Akıllı, temiz ve entegre ulaşım alanında İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ilk “Horizon 2020 Projesi” kabul edildi. İTÜ COPTRA Projesi’nde uçak yörüngelerinin üretilmesinde belirsizlik faktörlerinin en aza indirgenmesi ve bu faktörlerin gerçekçi modelleri üzerine çalışılacak. İTÜ daha önce geliştirmiş olduğu hava trafik ağı modelleri ile, uçuş yörüngelerindeki bu belirsizliklerin hava trafiği akışına etkilerinin analiz ve değerlendirmelerini yapacak.
Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan İnalhan, Yrd. Doç. Dr. Emre Koyuncu ve Yrd. Doç. Dr. Kemal Üre’nin “COmbining Probable TRAjectories- 'COPTRA” Projesi, Avrupa Birliği Horizon 2020 Toplumsal Sorunlara Çözümler Akıllı, Temiz ve Entegre Ulaşım Alanı “Sesar-09-2015”çağrısı kapsamında desteklendi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortağı olduğu projenin toplam bütçesi 1.280,819 Euro, katkı bütçesi 999.391,00 Euro olup İstanbul Teknik Üniversitesi’nin bütçesi ise 268.750 Euro…
Projenin detayları
Projenin konusu İTÜ’nün 2013 yılından itibaren Boeing Research and Technology of Europe (Boeing RTE) ile olan ortak çalışmalarının bir devamı olarak ortaya çıktı. İTÜ, Boeing ile uçak yörüngelerinin yakıt ve zaman tasarrufları ve operasyon sırasında ortaya çıkacak belirsizliklerin en aza indirgenmesi üzerine 2 yıldır ortak çalışmalar yürütüyor. İTÜ gelecek nesil hava trafik konseptleri kapsamında Boeing için operasyonel test senaryoları geliştirmekte ve bunlarla Boeing tarafından geliştirilen algoritmaların doğrulamalarını yapıyor. Avrupa Birliği’nin SESAR Horizon 2020 proje çağrıları ile bu çalışmalar bir sonraki adıma taşınarak, yeni ortaklar da dahil edilerek COPTRA projesinin önerisi bu kapsamda sunuldu.
Bu konudaki daha önceki çalışmalar akademik ölçekte yapılmış olup, operasyonel olarak ölçülebilir faydası bu kadar kapsamlı olarak değerlendirmeye alınmamıştı. COPTRA projesi ile bu çalışma daha reel ölçeklerde değerlendirilecek ve ölçülebilir faydaları sunulmaya çalışılacak.
COPTRA uçak yörüngelerindeki belirsizliklerin, hava trafiği üzerindeki bütüncül etkisine bakıyor. Her bir uçak yörüngesindeki belirsizlikler en aza indirgendiğinde hava trafiğinin planlanmasındaki belirsizlikler de ortadan büyük ölçüde kalkacak. Bu ilişkinin kurgulanması COPTRA projesinin ana hedeflerinden… COPTRA projesinin bu bağlamda hava trafiğinde belirsizliklerin azaltılmasında, bu sayede hava trafiği kapasitesinin artırılmasında, havalimanları ve hava sahalarının verimliliğinin artırılmasında, uçakların iniş ve kalkışlarının zamanında yapılabilmesinde ciddi katkıları olacak.
İTÜ ve Boeing Research and Technology of Europe (RTE) uçuş yörüngeleri planlama ve belirsizlik modelleri kurgulama konusunda uzmanlıklarıyla projeye katkıda bulunacak. Université Catholique de Louvain (Belçika) dinamik sistemlerin ileri optimal kontrol problemlerinde geliştirdikleri çözümler ile projede yer alıyor. Proje yöneticisi olan CRIDA (İspanya) özellikle hava trafik kontrolü araştırma ve uygulama konularında uzmanlıkları ile projede yer alıyor. Avrupa hava trafik kontrol otoritesi olan EUROCONTROL ise projede hava trafiği konusunda uzman görüşler sunacak ve proje çıktılarının doğru ve uygulanabilir bir rotada olduğu konusunda sürekli girdiler sunacak.