iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
27 Mart 2009 Cuma - 22:39

KAZA SONRASI GERÇEKLER

Ünal Başusta, BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 insanımızın yaşamını yitirdiği kaza sonrası ortaya çıkan arama kurtarma çalışmalarındaki eksiklikleri, yanlışları ve neler yapılması gerektiğini inceledi…

KAZA SONRASI GERÇEKLER
Losev-11

Türkiye'de son aylarda art arda meydana gelen kazalar nedeniyle ortaya çıkan "kriz yönetimi eksikliği" yine kendini gösterdi. Ocak 2009'da Türkiye'nin en ünlü kayak merkezi Uludağ'da snowboard yaparken kaybolan 21 yaşındaki Ümit Özgen'in 14 saat boyunca bulunamaması, ardından BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesi sonrasında yaşananlar, bu alanda pek de olumlu bir aşama kaydedilemediğini gösteriyor.

 

Kanunlara göre: 
1) Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü; Hava AKKM'ni kurar, uluslararası standartlarda uygun, yeterli malzeme, teçhizat ve personel ile donatır. Yirmi dört saat etkinlikle görev yapılmasını sağlar. Hava AK faaliyetlerini en üst düzeyde koordine eder. Hava AK faaliyetlerine katılması planlanan kuruluşların Hava AKKM'ne bildirdikleri imkan ve kabiliyetleri ile ilgili bilgilerin güncelliğini sağlar. Hava AK faaliyetlerine ilişkin görevlendirme, koordinasyon, teşkilat, muhabere ve eğitim konularını içeren Hava AKKM yönergesini ilgili bakanlık ile kurum veya kuruluşlar ile koordineli olarak hazırlar ve yayınlar.

2) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü; AK faaliyetlerinin icra edilmesi amacıyla, Hava YAKKM'lerini kurar. Bu teşkilatları uluslararası seviyede araç ve yeterli personel ile donatır. AK faaliyetlerini destekleyecek şekilde hava trafik kontrol ve uçuş servis hizmetlerini idame ettirir. Her hangi bir AK faaliyetinde AAKKM ve AKKM'lerinin ihtiyaçlarını karşılayacak tedbirleri alır. YAKKM'lerin sorumluluklarındaki bölgelerin sınırlarını dikkate alarak bu bölgelerdeki hava vasıtalarının pozisyonlarını anlık takip eder. AKKM'ler ve kendi YAKKM'leri ile aralarında sadece AK faaliyetleri için kullanacak etkin bir haberleşme sistemi kurar. AK faaliyetleri sonunda bu faaliyetlere katılmış bulunan ilgili birimlerce düzenlenen AK raporlarının kendisine ulaşmasını takiben, bilgileri derleyip detaylı olay raporunu hazırlar ve AAKKM/AKKM'lere bildirir. AK faaliyet sahasının gerektiğinde notamlama işlemi, uydu kanalıyla AFTN (Airnotical tix telecommunication network/sabit havacılık haberleşme şebekesi) devrelerinden ulaşan COSPAS/SARSAT (Cospas: Space system for search of vessels in distress/tehlikedeki gemilerin aranmasına yönelik uzay sistemi - Sarsat: Search and rescue satallite aided tracking/Uydusal olarak arama ve kurtarma takip sistemi) mesajlarının değerlendirilip, sonuçlarının AK ile ilgili birimlere aktarılmasını sağlar.

Durum böyle iken SHGM’nin şu ana kadar bu kazada neleri nasıl yaptığı hakkında hiç bir bilgi yok. Arama kurtarma işlemleri çok derin bir bilgi tecrübe ve teknoloji kullanımını gerektirdiği halde bu konuda yetkili olanların bunu ne derece başarılı yaptığı arama kurtarmaya katılan ekiplerin nasıl bir merkezden nasıl yönlendirildiği ve koordinasyonunun sağlandığı araştırılmalı ve bu konuda alınması gereken dersler alınarak çareleri bulunmalıdır. Türkiye’de arama kurtarma koordinasyonunun yetkisinin bu işi hakkıyla yapabilecek başka bir organizasyona verilmesi konusunun da araştırılmasında fayda vardır.

