Havacılık sektörünün gelişmesiyle birlikte mantar gibi çoğalan şirketler hileye başvurmaya başladı. İşadamlarına milyonluk jetleri kiralayan 5 şirket akaryakıt vurgunuyla devleti zarara uğrattı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Devlet Hava Meydanları İşlemesi (DHMİ) ile yaptığı soruşturmada özel uçak kiralayan 5 özel havayolu şirketinin bugüne kadar piyasa değeri 120 milyon TL'yi aşan yaklaşık 30 bin ton akaryakıt kaçakçılığı yaptığını tespit etti. Uluslararası hava kuralları gereği hava ve deniz araçlarına akaryakıtlar vergisiz satılıyor. Bu taşıtlara akaryakıt satılması için "ihrakiye" lisansı alınması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl istasyonlarda jet yakıtı satıldığını tespit eden kurum, özel havayolu şirketleri ve ihrakiye lisansı sahiplerini mercek altına aldı. Şirketlerin "özel uçaklara sattık" dediği faturalar incelendi.
UÇAĞA DEĞİL POMPAYA
Şirketlerden alınan bilgiler DHMİ'nin kayıtları ile karşılaştırıldı. TÜPRAŞ ve Gümrük Müsteşarlığı'ndan alınan veriler ışığında bahsedilen yakıtın özel uçaklara satılmadığı hatta havalimanına hiç girmediği ortaya çıktı. İncelemeyi derinleştiren EPDK, ihrakiye lisansına sahip 5 şirketin yakıtları "uçaklara satılıyor" olarak gösterdiğini ancak bayiler aracılığıyla tüketiciye sattığını tespit etti.
70 MİLYON KAR
İhrakiye lisansı kapsamında uçak jeti vergisiz satılıyor. Bu nedenle jet yakıtı pompada litre başına 2.5 TL'ye yakın kâr sağlıyor. Benzinin litresi 4.35 TL'ye satılırken jet yakıt ÖTV'siz yaklaşık 1.60 TL. Bu nedenle jet yakıtlı benzin karışımından oldukça büyük kâr elde ediliyor. 5 şirketin kayıtsız satışı ise toplamda 30 bin tona ulaşıyor. Bu miktarın piyasa değeri ise 120 milyon TL'yi aşıyor. Rafineriden ÖTV'siz alınan bu ürünün benzin gibi satılması durumunda ise kâr pastası 70 milyon TL'yi aşıyor.
CEZA KESİLDİ
5 şirketin ihrakiye lisansı iptal edilirken EPDK ceza işlenmesi kararı aldı. Ayrıca şirketlerin devleti uğrattığı vergi kaybı nedeniyle Maliye Bakanlığı incelemesi ve adli soruşturma da açılacak. EPDK geçtiğimiz aylarda ilginç bir karara imza atarak akaryakıt bayilerinde jet yakıtı ve fueloil satışını yasaklamıştı.
MEHMET NAYIR - Sabah