Havas ile İETT, havalimanı yolcusunu paylaşamıyor. Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarına giden yolcuları taşıyan Havaş'a, İETT'nin geçen yıl açtığı ihale ile rakip gelmesi dikkatleri yeniden bu tarafa çekti. 1 Temmuz'dan itibaren sessiz sedasız Havaş alanlarında yerin alan 24 yeni otobüs, İETT'nin geçen yıl ekim ayında açtığı, üstelik Havaş’ın da katıldığı 'havayolu ve karayolu entegreli taşımacılık' ihalesini alan Günaydın-Çimentur ortaklığına ait. Şimdi yolcuların da kafasını karıştıran bu rekabet ile iki firmanın otobüsleri neredeyse kapışıyor. İETT'den aldığı yetki ile 1 Temmuz itibariyle hizmete başlayan Günaydın Turizm'in ortaklarından Emir Günaydın, 22 milyon TL ihale bedeliyle aldığı bu hat için, "İhale ve 24 otobüsle birlikte bu işe 60 milyon TL yatırdık. Artık Havas, devre dışı kalacak. İDO ile entegre şekilde havalimanlarına yolcu taşımacılığını resmi olarak sadece biz yapacağız. İETT bu konuda Havaş'a ihtarname gönderdi" diyor. Ancak Havas ise, iddiaları reddeder şekilde, "Havaş’ın zamanında aldığı izinlerle Büyükşehir Belediyesi ile tam bir mutabakat içerisinde çalışıyoruz. İBB'nin ihale şartnamesinde Havaş'ın mevcut hatlarının iptal edileceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır" açıklaması geldi.
Ayda 300 bin TL kira
Günaydın, Havaş'ın fiyatlarından da rahatsız. Günaydın'ın anlattığına göre, Havas Sabiha Gökçen'e 18 TL'ye giderken, 1 Temmuz'dan sonra bunu 12 TL'ye kadar indirmiş. İETT'nin otobüsleri ise, Sabiha Gökçen'e 12 TL'ye, Atatürk Havalimanı'na 10 TL'ye götürüyor. Günaydın, "İETT'ye başlangıçta ayda 220 bin TL, birkaç ay içinde de 300 bin TL kira ödeyeceğiz" dedi.
Günlük hasılat 100 bin Lira
Havalimanına servisle giden yolcu sayısı günde 5-10 bin arasında değişiyor. Atatürk Havalimanı için kişi başı 10 TL, Sabiha Gökçen Havalimanı için ise 12 TL alınıyor. Günlük ciro da buna bağlı olarak yoğunluğa göre 100 bin TL'yi bulabiliyor.
NURİYE DOĞU - Radikal