Türkiye’de üniversite ve liselerde geliştirilen insansız hava araçları (İHA), yurtiçinde ve dışında geliştirilen rakip ürünlere karşı yeteneklerini sergileyecek. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Uluslararası İHA Türkiye Yarışması ile toplumda İHA’lar konusunda farkındalık oluşturulması, bu alanda sanayi-üniversite işbirliğinin artırılması ve Ar-Ge faaliyetlerinin de teşvik edilmesi amaçlanıyor.
90 TAKIM BAŞVURDU
Yarışmayı geleneksel hale getirmeyi amaçlayan kurum, geçen yıl yapılan ilk yarışmadaki deneyimlerden de yararlanarak bu yıl ikinci çağrıyı yaptı. Yarışmada, özellikle yangın veya kaza gibi acil durumlarda insanlara yardım edecek, sivil kullanıma yönelik İHA’ların geliştirilebileceğinin ortaya konulması hedefleniyor. Yoğun talep üzerine yarışmaya başvurular 20 Ocak tarihine kadar uzatıldı. Yarışma 13-16 Temmuzda düzenlenecek. Yarışmaya, 90 takım başvurdu. Başvuruların 80'i Türkiye'deki takımlardan, 10'u yurtdışından takımlardan geldi. Yarışma kapsamında, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan takımlar, İHA'lar tasarlayıp üretecekler ve araçlarının belirtilen görevlerdeki otonom uçuş, görüntü yakalama ve tanıma becerilerini gösterecek.
Otonom uçuş yapılacak
Yarışmada daha önce İHA üzerindeki kamera ve görüntü verici sayesinde sanki uçağın kokpitinden bakıyormuşçasına uçurmasını sağlayan FPV ve otonom uçuş kabul edilirken, bu kez yalnızca otonom uçuş yapılacak.
Birincilere 10 binTL ödül
Yarışma bu yıl çok daha zorlu olacak. İstenilen görevlere bağlı olarak daha donanımlı İHA'lar geliştirilmesi gerekecek. Kategori birincilerine 10 bin, ikincilerine 7500, üçüncülerine 5 bin lira performans ödülü verilecek. En yüksek Detaylı Tasarım Raporu puanı alan takım ve mansiyona ödülüne değer görülen en fazla 9 takım, 2 bin 500'er lira ile ödüllendirilecek.