Hava-İş Sendikası’nda genel kurul yaklaşıyor. Mevcut durumdan rahatsızlık duyan ve çözüm arayan bir grup THY çalışanı, yeni bir sendikal anlayışla “Gökkuşağı Hareketi” adı altında biraraya gelerek sendikal ilkeleri sorgulayan ve işçileri sendika yönetimine getirmeyi hedefleyen bir birliktelik oluşturdu.
THY yönetiminin baskıları, temsilci ve hatta yöneticilerinin işten atılması karşısında özellikle son bir yılda izlenilen politikanın pasif kaldığını vurgulayan Gökkuşağı Hareketi, Hava-İş Sendikası yönetimini 6 aydır “temsilci toplantısı” dahi yapmamakla eleştiriyor.
Gökkuşağı Hareketi, yönetimde sendikacılığı meslek edinmiş bir kişi veya grubun yerine karar alma yetkisini “İşçi Meclisinde” toplayan ve bir başkan yerine 9 kişilik eş başkanlığın uygulandığı yeni bir anlayış öneriyor.
Gökkuşağı Hareketi’nin amacını ve ilkelerini kapsayan duyuru şöyle:
“Hava-İş Sendikası’nın Değerli Üyeleri,
Hava-İş Türkiye sendikal mücadele tarihinde önemli başarılara imza atmış bir sendikadır. Bu başarıda 20 yıldır sendika yönetiminde olan Atılay Ayçin ve ekibinin kuşkusuz payı vardır. Ancak başlangıçtaki çizgi ne yazık ki zamanla değişmiş, sendikacılığı meslek edinen yöneticiler, işçilerin yaşantısına da, sorunlarına da yabancılaşmıştır. Kararları üyeleriyle birlikte alan ve onlarla birlikte hareket eden mücadeleci, demokrat sendikacılık çizgisi terk edilmiştir.
Bugün gelinen nokta ise bu yapıyla yeni açılımları olanaksız kılacak bir tıkanıklık olarak özetlenebilir. İşveren durumun farkındadır ve her geçen gün hukuk dışı yöntemlerle aktif üyeleri ve temsilcileri tasfiye etmekte, bütün çalışanları baskı altına almakta, kazanılmış haklarımızı yok saymaktadır. İşçi kıyımı acımasızca sürdürülmektedir. THY yönetiminin esas amacı sendika yönetimindeki kronik yapıyı da kullanarak örgütlülüğü tümüyle yok etmektir. Ne yazık ki fotoğraf budur. Dağınık durumda ve sendika yönetimine inancı sarsılmış çalışanlar, beklenti içindedir. Elinizdeki yazı bu durumdan rahatsızlık duyan ve çare arayan insanların dayanışmasının ürünüdür. Sendikal işleyişte kişilerin değil ilkelerin önemli olduğundan hareketle oluşturulan aşağıdaki maddeler temelinde yeniden yapılanmak ve örgütlülüğü korumak hedeflenmektedir.
Temel İlkeler:
1- Örgüt içi demokrasi: Kolektif bir anlayışı önce sendika içinde yaşama geçirmek şarttır. Kendi demokrat olmayanın demokrasi talebi de havada kalacaktır. Yirmi yıllık bir süreçte giderek artan ve artık kronik hale gelen kararları birkaç kişiyle kotarma yöntemine son verilecektir.
2- Mali ve yönetsel şeffaflık: Her şey işçilere açıklanarak ve onların gözü önünde yapılacaktır. Mali durum her dergide işçilere yazılı olarak özetlenecek ve defterler üyelerin denetimine sözde değil gerçekte açık olacaktır.
3- Temsilcilerin işçilerin oylarıyla seçilip yine onların oylarıyla görevden alınması: Temsilcilerin sendika yönetimince atanması sistemi, onları tümüyle sendika içi iktidar mücadelesinin aracı haline getirmiş ve kitleyi sürecin dışına itmiştir. Buna son verilecektir. Demokratik işleyişin en temel aracı işçilere güvenmek ve onların iradesine saygıdır. Demokrasinin de temeli budur. Her meslek grubu kendini en iyi temsil edecek kişileri kendisi seçecektir.
4- TİS görüşmelerinin göstermelik değil sonuna kadar işçilere açık olması: Bu güne kadar görüşmeler işçilere açık “mış” gibi yapılmış ama imza aşamasında temsilciler bile sürecin dışına itilmiştir. Bu samimiyetsizliğe son verilerek hangi koşulda olursa olsun, karar sizlerle alınıp sizlerle imza atılacaktır.
5- İŞÇİ MECLİSİ: (Karar alma mekanizmalarına işçilerin aktif katılımının sağlanması)
Her ayın ilk çarşambası toplanacak İşçi Meclisi, sendikanın karar almada temel organı olacaktır. Bu meclis, seçilmiş temsilciler, Yönetim ve Yürütme Kurulu üyeleri ve delegelerle birlikte bütün işçilerin aktif katılımına açık olacaktır. Bu sayede işçilerin yönetime ve sendikal mücadeleye katılımının önü açılacaktır.