Hava kazalarında da kurtarma koordinasyonunu yapması gereken bu otoritenin bilgi, tecrübe ve kadrosuzluk nedeniyle ülkenin sivil havacılığını kontrol etmekten kifayetsiz ve aciz iken ayrıca arama kurtarma yapacak bir pozisyonda olmadığını bir kere daha gördük. Birçok ülkede bu gibi durumlarda açıklama yetkisi sadece sivil havacılık uzmanlarında olduğu halde onlar yine olayları arkadan takip ederek sessiz kalmaya devam ederken, bu konuda ilgili ilgisiz herkesten kafa karıştırıcı beyanatlar geldi ve gelmeye de devam edecek.

Kazanın başlangıcından itibaren çok büyük bir koordinasyon eksikliği olduğu, son ana kadar olayların akışından açıkça belli oluyor. Şu ana kadar kimlerin neleri nasıl yaptığı ve nasıl bir işbirliğinin yapıldığını olaylar yatıştıktan sonra öğreneceğiz.

Kanunlar gereği koordinasyonun sivil bir kuruluşta olup da hava araştırmalarının ise silahlı kuvvetlerin havacılık birimleri tarafından yapılması ve yerde de birçok değişik birimlerden çalışanların olması, bu konuda yeni bir organizasyon kurulmasının aciliyetini açıkça ortaya koymaktadır.

Arama çalışmaları Genelkurmay, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Doğal Afet Kurtarma Taburu ve AKUT olmak üzere yaklaşık 3 bin kişilik bir ekip tarafından yürütüldü fakat kaza yerini herkesten evvel bölge köylüleri bulmayı başardı.

Türkiye Bilgisayar ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, karlı bölgelerdeki baz istasyonlarının yarattığı sinyal yankısının enkaz alanının bulunmasına engel olabileceğini söyledi. Tüm GSM operatörlerinin eşgüdüm içinde aynı numara sinyalini araştırması halinde enkazın bulunduğu koordinatlarının yaklaşık olarak bulunabileceğini savunan Sönmez, "Bu gibi durumlarda teknoloji ile çözüm bulunabilir. Ama teknolojiyi koordine edemezseniz bir şey yapamazsınız. Başbakanlık Kriz Masası gibi yerlerdeki bürokratlar teknolojiyi yönetmek konusunda yetersiz” dedi.

1999'da imalatı Bell 206 L-4 tipi helikopterde bulunan Acil Yer Bulma Vericisi'nin (Emergency Locator Transmitter-ELT) çalışmadı.

Medair'in bağlı olduğu Esas Holding, İcra Kurulu Üyesi Çağatay Özdoğru, helikopterde, düştüğü yeri tespit eden cihazın bulunduğunu vurgulayarak "ELT olmaması diye bir şey mümkün değil. Yalnız bu cihaz çok şiddetli çarpmalarda devreye girer. Dolayısıyla tahminimiz çok şiddetli bir çarpma olmadı, o yüzden de alet devreye girmedi. Helikopterde parçalanma olduğunu zannetmiyoruz" dedi.

2 Şubat'ta İstanbul'dan Ankara'ya giderken Uludağ yakınlarında düşen Sağlık Bakanlığı'na bağlı bir ambulans helikopterinin düştüğü yer, ELT sistemi sayesinde bulunmuştu. Helikopterden acil durum sinyalini Fransa'daki sinyalizasyon merkezi tespit ederek Türkiye’deki otoritelere bildirmişti.

İHA muhabiri Güneş ile telefonda 22 dakika görüşen 112 görevlisinin görevini başarı ile yerine getirdiğini düşünenler belki de haklı… Sebebi de, eğer konusunda hiçbir eğitim almadıysa ve önünde bu gibi durumlarda sorulacak sorularla ilgili bir çeklist konmamışsa, görevini ancak bu kadar yapabilirdi.

 

Olayların akışı:

16:29 - Anadolu Ajansı, aralarında Muhsin Yazıcıoğlu'nun da bulunduğu 6 kişiyi taşıyan Esas Holding'e ait helikopterin Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesine bağlı Çardak beldesi yakınlarında düştüğünü bildirdi.

 

Kayseri Valisi: Enkaza ulaşıldı
17:40 - Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bana gelen bilgilere göre, kurtarma ekipleri olay yerine ulaştı. Muhsin Yazıcıoğlu yaralı, şuuru açık. Arkadaşlar kendisini hastaneye ulaştıracaklar" dedi.
18:06 - Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Avşaroğulları, kazada yaralananların hastanelerine getirileceği yönünde kendilerine bilgi verildiğini, hazırlıklarını yaptıklarını söyledi.
18:11 - Çarşamba, Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, helikopterin düştüğü yerin koordinatlarının hızla tespit edildiği ve arama-kurtarma ekiplerinin bölgeye sevk edildiği bildirildi.
18:11 - Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre enkaz bölgesine ulaşan ilk ekip, Yazıcıoğlu ve diğer 5 kişinin şuurlarının açık olduğunu bildirdi.
18:14 - Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan ve Berit Dağları Hacıömerli köyü civarında düştüğü belirlenen helikoptere henüz ulaşılamadığını açıkladı.
19:49 - Çardak beldesi Belediye Başkanı Hami Özdil, "Henüz enkaza ulaşılabilmiş değil. Arama çalışması sürüyor. Helikopterin nereye düştüğünü gören de bilen de yok" diye konuştu.
22:08 - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Kaptan ve yolcuların cep telefonlarından sinyal alınıyor. Sinyaller en yakın baz istasyonlarına göre GPS'e giriliyor ve koordinat belirleme çalışmaları yapılıyor" dedi.
15:30 Cuma kaza mahalline gidildi pilotla beraber 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Tahminen 6’ıncı kişinin Muhsin Yazıcıoğlu olduğu ve kayıp olduğu bildiriliyor.

Bu kaza bize Türkiye’de Acil Arama Sistemi ile kurtarma teşkilatımızdaki zafiyetleri bir defa daha ortaya koymuş bulunuyor.

Bu olayla ilgili şimdiye kadar bütün bildiklerimiz ise helikopterin yerleşim alanlarından uzak kimsenin bilmediği sisli ve karlı bir bölgeye düşmüş olması ve kaza sonunda bazılarının sağ olmasıdır.

Yaralı olan İhlas Haber Ajansı İHA muhabiri İsmail Güneş, cep telefonuyla 112 Acil Yardım'ı aradı. Güneş, uzun bir süre 112 görevlisine kazayı rapor ederek durumlarının çaresizliğini anlatsa da bu süre zarfında enkazın nerede olduğuna dair GSM teknik ekipleri sadece tek bir vericiden sinyal aldıklarından sinyalin çıktığı bölgeyi net bir şekilde tespit edemedi.

Bundan sonra olayların gelişmesini incelediğimizde her adımda büyük yanlışlıkların yapıldığını görüyoruz. En büyük yanlışlığın ise 112 sisteminin doğru çalışmaması nedeniyle çok değerli ve bir daha geri gelmeyecek olan dakikaların boşuna harcandığı ve bunun neticesinde kazazedelere ve kurtarıcılarına hiç bir şey verilemediğidir.

1-112 sistemi kurulurken operatörlerin önünde her türlü emercensi için bir çek list bulunması gerekir.

2- Operatörün acilde uzun seneler çalışmış bir hemşire olması, onun her türlü medikal emercensi durumlara anında müdahale ederek yardımcı olmasını sağlar.

