Türkiye’nin inkar yasası nedeniyle Fransa’ya karşı başlattığı yaptırımlar en fazla bu ülkenin silahlı kuvvetlerini olumsuz etkiledi. Fransa, inkar yasasının 22 Aralık 2011’de parlamentoda kabul edilmesinin ardından Türkiye’nin yaptırımlar uygulayacağını açıklamasına rağmen Ankara’nın nabzını yoklamaktan kaçınmadı.
Paris yönetimi, Ocak başında Afganistan’dan Fransa’ya gidecek bir Fransız askeri nakliye uçağı için Türkiye hava sahasının kullanılması amacıyla uçuş izni istedi.
Türkiye, “Gördüğü lüzum üzerine” Fransa’nın bu talebine olumsuz yanıt (No fly zone for French military aircrafts) verince, Fransız askeri uçağı, mesafeyi uzatan alternatif bir rota kullanmak zorunda kaldı.
Türkiye, inkar yasasından önce Fransız askeri uçaklarına yıllık paket halinde verdiği uçuş izinlerini iptal ederek, her uçuş için ayrı izin talebi getirmişti.
Gemilere de hayır
Bu durum Fransa’nın özellikle Afganistan, Ortadoğu ve Orta Asya’ya yapacağı askeri amaçlı uçuşları zora sokuyor. Fransız askeri uçakları uzun rota kullanmak zorunda kaldığından, uçuşların maliyeti de artıyor. Ankara ayrıca 2 Fransız askeri gemisinin de Türkiye karasularına girmesine izin vermedi.
Bu arada Türkiye, Anayasa Konseyi’nin inkar yasasının iptalini görüşmek için toplanacağı tarihe kadar (29 Şubat veya 1 Mart), sessiz diplomasi taktiğini sürdürüp, sadece Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i hedef alacak. Fransız siyasi partileri ile özellikle Fransa halkını hedef alan herhangi bir açıklama yapılmayacak. Dışişleri Bakanlığı, tüm ilgili kurumlardan alınan bu karara uyulmasını isteyerek, sadece “Sarkozy’nin seçimler nedeniyle oy hesabı yapıp Fransa’nın tüm dünyaya mâl olmuş önemli değerleriyle nasıl oynadığının, bu değerleri görmezden geldiğinin” anlatılmasını istedi.
Uğur ERGAN-Hürriyet