Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kazan'da kurulacak Türkiye Savunma Sanayi ve Havacılık Kümelenmesi'yle ilgili çalışmalar hızlandırıldı. Ankara Ticaret Odası (ATO) KOBİ ve Sanayi Komisyonu Başkanı Fikret Yılmaz, Kazan Belediye Başkanı ve sektör temsilcileriyle havacılık alanında büyük başarılara imza atan Meksika'da incelemelerde bulundu.
Ankara'da zaman kaybetmeden savunma ve havacılık kümelenmesinin başarısı için enstitü kurulmasını öneren Yılmaz, "ATO'nun önderliğinde strateji planı hazırlanmalı" diye konuştu.
Meksika’yı gezdiler
Başbakan Erdoğan'ın öncülüğünde oluşturulan ve "Savunma Sanayi ve Havacılık Kümelenmesi" olarak bilinen dev projeyle savunma sanayine iş yapan tüm firmaların Kazan'da toplanması planlıyor. Yer olarak seçilen TUSAŞ TAİ yakınlarındaki 6 milyon metrekare arsanın Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na verilmesiyle projenin kesinlik kazandığı bildirildi. ATO'nun öncülüğünde bir heyet, benzer bir kümelenmeyi 10 yıl önce başaran Meksika'yı ziyaret etti. ATO KOBİ ve Sanayi Komisyonu Başkanı Fikret Yılmaz'ın başkanlığında düzenlenen geziye, Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, OSTİM Başkanı Orhan Aydın ile savunma sektörünün temsilcileri katıldı.
HIZLA BÜYÜDÜ
Yılmaz, geziyle ve çalışmalarla ilgili ATO meclis üyelerini de bilgilendirdi. Meksika'da havacılık sanayinin 2002 yılından bu yana yıllık yaklaşık yüzde 20 civarında büyüdüğünü anlatan Yılmaz, bu yıl için yüzde 12'lik büyüme tahmin edildiğini bildirdi. Meksika'da 247'nin üzerinde firmanın havacılık sektöründe faaliyet gösterdiğine değinen Yılmaz, "2010 yılı ihracat rakamı yaklaşık 3.5 milyar dolar olup, 2020'de hedeflenen rakam 20 milyar dolardır. Havacılık kümelenmesi 16 eyalette 29 binin üzerinde Meksikalı'ya iş olanağı sağlamıştır" dedi.
Türkiye’nin de Meksika'ya benzer bir kümelenmeyi hayata geçireceğine inandıklarını ifade eden Yılmaz, savunma ve havacılık kümeleri olan Almanya Bremen ve Fransa Toulouse bölgelerini de ATO'nun öncülüğünde incelemek istediklerini söyledi. Yılmaz, Ankara'da kurulan Savunma ve Havacılık Konseyi'nde ATO'nun daha aktif görev almasını isteyerek, "Meksika'daki gibi Ankara'da da Savunma ve Havacılık Enstitüsü kurulmalı, kümelenme, eğitim işleri bunun aracılığıyla yürütülmeli" dedi.
"STRATEJİ PLANI ŞART"
Yılmaz, Başkent'te en hızlı gelişim ve değişimi sağlayacak bu sektörün desteklenmesi ile "Ankara Savunma ve Havacılık Strateji Planı"nın hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Projeye uygun uzman ve vasıflı elemanların yetiştirilmesi, yenilik ve değişimlerin yapılabilmesi, gerekli lojistik altyapıların hazırlanabilmesi için Ankara'da geniş tabanlı bir katılıma ihtiyaç vardır. Bu katılımın yerel organizasyonunu ATO'nun yapması gerektiği düşüncesindeyiz. Ankara'yı 2023'e kadar dünyanın sayılı havacılık ve savunma sanayi kenti haline getirebilmemiz için çalışmalara başlamamız gerekmektedir. Ankara'yı bu sektörde marka yapmak ancak ATO'nun bu işe ciddi katkılarıyla gerçekleşebilir. Havacılık ve savunma sanayi, Ankara'nın ekosisteminin motor gücü olacaktır. Sektör şehrimizin yaşam kalitesini artıracak, yabancı yatırımcıları çekecektir."
MELİKE YILDIZ SAHİCİ - Sabah