İstanbul Havalimanı, kış aylarında da yolcularına konforlu ve keyifli bir seyahat deneyimi sunmak için kışa hazırlık sürecini tamamladı.300 personel ile 130 adet kar temizleme aracı ve ekipman her an göreve hazır bekliyor
Benzersiz mimarisi, güçlü alt yapısı, üstün teknolojisi ve sunduğu üst düzey yolculuk deneyimi ile açıldığı ilk yılda küresel bir aktarma merkezi olan İstanbul Havalimanı, kış aylarında da yolcularına konforlu ve keyifli bir seyahat deneyimi sunmak için kışa hazırlık sürecini tamamladı.300 personel ile 130 adet kar temizleme aracı ve ekipman devamlı hazır tutuluyor.
Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı olan İstanbul Havalimanı’nda uçuşların kar yağışı ve olumsuz hava koşullardan etkilenmemesi için tüm hazırlıklar tamamladı. Yapılan çalışmalar ile ilgili olarak İGA Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan, İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış ve İGA Operasyon Kontrol Merkezi Direktörü Fatih Mere havalimanı apronunda basın mensuplarına çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Karla mücadelede gerekli tatbikatları yaptıklarını ifade eden olarak İGA Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan, "Yaklaşık 26 kış hazırlık takbikatı büyük ölçekte, her gece de ufak ölçekli tatbikatlar gerçekleştirdik. Bunun dışında elimizde şu anda kar ve kış hazırlıkları için 130 aracımız var. 130 aracı yaklaşık 190 personelimiz, ilave kar yağdığı anda, destek olacak 300 personelle beraber 7/24 şekilde devam edeceğiz. Şu anda bu personeller kurguladığımız şekilde kar yağdığı anda evlerine gitmeyerek, çalışmalarını sürdürecekler. Buradaki yatakhanelerimizde barınan personellerimiz ne zaman ki çalışmalar tamamlanınca tekrar normal düzende çalışmaya başlayacak. Şu an için tüm hazırlıklarımız tamamlanmış durumda. Havalimanımızdaki tüm hazırlıklarımız şu anda tamam. Bu havalimanında 12.5 milyon kaplama alan var. Buradaki alan, baktığınızda Frankfurt’taki havalimanından yaklaşık 2.7 milyon metrekare daha büyük. Londra Heathrow’a bakarsak 6 milyon metrekare daha büyük. Karın yağma durumuna bağlı olarak, uçaklarımızın hizmetini aksatmayacak şekilde alanı temizlemeye hazırız” dedi.
TERMAL KAMERA İLE HER AN TAKİP
Havalimanında kış hazırlıkları öncesi su tankı ve süpürge donanımı bulunan araçları dar ve geniş alanlara göre amaçlarına uygun bir şekilde kullandıklarını hatırlatan İGA Hava Tarafı Operasyon Direktörü Ozan Karakış ise şunları söyledi:
”Geçen sene de kar ve don şartlarıyla gerekli mücadeleyi verdik. Toplamda 130 kar mücadele ekipmanımız var. Biz bir aracı tüm donanımlarıyla bir ünite olarak görüyoruz. Dar alanda karla mücadele veren 15 ayrı aracımız daha var. Burayı da geçtiğiniz zaman alanı çok geniş olan pistlere geldiğiniz zaman bir filo halinde çekilebilir kombine kar mücadele araçlarımız var. Bunları dizdiğimiz zaman göçmen kuşlar gibi sıradan kuzeyden girip alanın güneyinden çıktığımız zaman 17-18 dakika sonra pist uçuşa hazır demektir.
Bizim yaptığımız işin senkronizasyonu çok önemli. Bir kuru zincirleme çalışma demek daha doğru olur. Araçlarımızdan bazıları Norveç malı. Oslo’daki havalimanında da kullanılıyor. Ekibimiz 4 vardiyada ne yapılması gerektiğini yapıyor ama kar alarmı ve yağış alarmı verildiğinde burada 190 kişi günlerce çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Karla mücadele yaparken, pistlerdeki ileri izleme istasyonu vazifesindeki büyük kriz hallerinde de olay yerinde taktik yönetimi yapan bir mobil komuta kontrol aracımız var bizim. Aracın üzerinde çok büyük optikler ve termal kamera da var. Bu araç, bulunduğu yerden strateji yönetimi yapan, karar alan bizim yöneticilerimiz ve mülki idare amirimize ve İGA’nın Genel müdürü ve yardımcısına olay yerinden bilgi ve görüntü geçen ve onların verdiği stratejik kararı burada taktiğe çeviren komuta kontrol aracımız da bizlere büyük yardımcı olmaktadır.”
AKOM’DA TEMSİLCİLERİMİZ BULUNUYOR
İGA Operasyon Kontrol Merkezi Direktörü Fatih Mere ise, “tüm operasyonu İGA olarak tek başına değil, DHMİ, Sivil Havacılık mevzuatı gereğine bağlı olarak toplantılar yapılıyor. Bu toplantıları yılda 2 kere yapıyoruz. Bu toplantılarda da bu zincirin halkası olarak, zincirleme olarak bu kuruluşlara bağlı yapıyoruz. Sadece bizim karı temizlememiz yetmiyor. De icing hizmetinin de aksamadan verilmesi lazım. Hem paydaşlarımızı dinliyor, hem de paydaşlarımızla bu çalışmaları tamamlıyoruz. Bu sene HAVAŞ, Çelebi ve TGS uçak üzerinde tatbikatlarını yaptılar. Geçen sene de yaptılar. Biz ilk büyük açılıştan önce de burada bir kar operasyonu yapmıştık. Biz ilk burada yaptığımız operasyonda tespit etteğimiz eksiklikleri, aksaklıkları not ediyoruz. bir sene sonra aynısı olmasın diye tedbirler alıyoruz. Geçen sene de şubat ayında kar operasyonu yaşadık burada.
Hatta Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, aynı tarihte Pegasus’un bir uçağı pistten çakmıştı. 69 uçuk buraya inmişti. Hem kar operasyonu hem bu uçakların buraya indirilişi bu kriz merkezinden yapıldı. Bu durumlarda hem kendi birimlerimizi hem de paydaşlarımızı belediye ve valilik burada kırmızı alarm verdiğinde biz de burada paydaşlarımıza aynı alarmı verip, öncesinden bir toplantıyla taktiksel olarak nasıl operasyon yapacağımızı belirliyoruz. Buradaki en önemli konu iletişim. Bu durumlarda personel değişmek suretiyle buradan bu faaliyetler sürdürülüyor. Bizim bulunduğumuz merkezde ulaşabildiğimiz her türlü sistemler hava durumu, flight radar gibi mevcut. Yapılan karla mücadele operasyonunu da buradan paydaşlarımızla beraber canlı olarak izleyebiliyoruz. Bize alarm verildiği andan itibaren AKOM’a da bizim bünyemizde bulunan şef ve müdür arkadaşlarımızdan birini görevlendirerek, koordineli bir şekilde sadece hava tarafı değil, kara tarafından da gelecek yolcu ulaşımının da sağlanması gerekiyor. Bu anlamda İBB ile de iş birliği içerisindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.
KASIM AYINDA 26 TATBİKAT
Özellikle karlı havalarda uçakların güvenli bir şekilde havalimanında hizmet almasını sağlamak için kesintisiz çalışmalar yürütüldü. Bu kapsamda ekipler, tazeleme eğitimlerini tamamladı. Kasım ayı içerisinde 26 kez ‘kar ile mücadele tatbikatı’ yapıldı.
AYNI ANDA 50 UÇAĞA DE-ICING
Öte yandan İstanbul Havalimanı’nda uçakların buzlanmaya karşı koruması için De-Icing (alkol-glikoz banyosu) işlemleri de başladı. Bunun için İstanbul Havalimanı’nda bunun için 5 farklı ‘pet’ alanı oluşturulurken, buralarda aynı anda 50’ye yakın uçağa ‘de-icing’ ve ‘anti-icing’ yapılabilecek.
130 ADET KAR MÜCADELE ARACI
İstanbul Havalimanı’nda karla mücadelede araç ve ekipman listesi ise şu şekilde:
“26 adet çekilebilir tip kombine kar mücadele aracı, 15 adet kompakt tip kombine kar mücadele aracı, 4 adet kar püskürtme rotatifi, 22 adet kar küreme, süpürme ve asfalt buz önleme traktörü, 10 adet pist taksi yolu ve apron asfalt buz önleme aracı, 18 adet çok maksatlı köprü altı kar mücadele aracı, 10 adet kar bıçaklı pist süpürme aracı, 5 adet pist frenleme/sürtünme değeri ölçüm aracı, 8 adet kar taşıma kamyonu, 8 adet kar taşıma römorku, 2 adet ‘ar-ge yapılmakta olan yeni nesil kombine kar aracı ve 2 adet kar yükleme loader…”
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP
adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin
yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma
ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından
kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Bu haber henüz yorumlanmamış...
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız
üzerinden yapın hemen onaylansın...