Hava-İş’in yaptığı yazılı açıklama şöyle:
Değerli Basınımıza ve Kamuoyuna;
THY A.O’da devam etmekte olan grevimizde oluşan hukuk dışı grev kırıcılığı ile ilgili İstanbul 5. İş Mahkemesinin İhtiyatı Tedbir kararının fiilen uygulatılması ile ilgili yürüttüğümüz İLAMI İCRA işlemine işverence yapılan itiraz 11.İcra Hukuk mahkemesince kabul edilmişti.
Mahkeme hâkiminin verdiği bu karar ve sendikanın savunmasının beklenmesine yönelik kendi verdiği ara kararını bile yok sayarak verilen hukuka aykırı, adalet duygusunu inciten bir karar olmuştur.
Tüm hukukçuların bildiği gibi HMK 397/2. Maddesinde aynen, “ihtiyati tedbir kararının etkisi aksi belirtilmediği takdirde nihai kararın kesinleşmesine kadar devam eder” demektedir.
İstanbul 5. İş Mahkemesi kararı incelendiğinde görüleceği gibi aksine bir hüküm bulunmamaktadır.
Ayrıca usulen veya şeklen, maddi hata veya dalgınlıkla diyemeyeceğimiz kadar, ancak hangi amaç ve gerekçe ile olduğunu bilemediğimiz ve isimlendiremediğimiz bir şekilde karar oluşturulmuştur,
Anayasamızın temel hakları ile güvence altında olduğunu düşünerek 80 gündür grevde olan aileleri ile birlikte binlerce işçinin, toplu iş sözleşmesinin imzalanması, haklarının toplu iş sözleşmesi ile düzenlenmesi için çok önemli bir noktada grev kırıcı işveren uygulamalarının durdurulmasını sağlayacak İHTİYATI TEDBİR KARARININ uygulama aşamasında oluşan bu hukuka aykırı karar, telafisi mümkün olmayan zararlar oluşturmuştur.
Tam bu aşamada ise bugün yine belki de Yargıtay tarihinde bir ilk olarak 23 Temmuz 2013 tarihinde Yargıtay kayıtlarına giren işverence temyiz edilen 5. İş Mahkemesinden verilen ve ihtiyati tedbir içeren kararının 8 gün gibi kısa bir sürede ele alınarak Mahkeme kararı hakkında bozma yönünde karar verildiğini yine basından öğrendik.
Yargıtay tarihinde bu kadar kısa sürede karar verilen bir dosya var mı bilemiyoruz. Ancak “söz bitti, tuz koktu” demekten başka bir şey bulamıyoruz.
Bu gelişmeler olağan gelişmeler değildir. Hukuksuzluklar içinde hukuk arıyoruz. 22. Yargıtay Hukuk Dairesinin bozma kararı henüz tarafımıza tebliğ edilmemiştir. İstanbul 5. İş Mahkemesinin kararının Yargıtay tarafından hangi gerekçeyle bozulduğu, ancak bu karar ortaya çıktığında değerlendirilebilecektir.
Bizim açımızdan grev kırıcılığı ile ilgili ihtiyatı tedbir kararı hala ortadan kalkmamış olup, kesin yargı kararı henüz oluşmamıştır.Bu nedenle Pazartesi günü hukuk müşavirliğimizce Yargıtay kararı mahkemeden talep edilerek değerlendirilerek daha kesin detaylı açıklama yapılacaktır.
Mahkemenin ihtiyati tedbir kararının tam uygulatılma aşamasında ve bayram öncesi hukuk dışı çalıştırılan personelin faaliyetten el çektirilecek olması ile büyük bir sıkıntıya düşen işveren yetkililerinin bu karar sonrası yine grevdeki işçilere “grev kırıcısı olun” çağrısı çıkarması, sıkıntılarının hala sürmekte olduğunu göstermektedir.
THY A.O Yönetimini sendikayı hedef alan tutumundan ve inadından vazgeçmeye işçilerin haklarını vermeye çağırıyoruz. Bu gerginlik ve huzursuzlukla uçuş operasyonlarının yürütülmesi büyük bir risktir.
İşverene buradan yine çağrıda bulunuyoruz, bu uyuşmazlığın grevin çözümünün en doğru yolu masada toplu iş sözleşmesinin tarafların iradesi ile bitirilmesidir. İş barışını ancak böylesi bir sonuç sağlayabilir.
Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu