8-13 yaş arasındaki çocukların, dans, heykel, müzik ve grafiti sanatçıları ile çalışarak ortaya çıkardığı üretimler, havalimanı açıldığında sergilenecek.
Dünyanın tek çatı altında sıfırdan yapılan en büyük havalimanının inşa ve 25 yıllığına işletmesini üstlenen İGA, proje sahası çevresinde yaşayan çocukları İstanbul Modern’de sanatla buluşturdu. İGA, havalimanı proje sahasına komşu olan 9 köyde yürüttüğü Sosyal Yatırım Programı çerçevesinde, Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinde yaşayan 8-13 yaş arasındaki çocuk ve gençler için İstanbul Modern’de sanat atölyeleri oluşturdu.
Pek çoğu hayatlarında ilk kez müzeye giden çocuklar, dans ve hareket, heykel, müzik ile grafiti gibi alanlarda, sanatçılarla atölye çalışmalarında bir araya gelerek hayal güçlerini geliştirme fırsatı yakaladı.
AKÇAYOĞLU: ÇOCUKLAR BU ÜLKENİN GELECEĞİ
İGA Havalimanları İnşaatı CEO’su Yusuf Akçayoğlu, sıfırdan tüm dünyaya örnek olacak bir havalimanı yaparken, bulundukları bölgeye sağladıkları katkı ve sosyal yatırımlarla da anılmak istediklerini belirterek şunları söyledi:
“Özellikle proje sahamız çevresindeki ilçelerde yaşayan gençler ve kadınlar sosyal yatırım programımızın odağında. 25 yıl bu bölgede birlikte yaşayacak olmak onların hayatlarına dokunan projeler geliştirmek İGA’nın öncelikli konuları arasında. Çocuklar, bu ülkenin geleceği, kendilerini keşfetmeleri ve bu mirası daha da ileriye taşıyarak sürdürmeleri çok önemli. Bu kapsamda yaptığımız bu proje ile çocuk ve gençlerimizin ortaya çıkardığı üretimleri, havalimanımız açıldıktan sonra havalimanında sergileyeceğiz. Böylece, gençlerimizin ve çocuklarımızın hazırladığı bu çalışmaların, seyahat eden başka çocuklara da ilham vermesini istiyoruz.”
BEŞ FARKLI ATÖLYEDE TOPLAM 70 KATILIMCI
Çocuk ve gençler Seçkin Pirim ile Heykel Atölyeleri, Asena Akan ile Müzik Atölyeleri, Tuğçe Tuna ile Dans Atölyeleri, Çağrı Küçüksayraç ile Grafiti Atölyeleri sayesinde sanatsal çalışma deneyimini yaşadı. Etkinliğe toplamda 70 öğrenci katıldı.
Dans ve Hareket Atölyesi’nde katılımcı çocuklar; Koreograf ve Akademisyen Tuğçe Tuna ile kinestetik hafıza, enerji ve yaratıcı hareket aracılığı ile koordinasyon, özgüven inşa etme ve bedensel farkındalık çalışması yaptılar. Koreograf Tuğçe Tuna bu atölyeyi; çocukların sınırları, mekânla ve çevrelerindeki her türlü öğeyle kurdukları ilişkileri, yani kendilerini yeniden keşfedebilecekleri bir deneyim olarak nitelendirdi.
Sanatçı Seçkin Pirim, Heykel Atölyesi’nde, sıradan bir malzemeden sanat eseri tasarlamayı öğretti. Heykel Atölyesi’nin tamamlanmasının ardından taşın içinde saklı olan hayalleri ortaya çıkaran çocukların tasarladığı 45 üretim havalimanı açıldığında sergilenecek.
Müzik sever çocuk ve gençler ise Müzik Atölyesi’nde buluşarak birçoğu ilk defa müzik enstrümanlarıyla tanıştı. Caz Müzisyeni Asena Akan’ın rehberliğinde çalışan çocuklar, kendi müzik parçalarını oluşturarak duygu ve düşünceleriyle, sözler ve sesler arasında köprüler kurdu.
Son yıllarda sokak kültürünün önemli bir parçası haline gelen Grafiti Atölyesi’nde çocuklar, sanatçı Çağrı Küçüksayraç ile buluştu. Dünyanın farklı kentlerindeki graffitiler üzerine sohbetle başlayan atölye, çocukların malzemelerle tanışması, kendi eskizlerini oluşturması ve bunları graffiti haline getirmesiyle sonuçlandı.
Sosyal Yatırım Programı çerçevesinde 2016’dan bu yana hayata geçirilen diğer 210 projede olduğu gibi bu projeyle de İGA, özellikle faaliyet bölgesinde toplumsal ve sosyal faydayı gözetiyor. Eğitim kurumlarına ve öğrencilere yönelik pek çok çalışmayı da bu kapsamda yürüten İGA, 2016 yılında Arnavutköy Tolga Eti İlköğretim Okulu ve Durusu Roman Derneği işbirliğiyle Roman çocukları sanatla buluşturmuş ve bu projeyle Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk Ödülü’ne layık görülmüştü.