Türkiye’nin ilk kabin memurluğu tarihçesi kitabı aynı zamanda ülkemizde Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri mesleki alanında yazılan ilk akademik yayın ve dünya kabin memurluğu tarihine ait ilk bütünsel ve akademik çalışma olan, “Kabin Memurluğu Mesleği ve Tarihçesi: Tek Kanatlılar” yayınlandı!
Havacılık camiasının sanatçı kimliği ile de öne çıkan siması, ARFAA Havayolları Emekli Kabin Memurları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Telepathy Academy Aviation Kabin Eğitim Müdürü Semra Dereli Civelekhan, Kabin Memurluğu mesleğinin tarihçesini yazarak Türk Sivil Havacılığına büyük bir katkı sağlamış oldu.
“Tek Kanatlılar Kabin Memurluğu Mesleği ve Tarihçesi”, havayolu mülakatlarına girmeye hazırlanan adaylar, üniversitede Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri okumayı düşünen öğrenci adayları ve bu bölümde okuyan öğrenciler için de kılavuz bir eser oldu. Altı bölümden oluşan kitabın 1.bölümünde Kabin Memurluğu Mesleğinin Tanımı ve Önemi, 2. bölümünde: Dünyada Sivil Havacılığın Ortaya Çıkışı ve Kabin Memurluğu Mesleği, 3. bölümünde: Türkiye’de Sivil Havacılığın Gelişimi ve Kabin Memurluğu Mesleği, 4. bölümünde: Acil Durumlarda Kabin Memuru Performansları, 5. bölümünde: Kabin Memuru Eğitimleri ve 6. bölümünde: Kabin Memuru Adayının Rehberi yer alıyor.
Kabin Memuru olmak isteyen kişilerin bu mesleğin kendilerine göre olup olmadığına dair fikir edinebileceği, havayolu mülakatlarına hazırlanan adayların bu mülakat sürecinde nasıl başarılı olabileceğine dair ipuçları bulabileceği, özel öğretim kurumlarında eğitim almayı veya üniversitelerin Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümünde tercih yapmayı düşünen kişilerin karar vermesinde yardımcı olacak bu kitap aynı zamanda üniversitelerin Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri bölümünde okuyan öğrenciler için 2.ve 3.bölüm bilgileriyle “Sivil Havacılığa Giriş” dersinin kaynak kitabı, dördüncü bölümünde yer alan bilgileriyle “Acil Durum ve Emniyet Kuralları” dersinin kaynak kitabı olabilecek.
Türkiye’de 71 yıldır icra edilen kabin memurluğu mesleğinin yazılı kaynaklarda bir paragraftan öteye gidilememiş tarihini yazarak sektördeki bir boşluğu kapatan Semra Dereli, yayımlanmış edebiyat eserleri dışında bazen hurda bir uçağı, bazen uçağın bir parçasını dile getiren yazar olarak tanınıyor. Geçtiğimiz günlerde, Antalya Bilim Üniversitesi 2019 yılı Havacılık Ödülleri’nde, havacılık sektörüne yaptığı emek ve katkıları nedeniyle nişan takılan Dereli’nin bu çalışması sektörde öncü bir eser olacak.