3- 112 operatörlerinin önünde her türlü emercensi durum için başvuracakları uzman ve teşkilatların telefonları bulunmalıdır. Bu numaraların içinde helikopter uzmanı, küçük uçak uzmanı, tekne uzmanı ve kardiyolog gibi mümkün olan her konuda başvurulacak ve en doğru cevapları alabileceği isimler bulunmalıdır.

Eğer bu bir uçak kazası ise ve o kazadan kurtulan biri telefon etme imkanını bulmuşsa yapılacak işlemlerin sırasıyla şöyle olması gerekirdi.

a)Telefon gelir gelmez operatör acilen düşen uçağı çok iyi bilen bir uzman bularak ELT cihazının o uçağın neresinde olduğunu, neye benzediği ve nasıl “ON” yapılacağı bilgisini alarak bunu kazazedeye iletmelidir.

Bu kazada yaralı olanları kurtarmak için tek bir şans olduğu ve bunun da büyük bir ihtimal çalışır halde olan ELT cihazının manuel olarak “ON” yapılması olduğu görülüyor. Kazadan bilinci açık olarak kurtulan İsmail Güneş’in ayakları kırık olsa bile icabında sürünerek bu cihaza erişerek onu ON yapacak durumda olduğu ihtimali çok büyüktür.

b) Uçaklarda motorlar çalışmasa bile aküsünün enerji verdiği radyoları bulunur. Uçağın bu sistemleri arıza görmemiş ise onlardan istifade etme imkanı vardır. Bu da ancak bir uzmanın yönlendirmesiyle olur.

c) Telefon edenin ne derece sağlam olduğu, eğer yaralıysa neler yapması gerektiği hakkında bilgilendirilmelidir.

Eğer yara beresi yoksa diğer yaralılara nasıl müdahale etmesi hususunda yardımcı olma kapasitesi olmalıdır. Ayrıca yaralıların durumuna göre en doğru şekilde yardım edebilecek bir doktorla direkt konuşması sağlanmalıdır.

ç) Son sistem telefonlarda eğer yüklendiyse GPS sistemi gayet güvenilir bir şekilde yer tespiti yapmaktadır. Emercensi durumlarda bu tip telefonların başka birisinin telefonunun pin kodunu bilmeyen herhangi biri tarafından da kullanabilme olanakları araştırılmalıdır. 112 operatörleri GPS sistemli cep telefonların nasıl çalıştığı hakkında bilgi sahibi olmalı veya bu bilgileri onlara anlatabilecek birisini anında bulma durumunda olmalıdır.

d) Operatörün yaralıyla konuşarak ona moral verecek ve neler yapması gerektiği hakkında onu yönlendirebilecek kapasitesi olmalıdır.

e) Kaza raporunu alan 112 nöbetçi müdürü sırasıyla bu kazanın olma ihtimali olan bölgenin en büyük mülki amirini bilgilendirirken, her ihtimale karşı o bölge kolluk kuvvetlerini, kurtarma ekiplerini, sarp bölgelerde araziyi en iyi bilen bölge orman teşkilatını ve tıbbi otoriteleri harekete geçirmelidir.

SHGM’nin, Silahlı Kuvvetlerin ve diğer bütün sivil arama kurtarma ünitelerinin bu gibi durumlarda nasıl bir bilgi akışıyla ve koordinasyonla çalıştığı mercek altına alınarak bu sistemin doğru çalışması için gerekenler ivedilikle yapılmalıdır.

Raporlara göre helikoptere bir ay önce yeni nesil ELT olarak adlandırılan Acil Yer Bulma Vericisi (Emergency Locator Transmitter) sistemi takılmış… 406 MHz'den yayın yapan yeni ELT, dijital sinyal ile birlikte düşen helikopterin çağrı işaret bilgisini de uyduya yolluyor.
*Sistem helikopterlerde iki türlü çalışıyor. Çarpmanın şiddeti belli bir G gücünü geçerse ELT otomatik olarak devreye girerek sinyal göndermeye başlıyor. Ancak düşme fazla şiddetli olmaz da ELT devreye girmez ise onu manuel olarak “ON” durumuna getirecek bir switch bulunuyor.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, saat 16.20'de telefonun yerinin belirlenmesi istendi. Uzmanlar 3 dakika sonra telefonun koordinatlarını belirlediler. Bölgedeki Avea ve Turkcell'e ait baz istasyonlarından, helikopterde bulunan 3 kişinin telefonundan sinyal tespit edildi. Koordinatlarsa 1 km. eninde, 30 km. boyundaki bir alan olarak tespit edildi ve Başbakanlığa bildirildi. Telekomünikasyon yetkilileri kalabalık nüfusa sahip olmayan yerlerde baz istasyonlarının daha geniş mesafelerde yer almasından ötürü koordinatların geniş bir alan olarak belirlenebildiğini belirttiler.

Karlı bir havada bulutlar tarafından her yönden kapana kısılmış helikopterlerin iki obsiyonu vardır.

Birinci obsiyonu, hala yeri görüyorsa en düz bir alana  inmeye çalışmak olup, bunun zorluğu ise pallerin dönüşüyle havaya kalkan karların pilotun görüşünü yok edip, onun durum muhakemesini kaybederek yere çarpmasına neden olabilir.

Diğer obsiyonu ise her ne kadar IFR uçması kaidelere aykırı olsa da en son çare olarak transponderlerini emercensi koduna koyarak radarlar onu görecek ve radyosunu duyacak kadar yükselmesidir. Temas kurduğu en yakın radar, onları yönlendirerek en uygun bölgeye kadar uçuşunu devam ettirmesidir.

Pilotlarımız hava savunma radarlarının sanki yalnız askeri maksatla kurulduğunu düşünerek sıkıştıklarında onları aramaları ve onların imkanlarından istifade etmeleri gerektiğini devamlı olarak unutuyorlar.  Pilotlar ne tip uçakla uçarsa uçsun belli bir yüksekliğe eriştikten sonra 121.5 emercensiden arama yaptıklarında kendilerini muhakkak bir radarın görüşü içinde bulacağını unutmamalıdır. Eğer Bell-206’da olduğu gibi birde transponderi varsa…

 

NOT: Cep telefonlarında -kimin telefonu olursa olsun- pin koduyla açmadan da her türlü acil (112, 155) telefonların kullanımına açık olacak şekilde programlanmalıdır.

Eğer İsmail Güneş bu imkanı bulsaydı, uçakta bulunan 5 tane cep telefonunu da kullanma şansı doğacak ve belki de olayların seyri tamamen değişecekti.Şu ana kadar kaza yapan aynı tip iki helikopterde bulunan ELT cihazında kaza anında antenlerinin hasar görmesi nedeniyle sinyal gönderemediği tespit edilmiş.

1982 yılında Cospas-Sarsat uydu sistemlerinin devreye girmesiyle, şimdiye kadar tam altı bin olayda 22 bin kişiye yardım edilmiş.

 

Hava AKKM’nin  Görev, Sorumluluk ve Faaliyetleri

Hava AKKM’nin (SHGM) Görev, Sorumluluk ve Faaliyetleri

Madde 5-(1) Türk AKB içerisindeki kara ve adalar üzerindeki AK faaliyetlerinin koordinatörü Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’dür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Hava AKKM’yi kurar ve uluslararası standartlarda, uygun yeterli malzeme, teçhizat ve personelle donatır ve 24 saat etkinlikle görev yapmasını sağlar. Hava AK faaliyetlerini AAKKM adına koordine ve icra eder.

