Bu mesleğin avantajları arasında görev alınan uçuşlar sayesinde özellikle yurtdışı seyahatlerini de unutmamak gerekir. Ancak her mesleğin zorlukları olduğu gibi kabin memurluğunun da, ‘uluslararası kurallarla belirlenen’ çok disiplinli bir çalışma sistemi bulunuyor. Bu disiplinli çalışma sistemine ayak uydurmak için de, öncelikle fazla kilolardan bir an önce kurtulmak gerekiyor.
Kabin memurluğu konusunda toplumda her ne kadar ‘uçan garson’ algısı yaygın olsa da, aslında hosteslerin ilk ve en önemli görevleri güvenlik uygulamalarıdır. Daha çok yiyecek-içecek servisi yaparken gözlemlediğimiz kabin memurlarından, uluslararası sivil havacılık kuralları gereği, ‘acil durumlarda müdahale ve yolcuların en hızlı şekilde uçaktan tahliyesini gerçekleştirmeleri’ istenir. Ancak uçaktaki ‘dar alanda’ zamanla yarışan hosteslerin fazla kiloları, en çok sorun çıkaran konuların başında geliyor. Bu yüzden havayolu şirketleri, işe alımlarda kilolu hosteslere onay vermiyor. İşe girdikten sonra kilo alan hostesler konusunda ise bir dizi tedbir alınıyor.
Kilolu hostese ‘zayıfla gel’ deniyor
Kilolu hostesler konusunda THY, çalışanlarını ücretsiz izne çıkararak çözüm aradı. Kilolu kabin memurları, özel diyet ve spor programları sayesinde, ideal ‘boy ve kilo’ değerlerine ulaştıktan sonra işbaşı yapabildi. Bazı havayolu şirketleri de, kilosundan kurtulamayan kabin memurları ile yollarını ayırdı. Atlasjet Havayolları ise kilolu hostesler için Wellness Sağlıklı Yaşam Kampı düzenledi. Açık havada yapılan spor aktiviteleri ve sağlıklı beslenme formülleri ile fiziksel güçlerini artıran hostesler, aynı zamanda içsel enerjilerini de açığa çıkardı.
MUSTAFA GÜN-Zaman
Yazının devamı için TIKLAYINIZ…