Türkiye’nin Boeing’le 2002’de imzaladığı 1.6 milyar dolara 4 uçak projesinde ilk teslimatın tarihi belli oldu. Barış Kartalı projesi de denilen çalışma kapsamında üretilen ilk uçak Konya’da uçuş testlerinden geçiyor. Uçak Aralık 2012’de Hava Kuvvetlerine teslim edilecek. Bu gelişmeyle uçağın Hava Kuvvetleri’ne daha erken ancak şartlı kabulle formülü devre dışı kaldı.
Gecikme cezası ve ek masraflar
Uçakları Türkiye’ye vaktinde teslim edemeyen Boeing ile Türkiye arasında ceza, masraf ve ödemeler dengesi krizi yaşanıyor. Türkiye gecikme devam ettikçe kestiği cezanın bedelini arttırıyor, Boeing de uçağa ihale bittikten sonra eklenen sistemlerin faturasını gösteriyor. Her iki taraf da yaşanan sıkıntının teslimata yansımamasını tercih ediyor. Uçakların benzerlerini Türkiye’den Avustralya ve Güney Kore de sipariş verdi. Avustralya’nın uçağı teslim edilirken durum erken sipariş ile açıklandı. Güney Kore ise Türkiye’den sonra sipariş verdi ancak o da uçağı teslim alıyor.
Havadan ikmalle 24 saat görev
Dünyanın en çok satan yolcu uçağı Boeing 737 üzerinde geliştirilen Barış Kartalı uçağı tepesinde Northrop Grumman imalatı özel bir radar taşıyor. Radar, 350 kilometre menzili içinde aynı anda 3 bin cismi tespit ve takip edebiliyor. Çok alçaktan, çok düşük süratle uçan insansız hava araçları bile tespit ediliyor. Uçak, elektronik karıştırma ve şaşırtma da yapıyor. Havadan yakıt ikmali yapılırsa 24 saat görevde kalabiliyor.
Özgür EKŞİ - Hürriyet