TALPA DANIŞMANLIK YAPACAK
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, işsiz pilotlar sorununa çözüm buldu. Pilot olma hayaliyle uçuş okullarına 50-55 bin Euro gibi astronomik paralar ödeyen ancak mezun olduktan sonra havayolu şirketlerinin bazı dil ve psikolojik testlerini geçemeyen pilotlar iş bulamıyordu. İşsiz pilot sayısının her yıl katlanarak artması sektörün en yetkili kuruluşu SHGM ile pilotların en etkili derneği Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’ni (TALPA) harekete geçirdi.
İŞSİZ PİLOTLAR TALPA’YA BAŞVURACAK
Sorunu masaya yatıran SHGM ile TALPA, sistemdeki hataları ve eksikleri tespit ettikten sonra işsiz pilot sorununa çare olabilecek çözüm yolunu buldu. Buna göre herhangi bir havayolu şirketinde iş bulamayan pilotlar uçuş okuluna kaydolmadan önce TALPA’ya başvuracak. İşsiz pilot sorununu büyük ölçüde bitirecek proje hakkında Airkule.com’a bilgi veren TALPA Başkanı Gürcan Mantı,”Uçuş okuluna kaydolacak talebeler ilk önce gelecek TALPA’ya müracaat edecek. Psikologlarla da görüşüyoruz, başlangıçta psikiyatrik bir test uygulayacağız. Türk Hava Yolları(THY) ile de görüştük, gerekirse DLR testi(Pilotların dil yeterliliğini ölçen test) THY’de yapılacak. Öğrenci testi geçti, uçuş okuluna girdi ve burayı da bitirdi. Türk Hava Yolları bu testi kabul edecek. Sunexpress’te Mollymawk testi var. Bu teste girmek isteyeni de oraya göndereceğiz. Pilot olmak isteyen bir kişi uçuş okuluna girmeden önce, ‘Ben THY’de mi uçmak istiyorum, özel sektörde mi uçmak istiyorum’, kafasında bunu netleştirecek. Bu testlerde bazı adaylar elenecek ama artık uçuş okulunu bitirdiğinde ‘ben işsizim’ diyemeyecek. Bugüne kadar bu yapılmadığı için çoğu açıkta kalıyordu” şeklinde konuştu.
ESKİ MEZUNLARA REHABİLİTASYON
TALPA Başkanı Mantı, daha önceden uçuş okulu bitirmiş olan fakat iş bulamayan pilotlarla ilgili de bir çözüm bulduklarını belirterek, “Geçmişte kalanları ne yapabiliriz diye bir çözüm de ürettik SHGM ile. Bu durumdaki pilotlara bir rehabilitasyon uygulaması yapacağız. Önümüzdeki günlerde bütün uçuş okulları ve havayolu şirketleri ile bir toplantı yapacağız. Şirketler, geçmiş kayıtlarını gerekirse donduracak. Sayılarını tam olarak bilemiyoruz. Önceden 130 gibi bir sayı vardı elimizde ama bazıları işe girdi. Bu durumdaki pilotların tekrar bize müracaat etmeleri konusunda duyuru yapıyoruz. Diyelim ki lisansı geçmiş, askıda. Bunlara uçuş okulları yardımcı olacak, SHGM yardımcı olacak. Ücretin yarısını şahıs, yarısını uçuş okulları tolere edecek. Tekrar uçup sertifikalarına kavuşacaklar. Uçuşu eksikse uçuşa, tip sertifikasının süresi geçenler, tekrar sertifika alması gerekenler bunları masaya yatırıp bir çözüm bulunacak. Bu sayede işsiz olan, zor durumdaki arkadaşların da eritilmesi ve sisteme kazandırılması sağlanacak” dedi.
YABANCI YARDIMCI PİLOTLARA KISITLAMA
TALPA Başkanı Gürcan Mantı, SHGM ile yaptıkları toplantılarda yabancı first officer’lara(yardımcı pilot)yüzde 10’luk bir sınırlama getirdiklerini ifade ederek, “Yabancı first officer’lara yüzde 10’luk kota koydurduk. İşsizlik problemi first officer’larda daha ziyade. Kaptan pilotlarda fazla sorun yok. Esas sorun Türkiye’de genel havacılığın yaygınlaşmamasından ortaya çıkıyor. Pilotlar uçuş okullarını bitirdikten sonra direk havayoluna başvuruyor. ABD’de 1500 saat, Avrupa’da 750 saat idi, onlar da 1500’e çıkarıyor. Bu ülkelerde pilot adayları ticari havayolu şirketinde uçmaya başlamadan önce uçuş okulunu bitirdikten sonra 1500 saat genel havacılıkta uçmak zorunda. Türkiye cennet bu konuda. O nedenle yabancılar Türkiye’ye saldırıyor. İskandinav ülkelerinde pilot olan gençler buraya geliyor 1500 saati doldurmak için. Burada çeşitli havayolu şirketlerinde uçuyor, 1500 saatlik mecburi uçuş tecrübesini üstelik ticari havayollarında doldurup pilot oluyorlar” diye konuştu.
Süleyman ŞEN-Airkule.com/ÖZEL