Hava-İş Sendikası üyeleri bugün tersane işçilerinin iş cinayetlerini protesto eden eylemlerine destek olmak üzere Tuzla’ya gitti.
Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin ve yönetim kurulu üyeleri, uzun bir süredir iş kazalarına dikkat çekmek için kararlı bir mücadele yürüten Limter-İş yöneticilerinin ve 200 kadar işçinin tartaklanmasını, göz altına alınmasını kınadılar.
“Neden buradasınız? Havacılıkla ilgisi ne tersanelerin?” şeklinde soruyla karşılaştıklarını belirten Hava-İş yönetiminin, ziyaretle ilgili açıklaması şöyle:
"Limter-İş kazaların azaltılması için iş yeri denetimlerini olanaksız kılan taşeron sistemin sınırlandırılması başta olmak üzere, bir dizi talep ileri sürüyor. Bu gün bize “ Neden buradasınız, havacılıkla ilgisi ne tersanelerin?” diye soranlar oldu. Aslında ne çok benzerlikler var:
Taşeronculuğa havacılıktan bir örnek son Isparta kazasıdır. Uçak ve pilot başka şirketten kiralanıyor, hostes başka şirketten. Başka bir şirket adıyla ve uçuş izniyle bir araya geliyor. Denetim de Allah'a emanet olursa, zincir bir yerden kopuyor ve kazalar oluyor.
Her gün kazaya uğrayan, uçakla ilgili yeni bir bilgiyle şok oluyoruz. “Şu sistem de çalışmıyor muş, şu parça da arızalıymış” diye. Ama Hava-İş “Önceliğimiz Uçuş emniyeti” diye gazete ilanı verince THY ve Atlas Jet patronları ayağa kalkıyor, dava açıyorlar. Hemen patronlar olarak dayanışma gösteriyorlar. Atlas Jet’in Hava-İş ile ne ilgisi var halbuki değil mi? Ve çok geçmeden Isparta kazası aslında maalesef uçuş güvenliği tartışmasını noktalayan acı bir tecrübe oluyor.
Bakınız havacılıkta iş kazası olunca hizmet satın alanlar da yaşamını yitirir. Bu nedenle kamuoyu ayağa kalkar. Ama gemi veya yat siparişi verenler bu iş kazalarından etkilenmezler. İşçi ölünce yat sahibi zarar da etmez, acı da duymaz. Bu nedenle aylardır sendikanın feryadını kamuoyu duymadı. Yetkililer sağırdı, hatta bu gün orada konuşulanlardan anladığımız, gemi siparişi verenlerden peşinen birkaç işçi için “kan parası” alırmış tersane sahipleri.
Havacılıkta olan kazalarda yaşamını yitirenlerden çok daha fazla işçi öldü son 2 yılda. Ama sessiz sitemsiz gömüldüler. İş emniyeti diyen Limter-İş baskı altında, gözaltında. Devlet denetim görevini yapmaktansa patronlar işçilere ve sendikasına saldırıyor.
İşçilerin çıkarları birdir, çalışanlar sıranın kendisine gelmesini beklememeli ve birbirlerine destek olmalıdır. Bu nedenle Hava-İş olarak tersane işçilerinin yanındayız ve olmaya devam edeceğiz…."