Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç'ün Onursal Başkanı olduğu ve bu yıl Bilim Kurulu Başkanlığını İstanbul Üniversitesi Havacılık Psikoloji Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr Hakkı Aktaş'ın yürüttüğü 2. Havacılık, Uzay ve Psikoloji Kongresi 5-6 Aralık 2020 tarihlerinde gerçekleşti. Alanında uzman birçok kişiyi, öğrencileri ve havacılığa gönül vermiş tüm katılımcıları tekrardan bir araya getiren kongre pandemi şartları dolayısıyla online platformlar aracılığıyla gerçekleşti. İki gün içerisinde 400'den fazla katılımcı ile havacılık, uzay ve psikoloji dünyasından uzmanlar, araştırmacılar yer aldı. Çevrimiçi kongrede program dahilinde 2 panel, 3 bildiri oturumu ve 16 konuşma gerçekleştirildi. Yerel konuşmacıların ve katılımcıların yanı sıra uluslararası havacılık dünyasından da Andrew Forbes ve Norman MacLoad gibi konuşmacıları ağırlayan kongre ilerleyen yıllarda sınırları aşarak çok daha büyük kitlelere ulaşmayı hedeflediğini şimdiden gösterdi. Kongrenin düzenleme kurulu başkanları ise Psk. Mehmet Ali Erkuş ve Psk. Arınç Sözmez idi.
“Bir pilot için en tehlikeli şey kendi psikolojisidir.”
“Ekip Kaynak Yönetimi” teması etrafında gerçekleşen kongre, ilk gün İstanbul Üniversitesi Havacılık Psikoloji Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Kongre Bilimsel Başkanı Doç. Dr. Hakkı Aktaş, Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı ve Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, Tübitak Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Pegasus Havayolları CEO ve IATA Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Tevfik Nane’nin açılış konuşmaları ile başladı. Havacılık ekip yönetimine ve havacılık, uzay ve psikoloji bağlamının önemine dikkat çeken açılışı ilk gün gerçekleşen 9 farklı & konuşmacının oturumu takip etti. İlk günün panelinde gerçekleşen ve havayollarındaki psikologları katılımcılar ile buluşturan kongrenin bu oturumu, özellikle psikoloji öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi.
“Havacılık bir virüstür, kurtulamazsınız.”
İkinci gününde, geçen yıldan farklı olarak araştırmacılara da söz hakkı vermek isteyen program 3 oturumdan oluşan 11 bildiri ile başladı. Toplam 7 konuşmanın gerçekleştiği ikinci gün, Sivil Toplum Kuruluşlarının Ekip Kaynak Yönetimine Etkisi konulu panel ile kapanışını gerçekleştirdi.
Havacılık, uzay ve psikolojiyi 2 gün boyunca ekip kaynak yönetimi çerçevesinde değerlendirerek birleştiren kongre, bu alanda ülkemizde gerçekleşen en başarılı organizasyonlardan biri olarak anılmaya devam etti ve gelecek yılki kongrenin heyecanı şimdiden bu konuya gönül vermiş birçok kişiyi sardı.