ATATÜRK HAVALİMANI’NDA 15 TEMMUZ SERGİSİ
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 15 Temmuz 2016 gecesi yaşananları belgeleyen fotoğraf ve videolardan oluşan “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Sergisi” Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından açıldı. Havalimanında görev yapan gazetecilerin çektiği fotoğraf kareleri ve video görüntülerinden oluşan sergi dış hatlar terminali gidiş katında bir ay boyunca gezilebilecek.
36 fotoğraf karesinden oluşan sergi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Mehmet Ali Ulutaş, DHMİ Genel Müdürü Funda Ocak, THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Havalimanı Muhabirleri Derneği Kurucu Başkanı Faik Kaptan, gazeteciler ve havalimanı çalışanlarının katıldığı törenle açıldı.
Sergide Sabah gazetesinden Cevdet Özdemir, Habertürk gazetesinden Gökhan Artan, DHA’dan İbrahim Yıldız ve Hüseyin Aslıyüce, Akşam gazetesinden Süleyman Şen, İHA’dan Tuncer Cengiz ve Ferhat Yasak’ın fotoğraf kareleri ve videoları yer alıyor. Sergi Anadolu Ajansı, Doğan Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı’nın katkılarıyla gerçekleştirildi.
ARSLAN: BU MİLLETİN FERDİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ
Bakan Arslan, 15 Temmuz'da hiç ummadıkları bir hainlikle karşılaştıklarını, 80 milyonluk necip Türk milletinin genci ve yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle, dini, dili, ırkı, etnik yapısı ve mezhebine bakmadan millet olma şuuruyla meydanlara indiğini belirtti. Bu coğrafyada geçmişteki gibi bir kahramanlık destanı yazıldığını, bu destanların asla tek başına yazılamayacağına dikkati çeken Arslan, "Bu kahramanlık destanını yazan çok kişi var. Müteşekkir olduğumuz, teşekkür etmemiz gereken çok kişi var ama herhalde birinci sıraya koymamız gerekirse 80 milyonu millet olma şuuruyla meydanlara inen, gözünü kırpmadan tankın altına yatan, jetin, helikopterlerin yağdırdığı kurşunların karşısında göğsünü siper eden, şehit olmayı göze alan bu millet birinci sıradadır. Bu milletin bir ferdi olmaktan, bu ecdadın bir torunu olmaktan gurur duyuyoruz." diye konuştu.
Arslan, ikinci sırada da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanımız, lider olmanın ne demek olduğunu göstermiş, şapkasını, ceketini alıp gitmek değil, tam tersine milletine önder olmak, milletiyle birlikte sokaklara inmek, meydanlara inmek ne demektir, onu göstermiş olan Sayın Cumhurbaşkanımız var. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımıza, onun ekip arkadaşı Sayın Başbakanımıza ve bütün ekibe müteşekkiriz. Üçüncü sırada Gazi Meclisimiz var. Ulu Önder Atatürk zamanında bu ülkenin istikbalinde ve istiklalinde çok ciddi bir mücadele vermiş Gazi Meclis vardı. O gün, o gece Türkiye Büyük Millet Meclisinde bombaların altında 'Biz buradayız, biz irademizi temsil ediyoruz, biz milletten aldığımız yetki çerçevesinde millete hizmet etmek için buradayız. Hiç kimseye ama hiç kimseye taviz vermeyeceğiz. Başkalarının emellerine değil, milletimize hizmet edeceğiz' dediler. Tabii bütün bunların olabilmesi için de doğru bilgilenmek gerekiyordu, doğru bilgilerin aktarılması gerekiyordu. Yine biz siz değerli basın mensuplarına çok teşekkür ediyoruz. Sadece İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki basın mensuplarına değil, ülkemizin genelinde medya kuruluşlarımız o gece çok başarılı bir sınav verdiler. Doğru bilgilerin anında vatandaşlara erişebilmesi ve vatandaşın da Sayın Cumhurbaşkanımızın o talebiyle meydanlara, havalimanlarına inebilmesi adına görevlerini yapmaları çok önemliydi. Çok önemli bir görev üstlendiler."