Hava AKKM,

Hava YAKKM’ne bağlı Arama Kurtarma Birimlerinin Görev ve Sorumlulukları

Hava YAKKM’ne bağlı Arama Kurtarma Birimleri

Madde 7-(1) Hava Kurtarma Koordinasyon Merkezleri (RCC)’nin Görev ve Sorumlulukları

a) Arama Kurtarma Bölgesi içinde Hava YAKKM’ye bağlı olarak FIR bazında biri Esenboğa Havalimanı Uçuş Bilgi Merkezi (FIC)’de, diğeri Atatürk Havalimanı FIC biriminde olmak üzere 2 adet Hava RCC ünitesi bulunmaktadır.

Hava Kurtarma Koordinasyon Merkezleri (RCC),

b) Hava AK Hizmeti faaliyeti başlatılmasına karar verilen ve tehlikeye maruz kalan hava aracı ile ilgili, bilgileri en seri şekilde eş zamanlı olarak Hava YAKKM, AAKKM ve Hava AKKM’ye iletmekten,

c) Hava AK faaliyetlerinin yürütülmesi ve anında Kurtarma Hizmetlerinin başlatılması için, sivil ve askeri birimlerle gerekli koordinasyonu en seri şekilde sağlamaktan,

ç) Uyduya Dayalı Arama-Kurtarma Sisteminden (COSPAS-SARSAT) Kurtarma Koordinasyon Alt Birimleri olarak görev yapmakta olan AIS Ofisleri veya Meydan Kontrol Kulelerinden ve/veya diğer kaynaklardan ulaşılan bilgileri değerlendirmekten, gerektiğinde sonuçları ile ilgili birim ve kuruluşlara aktarmaktan,

d) Çeşitli kaynaklardan alınan ihbarları ADNC’ye en seri şekilde ileterek ihbarın araştırılmasından ve ADNC’den alınacak sonuca göre harekete geçmekten ve kayıtlarını tutmaktan,

e) Hava AK faaliyetlerinin başlatılması için Şüphe, Alarm ve Tehlike safhalarına ilişkin durum değerlendirmesi yaparak gerekli işlemleri başlatmaktan ve durumu ilgili şirkete veya kuruma gecikmeksizin bilgi vermekten,

f) Tehlikeye maruz kalan hava aracının Uçuş Planındaki (FPL) orijinine veya kalkış yaptığı meydana mesaj çekilerek uçuş planının 19. hanesinde yer alan bilgileri istemekten ve bu bilgileri Arama Kurtarma faaliyeti icra edecek olan Arama Kurtarma Birliklerine iletmekten,

g) Olay Mahalline yakın AIS veya Hava Trafik birimleri ile ilgili diğer askeri ve mülki birimlerle koordine etmek, Arama ve Kurtarma bilgi alışverişinde bulunmaktan, 

ğ) COSPAS-SARSAT sisteminden veya diğer kaynaklardan alınan Arama Kurtarma maksatlı ihbarları değerlendirerek, ADNC birimleriyle koordine etmekten ve sonucu AAKKM’ye, Hava AKKM’ne ve Hava Yardımcı AKKM’ne bildirmekten sorumludur.

(2) Kurtarma Alt Birimlerinin (AIS ve Meydan Kontrol Kuleleri) Görev ve Sorumlulukları

a) Arama Kurtarma bölgesi içinde Hava YAKKM’ye bağlı olarak Ankara ve İstanbul Havalimanları hariç diğer tüm havalimanları veya havaalanlarındaki AIS ofisleri, AIS ofislerinin olmadığı meydanlarda ise Meydan Kontrol Kuleleri (TWR) Kurtarma Alt Birimleri olarak görev yapmaktadır.

Kurtarma Alt Birimlerinin (AIS ve Meydan Kontrol Kuleleri),

b) AIS birimleri herhangi bir hava aracı ile ilgili tehlike ihbarı aldıklarında haritada olay yerini belirleme ön çalışması yaparak ihbar hakkındaki bilgileri bağlı bulunduğu RCC’ye iletmekten,

c) Herhangi bir hava aracı ile ilgili tehlike ihbarı aldıklarında ihbarı öncelikli olarak bağlı bulunduğu RCC’ye bildirmekten ve kendi imkanları dahilinde askeri ve sivil birimler ile koordine kurarak ihbar hakkında araştırma yapmaktan,

ç)Meydan da veya meydan civarında gerçek bir kaza olayı ile karşılaştıklarında, olay hakkındaki bilgileri en seri şekilde bağlı bulundukları RCC’ye ve ilgili tüm birimlere iletmekten,

d) Gerçek bir Arama Kurtarma Hizmeti icra edilmesinden sonra detaylı bir faaliyet raporu hazırlayarak bağlı bulundukları RCC’ye aktarmaktan,

e) AIS birimleri tarafından, hava AK hizmetini gerektiren bir tehlike ihbarı alındığında, bu ihbar en süratli biçimde bağlı bulunduğu FIR’daki FIC’ye ve Meydan Müdürüne bildirmekten,

f) Bir hava aracının Şüphe, Alarm ve Tehlike safhalarına (Ek-4) maruz kalması durumunda ilgili şirkete veya kuruma gecikmeksizin bilgi vermekten,

g) AIS Birimi tarafından, gerekirse ilgili bölgenin mülki amirine bilgi aktarmaktan,

ğ) Meydan Kontrol Kuleleri tarafından, hava AK hizmetini gerektiren bir tehlike ihbarı alındığında, bu ihbarı en süratli biçimde bağlı olduğu FIR’daki RCC ünitesine Hava YAKKM’ye iletilmek üzere bağlı bulunduğu FIR’dan sorumlu ACC ünitesine ve Meydan Müdürüne bildirmekten sorumludur.   

3023 kHz Arama ve Kurtarma (SAR) (Deniz/Hava/Kara/GMDSS)

5680 kHz Arama ve Kurtarma (SAR) (Deniz/Hava/Kara/GMDSS)

121.5 MHz Acil Yardım ve Emniyet (Hava/Deniz/GMDSS)

123.1 MHz Yedek Acil Yardım ve Emniyet (Hava/Deniz/GMDSS)

243.0 MHz Tehlike ve Acil Yardım (Hava/Kara/Deniz)

257.8 MHz Hava Kule Kurtarma

406 MHz COSPAS-SARSAT Sistemi (Hava/Deniz/Kara)

Tehlike Frekansı

Y-17    ESKİŞEHİR VE DİYARBAKIR’DA YAKKM’LERİ TEŞKİL EDİLMİŞTİR. SÖZ KONUSU YAKKM’LERİ KUVVETLERİN AK HAREKATINDA GÖREV ALDIKLARINDA EN ÜST SEVİYEDE KOMUTA KONTROL VE KOORDİNASYON ESNEKLİĞİNİ SAĞLAMAK MAKSADIYLA KENDİ KUVVETLERİMİZİN ALT MERKEZLERİ OLARAK GÖREV YAPARLAR.

Y-30    K.K.K.LIĞI HAVA AK UNSURLARI;

                        S-70 DSAR (SKORSKY) HELİKOPTERLERİ

                        AS-532 (COUGAR) HELİKOPTERLERİ

Y-33    HV.K.K.LIĞI HAVA AK UNSURLARI;

                        AS-532 (COUGAR) HELİKOPTERLERİ,

                        UH-1H HELİKOPTERLERİ,

                        CN-235 (CASA) KURTARMA UÇAKLARI,

Y-34    J.GN.K.LIĞI HAVA AK UNSURLARI;

                        S-70 DSAR (SKORSKY) HELİKOPTERLERİ,

                        UH-1H HELİKOPTERLERİ,

Y-35    JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI ARAMA KURTARMA UNSURLARI;

Y-36    DAĞ ARAMA KURTARMA TİMLERİ; KARADA KAYIP HAVA ARACI İLE UÇAK KAZALARINDA, DERİN KARDA, ÇIĞDA, ŞİDDETLİ SOĞUKLARDA ARAMA KURTARMA FAALİYETİ İCRA ETMEKTEDİRLER.

