SOCAR Türkiye yerli ve global oyuncuların yarıştığı İGA’nın jet yakıtı ihalesini, markası olan SOCAR Aviation ile kazandı. İstanbul Havalimanı’ndaki uçakların yıllık jet yakıtı ihtiyacının 700 bin tonluk kısmını karşılayacak olan SOCAR, Türk havacılık sektörüne 2013 yılında giriş yapmasına rağmen kısa sürede sektörün havacılık yakıtları ihtiyacını karşılayan en büyük üç şirketi arasındaki yerini aldı.
SOCAR Türkiye Ticaret Başkanı Murat Erdoğan, SOCAR Türkiye’nin akaryakıt ikmali alanında önemli yatırımlar yaptığını belirterek, “Türkiye’de havacılık sektörü büyüyor. Tam kapasite çalışmaya başladığında, İstanbul Havalimanı’nın Türkiye’deki jet yakıtı tüketiminin yüzde 60'ını oluşturacağı öngörülüyor. İstanbul Havalimanı ve Türk havacılık sektörüyle birlikte büyüyen markamız SOCAR Aviation’ın, yurtiçi ve yurtdışındaki önemli rakipleri arasında böyle önemli bir hacmi ikmal edecek olması, bizim için çok gurur verici” diye konuştu. Bir SOCAR iştiraki olan STAR Rafineri’nin tam kapasite üretime geçmesiyle yılda 1,6 milyon ton jet yakıtı üreteceğini anımsatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “SOCAR Aviation, kurulduğu günden beri çok önemli işlere imza attı. Pek çok havalimanının jet yakıtı tedarikçisi oldu. Artık STAR Rafineri’nin üretimiyle de yolumuza daha güçlü bir şekilde devam edeceğiz. SOCAR Türkiye’nin kurduğu entegre değer zinciri içinde faaliyetlerimizi genişleterek sürdüreceğiz.”
Hava yakıtları pazarının büyüyen gücü
SOCAR Aviation ile havacılık sektörüne 2013 yılında giriş yapan SOCAR, İstanbul – Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus Havayolları ile büyük bir anlaşma yaparak ilk uçak ikmallerine başladı. Sektörün önde gelen global havayolu şirketleri ile yaptığı anlaşmalarla büyümeye devam eden SOCAR Aviation, 2016 yılında Türk Hava Yolları’nın Atatürk Havalimanı’ndaki yakıt ihtiyacının bir kısmı ile İzmir – Adnan Menderes ve Bodrum Havalimanları yakıt ikmallerini de karşılamaya başladı. Bu yıl içinde yine Türk Hava Yolları’nın Sabiha Gökçen tüketimlerinin yarısı ile İzmir, Bodrum, Antalya ve Dalaman Havalimanı yakıt tüketimleri SOCAR Aviation tarafından karşılanacak.