Havaalanına 50 metre mesafede eviniz olmasını ister misiniz? İşte İngiltere’de havaalanı yakınındaki evlerine taşınan çiftin yaşadıkları…
Havaalanına 50 metre mesafede eviniz olmasını ister misiniz?
İngiltere’de 67 yaşındaki Janet Marchant ve eşi, yedi yıl önce Londra Essex Southend Havaalanı (EGMC) yanında bulunan evlerine taşınma kararı aldı. İngiliz çift buradaki bungalov evlerine taşındı ama aradan 7 yıl geçtikten sonra havaalanındaki tadilatla birlikte evlerine 50 metre mesafede uçaklar için bir taksi yolu yapıldı. Bu gelişmeyle birlikte Marchant çiftinin hayatında zorluklar başladı.
67 yaşındaki Janet Marchant, evlerine 50 metre mesafede olan taksi yolunun hayatı ‘çekilmez’ hale getirdiğini vurguluyor; “Evde otururken büyük sorunlar yaşıyoruz. Uçakların gürültüsünden hiçbir şey duyamaz olduk. TV izlemek mümkün değil. Uçak gürültüsünden ve duman kokusundan dolayı sağlık sorunları yaşıyoruz. Torunlarımızı çok seviyoruz ancak ‘sağlıkları etkilenir’ diye onları buraya çağıramıyoruz. Bu güzel bahçede bir barbekü dahi yapamıyoruz. Arkadaşlarımı evime davet etmek benim için hayal oldu. Çünkü konuşurken birbirimizi duyamıyoruz. Ben bahçemi çok seviyorum. Bahçe işlerine çok alışmıştım ama bu gürültü ve kokudan dolayı hiçbir şey yapmak istemiyorum” diyor.
Janet Marchant, burunlarının dibine yapılan taksi yolundan ötürü evlerinin değerinin de düştüğünü vurguluyor.
Öte yandan Londra Southend Havaalanının 1914'ten beri hizmet vermekte olduğunu belirten Southend Havaalanı sözcüsü ise Charlie Taksi Yolu'na yakın bir yerde oturan komşularıyla üç ayda bir toplantılar düzenlediklerini, aktif olarak gürültüyü azaltmak için önlemler aradıklarını ifade etti.
Sözcü, “430'un üzerinde bireysel şikayet aldık. Araştırdık fakat her durumda, söz konusu uçakların normal, yasal ve Havaalanları işletme çerçevesi limitleri içinde çalıştığını tespit ettik” dedi.
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP
adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin
yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma
ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından
kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Muzaffer Çetingüç
4 Mayıs 2019 Cumartesi 10:39
Bu ilginç haber için Şeref Bey'e teşekkürler. Arthur Hailey'in 'Havaalanı' romanında, bir havaalanına bitişik yerleşimi olan kasaba halkının uçak gürültülerinden şikayetleri anlatılır. Avukatlar halkı tazminat davasına kışkırtır, gösteriler yapılır... Havaalanı yönetiminin yanıtı mealen şöyledir: "Burada pistler yapılırken gürültü olabileceği uyarıları yapmıştık; ancak arsa komisyoncuları tabelalarımızı söktü, rant için arsaları ucuza alıp pahalıya sattı. Buradaki halk da bilerek/bilmeyerek yerleşti; üzgünüz ama yapılacak bir şey yok..."
Yeşilköy ve Anadolu'daki neredeyse bütün havaalanları yapılırken şehirden uzak yerler seçilmiş, bir süre sonra çevresinde pıtrak gibi binalar bitmiştir... Gürültü tazminatı ödemek ve havaalanını taşımak mıdır doğru olan, yoksa buraları iskana açmamak mıdır? Umarım İstanbul'un yeni havaalanı çevresinde bu gözetilir..