İGA İstanbul Havalimanı’nda bulunan Duty Free mağazalarının ve perakende alanının işletmecisi Unifree Duty Free sürdürülebilirlik alanında özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, fırsat eşitliği, çeşitlilik, kapsayıcılık ve erişilebilirlik odak noktalarında şekillendirdiği stratejisi ile önemli projeler hayata geçiriyor. İGA İstanbul Havalimanı tarafından tasarlanan “KadınElinden Çocuk Kalbine” projesi de Unifree Duty Free’nin sosyal sürdürülebilirlik alanında destek verdiği anlamlı projelerden biri.
“Kadın Elinden Çocuk Kalbine”projesi, İGA İstanbul Havalimanı’nın yürüttüğü Sosyal Yatırım Programı kapsamında bölge halkı için hayata geçirilen anlamlı projelerden biri ve İGA İstanbul Havalimanı'na komşu mahallelerde yaşayan kadınların sosyo-ekonomik hayata katılımını artırmak, bölgede kaliteli ve yenilikçi üretime katkı sağlamak amacıyla 2020 yılında İGA ile Unifree Duty Free işbirliğinde hayata geçirildi.
Unifree Duty Free, kadınların ürettiği örgü bebeklerin İGA İstanbul Havalimanı’ndaki Unifree Duty Free mağazalarında satışını sağlayarak, projeye ve beraberinde kadınların ekonomik hayata katılımına destek veriyor.
İGA İstanbul Havalimanı,“Kadın Elinden Çocuk Kalbine”projesi de dahil olmak üzere “Sosyal Yatırım Programı” kapsamında hayata geçirdiği projeler için gerçekleştirdiği Sosyal Etki Analizi sonucunda; projeye katılan kadınlarda özgüven, sosyalleşme ve duygusal esenlik durumlarında artış olduğu saptanırken, sosyal sürdürülebilirliğe önemli bir katkı sağlandı. 4. yılına giren projede bu sene depremzede kadınlara da yer verilerek, projenin etki alanının genişletilmesi hedeflendi.
Unifree Duty Free CCO’su Ceren Tonguç proje ile ilgili “Unifree Duty Free olarak, sürdürülebilirliğe önem veriyor ve sürdürülebilirliğin birçok alanına dokunacak stratejiler geliştiriyoruz. Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık temel meselelerimiz arasında. Bu anlamda “Kadın Elinden Çocuk Kalbine” projesinin gerek projemizin koordinatörü konumundaki kadın girişimci gerekse kırsal kesimde yaşayan kadınlarda yarattığı olumlu etkileri gözlemlemekten ve bu değerli projenin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz'' şeklinde konuştu.
İGA İstanbul Havalimanı Sürdürülebilirlik Müdürü Orhan Gül ise “İGA İstanbul Havalimanı “Sosyal Yatırım Planı (SYP)” kapsamında, “Kadınların Sosyo-Ekonomik Hayata Katılımı” başlığı altında uyguladığımız bu projemiz, Havalimanımızın yerel halkı önceliklendirerek toplumsal fayda ürettiğimiz çalışmalarımızdan biri. Aldıkları eğitimler sayesinde kadınlar, ek gelir elde edebiliyor. Ayrıca, bu becerileri yakın çevrelerindeki başka kadınlara öğreterek, onların da üretime katılmasına ve gelir elde etmelerine aracılık ediyorlar. Unifree Duty Free işbirliğinde hayata geçirdiğimiz ve kadın girişimciliğini desteklediğimiz bu ödüllü çalışmamız ve hassas gruplara yönelik benzeri faaliyetlerimizde, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve Uluslararası Finans Örgütü Performans Standartları ile de uyumlu hareket ediyoruz. “Kadın Elinden Çocuk Kalbine Projesi’nin” katılımcılar üzerindeki etkilerini de SROI Sosyal Etki Analizi ile yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda en önemli değişimin; özgüven artışı, duygusal esenlik ve sosyalleşme imkânı olduğunu görmek bizleri çok memnun ediyor.27. İklim Değişikliği (COP) Konferansı’nda, kadınların güçlendirilmesi panelinde bu kıymetli işbirliği ve sonuçlarından uluslararası arenada bahsetme şansı bulurken, 2023 yılında da projemiz Kadın Dostu Markalar Ödülü’ne layık görüldü. Projemizin çok yönlü faydalarını proje ortaklarımızla birlikte artırmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.