Yazarımız Engin Aksüt’ün 2. Pilotlar Çalıştayı’nda yaptığı “Yorgunluk” konulu sunum büyük ilgi ve beğeni toplamıştı. Aksüt’ün video formatında hazırladığı bu önemli sunumu paylaşıyoruz…
Uçuş ve yer ekiplerinin yorgun oldukları söylemi, havacılığa aşina olmayan bazı kişilerce hafife alınır. Mutlaka her meslek grubunun kendine özel stres ve yorgunlukları vardır ve ciddiye alınmalıdır, ancak uçuş ve yer ekiplerinin stres ve yorgunluklarına atfedilmesi gereken önem, onların uçuş kazalarının baş aktörü olabilecek kadar kritik noktalarda bulunmalarından kaynaklanmaktadır…
Yazarımız Engin Aksüt hazırladığı yorgunluk konulu sunumun amacını ise şöyle anlatıyor:
Sunumun ve videonun amacı yorgunluk odaklı sorunların haritasını çıkartıp gerekli tedbirleri almak durumunda olan yöneticilere bir rehber sunmaktır. İkinci amaç da, "Yorgun" uçuş ve yer ekiplerinde bir farkındalık yaratıp yorgunluk yönetiminin bütün sorumluluğunu idarecilere yıkmadan bireysel planda profesyonelce kendi önlemlerini almaları gerektiğini hatırlatmaktır.
İşte yorgunluk kavramıyla ilgili yazarımız Engin Aksüt’ün 2. Pilotlar Çalıştayı’nda yaptığı “Yorgunluk” konulu sunum…
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP
adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin
yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma
ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından
kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
bocek
10 Nisan 2013 Çarşamba 02:29
eeee bırılerının bu işten bir çıkarı vardır elbet...
8 saat aralıklarla uçuşa gıdılıyorsa 4-5 bacak uçuş yapılıyorsa. haftada 36 saat yılda 1000 saat uçuluyorsa bu kuralları çıkartan kışılere bu konunun anlatılması gerekiyor. dünyanın en zor 3. meslegınde bu denlı duyarsız kuralların konulması sırketlerın degıl otorıtenın sucudur. sonuçta her sırketın personelını maksımumda çalıştırmak ıstemesı kadar normal bırsey yok.
TALPA yorgunluk konusunda bir farkındalık yaratmak ve sektörü bilgilendirmek amacı ile yorgunluk konusunu çalıştay programına aldı. Bu sunum linki aynı zamanda TALPA sitesinde mevcut! Ama gidin TASSA, TATCA ve UTED web sitelerine bakın. Temsil ettikleri sektör çalışanlarının yorgunluğundan bahseden ne bir haber ne de bu videonun linkini bulacaksınız. İlginç değil mi?
FRMS tüm gelişmiş ülkelerin lider hava işletmelerinde kabin ekiplerini de içine alacak şekilde kullanılmaktadır. İsz hiç Türkiye'de duydunuz mu bunu uygulayan? Uzun uçuş görevlerinden dönen alçalma ve iniş safhasında yorgunluktan istem dışı başları öne düşen kabin ekibinden emergency durumda nasıl bir performans bekleniyor. Üst üste uçulan ağır seferlerin yarattığı kümülatif yorgunluk tehlikesinin etkilerinden saray gibi otellerde konaklasan dahi gündüz uyuyup gece uçarak nasıl korunulabilir. TASSA ve TALPA göreve. Dünyadaki örneklerini ilgili makamların önüne getirip baskı unsuru olmak zorundalar. Ya göreve ya yedeğe! Asıl temsillcilerin ve yetkin yöneticilerin zamanıdır artık!
Uçuş emniyeti için en başta ekiplerin istirahat süreleri gelir. Ekipler dinlenemiyorlar ve yorgunlar, uçuşlar emniyetsiz yapılıyor.KA Sema Müstecaplıoğlu, ekip arkadaşlarına son olarak 'ÇOK YORGUNUM'dedi ve ardından ölüm geldi.