6- Yönetim Kurulu Üyelerinin eşit ilişkilerle “Eş Başkanlık” şeklinde örgütlenmeleri ve amatör veya profosyonel olmalarının kendi iradelerine bırakılarak sınırlandırılması:
Havacılığın ekip çalışması anlayışıyla örtüşen bu ilke ile sendikacılığın bir meslek ve iktidar odağı haline gelmesine ve tek adam egemenliğine son verilecektir. Amatör bir anlayışla işçilere hizmet öne çıkartılacaktır. Böylece YK üyeleri arasında oluşacak hiyerarşi yerine eşit işbirliği ruhu getirilecektir. Zaman içinde bütün Yönetim Kurulu üyelerinin amatör olması, yani işlerinden istifa etmeden çalışmaya devam etmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda Olağan Genel Kurul süresi 4 yıldan 3 yıla indirilip, Yönetim Kurulu üyeliği de 3 dönemle sınırlandırılacaktır.
7- Profesyonel YÜRÜTME KURULU oluşturulması: Uzmanlardan oluşan bu günkü YK üyelerinin pratikte yaptığı işleri yürütecek üç kişilik bir Yürütme Kurulu oluşturulacaktır. Bu kurul, İşçi Meclisi’nin verdiği görevleri işçilerin emrinde icra eden yürütmenin adıdır. Sendika yönetimi değil çalışanlarıdır. Yönetim erki ise daima işçilerin kendisindedir.
8- Sendikanın 24 saat işçilerin hizmetinde olmasını sağlayacak bir yapılanma ve hukuk desteği: Üyelerle iletişim ve dayanışmayı kesintisiz sürdürecek bir vardiya düzeni oluşturulacak ve 24 saat işçilerin aramasına açık hale getirilecektir. İş hukuku alanında işçilere verilecek hukuk desteği tümüyle ücretsiz sağlanacaktır.
9- Harcamalara işçi denetimi ve Aidatların düşürülmesi
Sendikanın harcamalarında sağlanacak tasarruflarla aidatlar ilk aşamada yüzde 1, daha sonra bütçeye göre daha da azaltılacaktır. İşverenin elindeki bu “kaynağından kesilme” yöntemi süreç içinde terk edilerek işçilerin özgür iradeleriyle aidat yatırmaları sağlanacaktır.
10- Meslek gruplarını ayrıştıran değil birleştiren bir mücadele anlayışıyla tüm sektörü kucaklamanın hedeflenmesi. Bütün meslek kuruluşlarını birleştiren bir işlev hedeflenerek, ayrılıklar üzerinden politika yapılmasına son verilecek bunun yerine dayanışma sağlanacaktır.
11- Doğrudan Demokrasi: Genel kurul seçimleri dahil işçilerin sendikal sürece aktif ve doğrudan katılımını sağlayacak bir anlayış genel ilkemizdir. Şimdilik mevcut tüzük ve yasalar buna engel olduğundan delege sistemi yerine işçilerin tümünün katılacağı seçimler için zaman içinde çözümler üretilecektir. Meslek grupları bazında oluşturulacak iş yeri komiteleri hem temsilci seçimleri hem de meslek sorunlarını tartışıp İşçi Meclisi’ne taşıyacaktır. Bu çalışmalar işçilerin sürece katılımının temel taşıdır.
Sendikal örgütlülükteki tıkanıklığı aşmak ve acımasızca işçilerine düşmanlık eden THY yönetimine karşı durmak ancak en geniş kitlesel katılımla mümkündür. THY çalışanları geçmişte de benzeri mücadelelere onurlu imzalar atmış deneyimli ve duyarlı bir kitledir. Yeter ki onları sürecin dışına iten, önlerini kesen sendikal anlayışa son verelim.
Süratle yukarıdaki ilkeleri yaşama geçirecek inanmış, genç ve dinamik işçileri aralık ayında yapılacak genel kurulda sendika yönetimine getirmek için delege ve yönetim organları listeleri hazırlanmaktadır. Yukarıda özetlenen ilkelere odaklanan bir anlayışla, özlenen demokratik dayanışmayı harekete geçirmek için elbirliğiyle çalışmak gerekiyor.
Bu beraberliği sendikal örgütlülük içinde kimsenin adamı olmadan mücadele eden ve sendika dışından örgütlülüğe inanan duyarlı işçiler oluşturmuştur. Genel Kurula kadar www.gokkusagihareketi.com internet sitesi temel iletişim kanalı olacaktır. Genel kuruldan sonra bu site kapanacak, hareket sendika yönetiminde işçilerle birlikte devam edecektir.
Sizleri, adını bütün meslek gruplarını kucaklama hedefinden alan GÖKKUŞAĞI HAREKETİ’ne katılmaya kendi geleceğinize sahip çıkmaya çağırıyoruz.”