Hava-İş Sendikasinin açıklaması şöyle:
Değerli Basın ve Kamuoyuna;
Bu ülkenin Anayasasında yer alan sosyal devlet ilkesini koruması gereken T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işini gücünü bırakmış, Hava-İş’in yıllardır örgütlü bulunduğu toplu iş sözleşmesi imzaladığı ve havacılık sektörünün kopmaz bir parçası olan uçak bakım onarım işyerlerinin İŞKOLUNU değiştirmeye uğraşıyor.
Bu konuda yeni 6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi ve Sendikalar Yasası kanunlaştırılırken, oluşturulan İŞKOLLARI sistemi de mücadeleci sendikaları tasfiye etmek için kullanıldı. Özellikle yeni oluşturulan 15 No’lu Taşımacılık İşkolunun oldukça stratejik bir işkolu olması ve sendikal örgütlüğü zorlaştırmak amacıyla açıkça siyasi iktidara yandaş olan sendikalara göre şekillendirildi.
15 No’lu işkolunda demiryolu, havayolu karayolu taşımacılığı bırakılırken, açıkça taşımacılığın küresel boyuta ulaşan lojistik yapısında yer alan, liman, depo antrepo ve deniz taşımacılığı bu işkolundan ayrıştırıldı.
Açık olarak metal işkolunda olması gereken gemi yapımı bile bu işkolları ile birlikte düzenlendi.
Her nedense yine 15 No’lu işkolunda demiryolları çeken, çekilen araçları, ray sitemleri ve vagon sistemlerinin bakım onarımı yer alırken hava araçlarının ve karayolu araçlarının bakım ve onarımı işleri 15. İşkolunda YER ALDIRILMADI!
Bu ayrıştırmadan hemen sonra daha önce yıllardır TÜRK-İŞ’e bağlı olan Liman-İş sendikasının HAK-İŞ’e geçmesi bu işlemlerin nasıl organize edildiğinin en önemli göstergesi oldu.
Kardeş sendikamız TÜMTİS’in DLH işyerinde neredeyse 1.5 yıldır süren örgütlenme mücadelesi ve direnişi sürerken yine HAK-İŞ’e bağlı kurulan ÖZ TAŞIMA İŞ sendikasının bu işyerine işverenlerle birlikte üye yapmaya girişmesi bir başka örnek olarak ortadadır.
Bugün havacılık araçlarının bakım onarımı ile ilgili işyerlerinde yine HAK-İŞ’e bağlı ÇELİK İŞ Sendikasına geçirilmesine yönelik açık işveren operasyonları sürmektedir.
İşte tam bu gelişmeler esnasında bugün resmi gazetede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca İŞKOLLARI YÖNETMELİĞİ ile ilgili tamamen havacılık işçilerini ve Hava-İş sendikasının örgütlüğünü zayıflatmaya yönelik ÖZEL BİR DEĞİŞİKLİK yapıldı. Bu yapılırken de Bakanlık hukukun sınırlarını bırakın zorlamayı, kendi hukukunu Yönetmeliğini keyfice değiştirmeyi bir yol olarak görüyor.
T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mahkeme kararları ile grev kırıcılığı yapılan THY A.O grevi ile ilgili denetim görevini yerine getirmez iken, halen toplu iş sözleşmesi süren THY Teknik A.Ş işyerinde işçilerin hak alma mücadelesini sekteye uğratmaya yönelik bu denli açık bir hukuksuzluğu boyun eğmeyeceğiz.
Biz daha önce bu hukuki savaşı zaferle bitirdik yine bitireceğiz. Havacılığın teknik bakımında yer alan teknisyenler, mühendisler havacılık sektöründen koparılamayacaktır. Sendikamız bugün yayınlanan bu Yönetmelik değişikliğinin iptali ile ilgili gerekli hukuki işlemleri hemen yapacaktır.
Sendikamız her türlü oyun, baskı, sistematik saldırılara rağmen havacılık ve taşımacılık işçilerinin mücadele umudu, işçi haklarının yılmaz savunucusu olarak, ne türlü bedel ödenecekse ödensin doğru bildiği yoldan ayrılmayacaktır. Saygılarımızla
HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU