En fazla bağlantılı uçuş Chicago’da
Dünyanın en yoğun, en büyük, en iyi, en rahat kullanımlı, en fazla yolcu kabul eden, en fazla noktaya uçulan ve en yoğun bağlantı veren gibi çeşitli kategorilerde havalimanları değerlendiriliyor. Ve bu ölçümlemeler, değerlendirmeler giderek daha da önem kazanıyor. Çünkü havayollarıyla ilgili bu tarz haberler, yolcuların dikkatini daha fazla çektiği ve tercihlerinde rol oynadığı için medyada yer buluyor. Dereceye giren havayolları bunu reklamlarında sıkça kullanıyor.
Havalimanlarına yönelik değerlendirmelerin merkezinde ise sektör, yani havayolları bulunduğundan aynı derecede ilgiye mazhar olmuyor. Ancak bu yaklaşım da değişiyor. Havayolları kadar, büyük/küçük merkez (HUB) havalimanları da birbirleriyle rekabet etmeye, uçtukları nokta sayısıyla, bağlantı sıklığıyla, hizmetleriyle havayolları kadar, yolculara da hitap ediyor.
Türk Hava Yolları (THY) da uzun bir süredir, tek meydandan en fazla noktaya uçan havayolu konumuyla dünya lideri durumunda. THY’nin bu güçlü network ağı, tek başına TAV’ın işlettiği Atatürk Havalimanı’nı dünyanın sayılı meydanları arasına taşıyor. İnşaatı devam etmekte olan 3. havalimanının sunacağı kapasite artışıyla birlikte İstanbul’dan dünyanın daha fazla noktasına, daha sık aralıklarla uçma imkânı da artacak.
Havayollarına, havalimanlarına, devlet kurumlarına ve seyahatle ilgili hizmet şirketlerine dijital bilgi ve uygulamalar sağlayan İngiltere merkezli seyahat araştırma şirketi OAG’ın her yıl hazırladığı raporda önemli ipuçları yer alıyor. OAG’in “Megahub Indexs olarak adlandırılan dünyanın en büyük havalimanları, yani mega hub’ları ve bunlara dair detayları değerlendirirken, birinci kriter olarak, ilgili havalimanının uçuş bağlantı sayılarına ve sıklığına bakılıyor. Havayollarının planladıkları koltuk kapasitesiyle, hizmet verilen varış yerlerinin sayısının oranlanmasıyla bir bağlantı endeksi oluşturularak, ölçüm yapılıyor.
OAG, dünyanın en büyük 100 havalimanında, 6 saatlik bir süre zarfında gelen ve giden bütün yolcular için tüm muhtemel bağlantıları göz önünde bulunduruyor. Dünyanın 50 mega hub’ı listelendiğinde ise zirvede Amerikalılar dikkat çekiyor. İlk 6’nın tamamı; ilk 10’un 9’u ve ilk 50’nin 22’si Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan havalimanları... Bir günde verdiği 1204 bağlantılı uçuş endeksi ile Chicago O’Hare listenin zirvesinde. Yıllardır, ağırladığı yolcu sayısıyla dünyanın en yoğun havalimanı olan Atlanta, 997 bağlantıyla ikinci; Dallas Forth Worth ise 709 bağlantıyla üçüncü. İlk 10’da ABD haricinde kendine yer bulabilen tek meydan ise 566 bağlantıyla 7. sıradaki Endonezya’nın Java Adası’ndaki Soekarno-Hatta Havalimanı oldu.
ATATÜRK HAVALİMANI 233 BAĞLANTIYLA 37’NCİ SIRADA
Atatürk Havalimanı ise verdiği 233 bağlantıyla dünyanın 37. mega hub’ı konumunda. Avrupa’nın en büyük mega hub’ı, Londra Heathrow ise 15. sırada. Chicago O’Hare Havalimanı, günde ortalama 2 bin 400 uçağın iniş-kalkışına ev sahipliği yapıyor ve 60’tan fazla noktaya bağlantı sunuyor. Atlanta Havalimanı ABD içinde 150 noktaya ve 45’ten fazla ülkede 70 merkeze bağlantı veriyor. Atatürk Havalimanı ise yurtiçinde 42 ve yurtdışında ise 121 ülkede, 277 şehre bağlantı sağlıyor. Endekste dikkate alınan husus ise bağlantı yoğunluğu ve taşınan yolcu sayısı... Konuyu bu parametreler ışığında değerlendirmek gerekiyor…
GÜNTAY ŞİMŞEK-Habertürk
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ…