İstanbul Yeni Havalimanı’nın inşaatını ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA; katılımcı, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve eşitlikçi sosyal etki yaklaşımının yansıması olan “İGA Sosyal Yatırım Programı” ile uluslararası arenada önemli bir başarıya imza attı ve Yılın Sosyal Sorumluluk Programı kategorisinde bronz ödüle layık görüldü. İGA adına ödülü Barcelona’da gerçekleşen törende, Sosyal Yönetim Birimi Müdürü Dr. Senem Elçin Berber aldı. İGA Sosyal Yatırım Programı, havalimanı inşaat alanına komşu olan yerel halk ve ilgili paydaşlarla güvenilir ilişkiler kurmak ve projeler inşa etmek için 1 Ocak 2016 tarihinde oluşturulmuştu.
Havalimanı inşaatı etkilerinden doğrudan ve dolaylı olarak etkilenen 16.000 kişiye yönelik oluşturulan Sosyal Yatırım Programı’nın çalışma amacı, yerel halkın hayat kalitesinin artırılması olarak öne çıkıyor. Program, inşaat sahasına komşu mahallelerdeki sosyal etkiyi belirleyerek yerel halkın sosyo-ekonomik kalkınmasını destekliyor ve mevcut ile olası inşaat etkilerinin en iyi şekilde yönetilmesini sağlıyor.
Sosyal Yatırım Programı, Hızlı Etki Projeleri ve Gelir Geliştirme Projeleri olmak üzere iki temel bileşenden oluşuyor. Temel gereksinimlerin saptanmasına dayalı Hızlı Etki Projeleri; eğitim hizmetlerinin güçlendirilmesi, hayat boyu öğrenme, halk sağlığı çalışmaları, kadınların sosyo-ekonomik hayata entegrasyonu, sosyo-ekonomik faaliyetler, gençlerin güçlendirilmesi, hassas gruplar ve temel yardımlar olarak dokuz ana ihtiyaç kategorisi üzerinden şekillendirildi. Gelir Geliştirme Projeleri ise bölgede yaşayan çiftçiler, orman köylüleri, hayvancılıkla uğraşan aileler gibi temel ve yan geçim kaynaklarının güçlendirilmesi ve gelir ikamesine yönelik araştırma bulguları üzerinden tanımlandı.
Program, geçen 20 ayda 150’yi aşkın projeyi ve faaliyeti hayata geçirdi. Program başlangıcı itibariyle 80 farklı paydaş kuruluş ile 150’yi aşkın toplantı, yerel halk ile 5.000’in üzerinde yüz yüze görüşme gerçekleştirildi. Bir aile sağlığı merkezi onarıldı, 16 eğitim tesisi inşa edildi, 18 eğitim atölyesi düzenlendi; ana sınıfı, ilkokul birinci ve ikinci sınıfta okuyan 182 öğrenciye diş tarama ve tedavi hizmeti sunuldu. Bölgedeki istihdamı geliştirmek amacıyla 3 bin kişinin İGA ve alt-yüklenicilerinde çalışmaya başlaması sağlandı. Bir kadın kooperatifi girişimi teknik ve finansal olarak desteklendi, hayvancılıkla uğraşan 100 kişiye yönelik bilgilendirici toplantılar yapıldı. 10.320 kişinin faydalandığı bir şikâyet mekanizması oluşturuldu.
Kısa sürede önemli başarılar elde eden program, yakın gelecekte de yeni projelerle bu başarılarının devamını hedefliyor.