CNN Türk’de Haftasonu programına konuk olan THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla birlikte küresel kriz ve etkileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İlker Aycı öncelikle halen uçuş yaptıkları hatlarda uçaklarının hijyenine büyük özen gösterildiğini, bu konuda tüm yolcularının endişe edecekleri bir durum olmadığını vurguladı. İlker Aycı ayrıca alınan tedbirlerin sürekli güncellendiğini, uygulamaların geliştirildiğini belirtti. İşte İlker Aycı’nın sözlerinden satırbaşları:
THY’nin yüzde 85 kapasitesini kullanamıyoruz
Her türlü hijyen koşulunu öngörerek ikramları bazı uçuşlarda tamamen kestik, bazı uçuşlarda basite indirgedik. Şu anda THY’nin yüzde 85 kapasitemizi kullanamıyoruz. Çok sayıda uçağımızı yere indirdik. Bazı uçaklarımızı kargoya çevirmeye başladık. Dünyada an itibariyle yüzden fazla ülke uçuşa kapalı. Bunlardan bir kısmı Türkiye’nin tek taraflı kapattığı ülkeler, bir kısmı kendi hava sahalarını uçuşa kapatan ülkeler… Bu ülkeler zaten bizim kapasite olarak uçuşlarımızın yüzde 90’ını yaptığımız ülkeler. Şu anda uçabildiğimiz 20 ülke var. Ancak 27 Mart itibariyle bu hatlarda da uçuşların büyük bölümü durdurulacak ve uçabileceğimiz sadece 4 ülke kalacak. Çünkü artık bu ülkelere uçacak bağlantı yolcumuz kalmıyor, dolayısıyla o seferin yapılmasının hiçbir anlamı kalmıyor.
Hangi hatlar devam ediyor?
Dünyanın belli noktalarıyla Türkiye’nin trafiğinin kapanmaması adına ve bu merkezlerden bağlantı uçuşları yapacak yolcularımızı taşımak için hub olan Hong Kong, Moskova, Etiyopya, New York, Washington uçuşlarımızı sürdürüyoruz.
İnsani operasyonları yaptık
İnsani operasyonlarda yurda dönmek isteyenleri uçuşlar kapandıktan sonra koordinasyon içinde Türkiye’ye taşınmasını gerçekleştirdik. 13 geniş gövde uçağımızı 44’ten fazla uçuşta kullandık, 5000’den fazla vatandaşımızı Türkiye’ye getirdik ve bu yolcular karantina altına alındı. Bu uçuşlar tek yönü boş olarak yapılan uçuşlardı. İlgili bakanlıklarımızla koordine içinde yine bu uçuşları yapacağız.
İç hatlardaki durum
Öncelikle yasaklara uyan, kendini izole eden vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Evlerimizde kalmak zorundayız. 65 yaş ve üstü yolcularımızın da uyarılar doğrultusunda evlerinde otursunlar. Biz onların tecrübelerinden istifade etmek istiyoruz. Evden çıkmamaları lazım, bu sınırlamaya bağlı olarak onlardan uçuşa gelmemelerini rica ettik.
Bilet İadeleri
20 Mart’tan önce bilet almış tüm vatandaşlarımız merak etmesin, yılsonuna kadar biletlerini değiştirebilirler. Rahat olsunlar. Biletlerinizle 28 Şubat 2021’e kadar uçuş yapabilirsiniz. Bilet değişiklikleri için hiçbir ek ücret alınmayacaktır. Biletini açığa aldırabilir. Call center’larda ciddi yüklenme oldu. Yolcularımızdan ricam, lütfen call center değil, hangi kanaldan bileti aldıysak o kanaldan değiştirme yoluna gitmelerini tavsiye ediyorum. Satış ofislerimizden değişiklik yapabilirsiniz. Çağrı merkezindeki arkadaşlarımız ağır baskıyla karşılaştı. Hizmet performansı düştü. Yolcularımız özrümüzü kabul etsinler vatandaşlarımız. Türkiye’nin farklı noktalarında en iyi şirketlerden hizmet alıyoruz, 1500 çalışanımız var.
Yabancı pilotların çoğu Türkiye’de kalmayı tercih etti
500’ün üzerinde yabancı pilotumuz var. Bu krizde tüm bilgileri, ne yapılması gerektiğini, uygulamalarımızı yapancı pilotlarla paylaştık, çoğu burada kalmayı tercih etti. 60 yaş üstü pilotlarımızı risk grubunda gördüğümüz için ‘evlerinize gidin’ dedik. Bunlar tecrübeli kaptan ve öğretmen pilotlarımız... Kriz kontrol altına alındıktan sonra onların görevlerine dönmelerini sağlayacağız.
İstihdamı korumak istiyoruz
65 bin kişilik aileyiz. Şirketimizin bugünlere gelmesinde çalışanlarımızın emeği var. Her birini birer kahraman olarak addettiğim arkadaşlarım büyük fedakarlık yapıyor. Hiçbir arkadaşımızın işten ayrılmasını istemiyoruz, böyle bir planımız da yok. Bu krizden en güçlü çıkması gereken THY’ye ihtiyacımız var. İlaç ve malzeme tedariğinin yapılabilmesi, ihracat noktasında mallarımızın dünyaya ulaştırılması için önemli görevlerimiz var. Bu krizden birlikte çıkacağız, elbette bazı fedakarlıklar yapacağız. Kısmi çalışma modellerine geçeceğiz. Belki de ücretlerde yeni düzenlemeler yapacağız; ikramiyeler gibi, maaşlarının bir kısmının ödenmesi gibi… Çalışanlarımızı minimum gelir seviyesinin altına düşürmeyeceğiz. Nakit pozisyonumuzu güçlü tutacağız. Tüm yöneticilerimizle toplandık, ‘ilk fedakarlığı biz yapmalıyız’ dedik. En yüksek kesintiyi en yüksek gelir grubundan yapacağız. Bu süreci atlatacağız. Ama işten çıkarmak diye bir şey sözkonusu değil. Dişimizi sıkacağız. Yükü adaletli paylaşacağız. Çalışanlarımızdan isteğim, lütfen işlerine gidip gelirken veya home office çalışırken, kendileri, aileleri ve toplumsal sağlık için Sağlık Bakanlığının tüm uyarılarına uysunlar, kendilerini ve ailelerini izole etmeye özen göstersinler. Bu hastalığı yenmek için nefer olalım.
İstanbul Havalimanı’nda durum
İstanbul Havalimanında Atatürk Havalimanındaki performansımızı geçtik. Hem zamanında kalkış, hem kalite, hem konfor, hem de taşıdığımız yolcu anlamında İstanbul Havalimanı bu yatırımın haklı bir yatırım olduğunu ispatladı. THY olarak yeni bir havalimanına kısa bir sürede taşınarak yolcumuzu hiç üzmeden yoğun operasyonları sanki yıllardır o havalimanında çalışıyormuşçasına gerçekleştirdik. İGA ile birlikte yöneteceğiz bu krizi… Birimizin kaybetmesi, diğerinin de kaybetmesi demektir. Birbirimize destek olacağız.