Arslan, bakanlık olarak insanların sosyal refahının artması, ekonomisinin büyümesi adına ülkenin erişilebilir ve ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi. 240 bin kişilik ulaştırma ailesinin her zaman görevinin başında olduğunu dile getiren Arslan, hainlerin ilk önce yayınların vatandaşa ulaşmasını engellemek istediklerine dikkati çekti. Arslan, o hainlerin vatandaşın kirli ve yanlış bilgiye erişmesi için olağanüstü mücadele sarf ettiklerini, özellikle havalimanlarının devre dışı kalması, kendi istedikleri gibi hizmet etmesi adına buradaki personelin görevinin yapmaması ya da onların istedikleri doğrultuda hizmet etmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
Dünyanın ve İstanbul'un göz bebeği Atatürk Havalimanı'nın sağlıklı ve doğru çalışmasının çok önemli olduğunun altını çizen Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanımızı, sayın liderini ağırlayıp milletiyle buluşturmasına aracılık ederken hainlerin hedef noktalarının başındaydı. Nitekim ilk saatlerden itibaren gerek havalimanı yönetimini ele geçirmek gerek kuleyi ele geçirmek gerekse apron ve itfaiye hizmetlerini aksatmak adına olağanüstü gayretle buraya hücum ettiler. İlk andan itibaren gerek il valimiz başta olmak üzere mülki idare amirimiz, havalimanından sorumlu vali yardımcımız gerek bu sektörden sorumlu müsteşar yardımcımız gerek genel müdürümüz gerek havalimanı başmüdürümüz dahil olmak üzere elbette ki işletmeci kuruluşumuz TAV'ın yöneticileri de dahil olmak üzere bir telefon trafiği, ciddi bir hareketlilik, onların yapmak istediklerinin tam tersi, liderini milletiyle buluşturmak için o gece teyakkuzdaydık." ifadelerini kullandı.
Gelecek nesillere doğru anlatmak için havalimanında görev yapan basın mensuplarının bunu anlatmalarının çok önemli olduğunu vurgulayan Arslan, gazetecilerin tarihe not düşmek adına çok önemli bir görevi yerine getirdiklerini söyledi.
Arslan, trafik kontrol kulesinde görev yapan çalışanların da darbe girişimi sırasında havalimanında çok önemli işlere imza attıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağının ilk önce Marmaris'ten Dalaman Havalimanı'na, oradan da Atatürk Havalimanı'na teker koyunca kadarki süreçte onlarca filme konu olabilecek olaylar zincirinin yaşandığını hatırlatan Arslan, bunun bir kahramanlık destanı olduğunu kaydetti.
İHMD Kurucu Başkanı Faik Kaptan da darbe girişimi yaşandığı gece görevi başında olan havalimanı muhabirlerinin fedakarca görevlerini yaptıklarını söyledi. Basın mensuplarının 15 Temmuz'daki tarihi gecede geleceğe not düştüklerini ifade eden Kaptan, bir daha ülkenin darbeyle karşılaşmaması temennisinde bulundu.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener de, “İstanbul Atatürk Havalimanı, 15 Temmuz 2016 tarihinde silahlı kuvvetler içindeki bir grup tarafından gerçekleştirilen kalkışma sırasında hedef alınan ana noktalardan biri oldu. Burada Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin ve TBMM’nin karşı duruşunu takip eden vatandaşlar, emniyet güçleri ve havalimanı çalışanlarının direnişiyle karşılaştılar. Cumhurbaşkanımızın İstanbul’a gelerek Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklama, Türkiye’nin demokrasisini ve milli birliğini hedef alan kalkışmayı boşa çıkaran dönüm noktalarından biri oldu. Tüm yöneticilerimiz ve çalışanlarımız, darbeye karşı emniyet güçlerine yardımcı oldular ve girişimin başarısızlığa uğratılmasının ardından havalimanını kısa süre içinde operasyona almayı başardık. Türk halkı tüm farklılıklarıyla birlikte cumhuriyetin ortak değerleri etrafında birleşti ve Türkiye’yi medeni dünyanın bir parçası yapan hukukun üstünlüğü ilkesi ve temel hakları savundu. O gece havalimanında yaşananları belgeleyen gazetecilerimizin katkılarıyla açılan bu serginin, yaşamını yitiren şehit ve gazilerimize bir saygı duruşu ve Türk halkının demokratik değerlere canı pahasına bağlılığını gösteren bir tanıklık olmasını umuyoruz” dedi.