İspanya’da taksi şoförlerinin yaklaşık bir haftadır sürdürdüğü grev sona erdi. Hükümetin yerel yönetimlere akıllı telefonlar üzerinden ucuz ulaşım hizmeti veren Uber ve Cabify araçlarının sayılarına sınırlandırma yetkisi vermesinin ardından taksiler yeniden hizmet vermeye başladı.
Ülkenin Kalkınma Bakanlığı yerel hükümetlere Uber ve Cabify için tahsis edilen lisans sayısını sınırlandırma yetkisi verdi.
Kararın ardından taksiciler grevi sonlandırarak yeniden hizmet vermeye başladı.
Hükümet 30 taksi başına 1 Uber ve Cabify aracı şeklinde belirlenen oranın uygulanmaya eylül ayında konulması için yeni bir düzenleme yapma kararı aldı.
Taksiciler uygulamanın yürürlüğe girmemesi durumunda yeniden greve gideceklerini söylüyor.
İspanya’da başkent Madrid ile ülkenin en turistik kentlerinden olan Barselona’nın da aralarında bulunduğu birçok şehirde taksiciler yaklaşık bir haftadır grev yapıyordu. Grevin etkisi en çok havalanları, tren istasyonları ve hastanelerde hissedilmişti.
Taksiciler 2 Uber sürücüsünü darp ederek hastanelik etmişti. San Francisco’da 2009 yılında özel araç hizmeti sunmak için kurulan Uber, 2015 yılından itibaren dünyanın birçok ülkesinde hizmet vermeye başladı.
Girdiği pazarlarda girdiği günden itibaren kullanıcı sayısını hızla artıran Uber, geleneksel taksicilerin tepkisini çekiyor. Uber, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede yasal statüsü, taksi pazarında yarattığı değişimler ve sürücülerle ilgili şikayetlerden dolayı çeşitli sıkıntılar yaşadı.
Euronews