydır ormandaki ağaçların kesildiğini, havza kirlenirse susuz kalacaklarını da dile getirdi. Toplantıya çevreci örgütlerden katılan temsilciler de havalimanının kuzey rüzgârlarını, kuş göçlerini, ormanları, su havzalarını, yaban hayatını nasıl etkileyeceğini soran çevreciler aslında bölgenin biyolojik çeşitliliği göz önüne alındığı projenin kesinlikle buraya yapılmaması gerektiğini söyledi.
Yetkililer de bu konularda bakanlık tarafından ayrıntılı inceleme yapılacağını söylemekle yetindi.
ÖZLEM GÜVEMLİ-Cumhuriyet