Y-37    ÖZ.KUV.K.LIĞI HAVA AK UNSURLARI;

                        S-70 (SKORSKY) HELİKOPTERLERİ,

                        CN-235 (CASA) UÇAĞI.

9          S.G.K.LIĞI HAVA AK UNSURLARI;

                        AB-412 AK HELİKOPTERİ,

                        CN-235 (CASA) UÇAĞI.

 
MAALESEF KURTULAN YOK
 
ANADOLUJET'TEN 1. YIL KAMPANYASI
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 30 Mart 2009 Pazartesi 22:28

ünal bey yazınız aydınlatıcı ama eksik.DHMİ tarafından 2006 yılından itibaren COSPAS SARSAT sistemi ülkemize kazandırılmıştır. ELT sinyali (eğer uyduya giderse) artık eskisi gibi AFTN üzerinden bize gelmemekte, sinyali doğrudan koordinat bilgisi olarak kendimiz almaktayız. 2 şubattaki kazanın yer tespiti de tamamen kendi sistemimiz ile bulunmuştur. Fransadaki sinyalizasyon vb. ile alakası yoktur.

Yorumu oyla      0      0  
misafir 30 Mart 2009 Pazartesi 17:04

Açıklamalarınız çok aydınlatıcı.Ancak çok basit bit yöntem. Türkcellin yeni hizmeti. neredeyim yaz 2222'ye gönderin. Koordinatları ile cebinize geliyor. Bu bile denenebilirdi

Yorumu oyla      0      0  
Merakli 30 Mart 2009 Pazartesi 08:41

SHGM nin 24 saat esasina gore gorev yapan, tam donanimli ve egitimli personeli ve organizasyonu varmidir hocam? Ben hic duymadim da. Saygilar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ACI HABER
Flaş, Flaş... Enkazın bulunduğu Keş Dağı'nın zirvesine ulaşan 17 kişilik ...
NASIL BULAMADILAR ANLAMADIM
Flaş, Flaş... Helikopter enkazına ulaşan Döngel Köyü Muhtarı Yılmaz Tilki; ...
BAKAN AÇIKLAMA YAPTI
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, düşen helikopterle ilgili bir açıklama yaptı. ...
 
ENKAZA ULAŞILDI
Flaş, Flaş... Helikopter enkazına ulaşıldığı bildiriliyor. Ayrıntılar gelecek...
HAVA KOŞULLARI HELİKOPTERLERİ ENGELLİYOR
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşıyan helikopteri ...
HAVADAN MOTOR YAĞDI
Brezilya’da Arrow adlı kargo şirketine ait bir DC-10 uçağının motoru havada ...
 
UÇAKTAN BÖYLE İNDİRİLDİ
THY'nin Amsterdam'daki kazasında yaralanan hostes Yasemin Vural uçaktan böyle indirildi.
YARALI HOSTES GELDİ
Flaş, Flaş, Flaş… THY’nin Amsterdam’daki uçak kazasında yaralanan kabin ...
'ADANALI' DİZİSİNDE OYNAMIŞ
Düşen Medair helikopterinin pilotu Kaya İstektepe aynı helikopterle ‘Adanalı’ dizisinde rol almış.
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
THY'YE ÖDÜL GELDİ
FIRST CLASS'TA HAMBURGER
İGA'YA HİZMET İHRACATI ÖDÜLÜ
HAVAYOLLARINDA DİJİTALLEŞME
KAÇAK ALTIN OPERASYONU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •test
  •thy
  •Delta Airlines
  •uçak