Hava-İş Sendikası, Pegasus çalışanlarını örgütlemek için harekete geçti.
Hava-İş, ‘sendikacılıkta yılın hareketi’ olarak nitelendirdiği bu çalışmayı internet üzerinden yayınladığı broşür ve çağrı mesajlarıyla başlattı.
Sendika yetkilileri ve çalışanları, bugün itibariyle başlattıkları faaliyetle, tüm Pegasus Havayolları çalışanlarına bastırdıkları broşürleri dağıtmaya başladı.
BAŞKAN TATLIBAL DA PEGASUS'TAYDI
Pegasus Havayollarının uçuşlarının büyük bir kısmının yapıldığı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda, Hava-İş Sendikası yöneticileri ve çalışanlarının katıldığı çalışmalarda, bastırılan broşürler pilot ve hosteslere dağıtıldı.
Hava-İş Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, broşürlerde ve internet üzerinden yayınladığı mesajında şunları söyledi:
Sendikamız Türkiye’nin en büyük özel havayolu olan Pegasus’taki siz kardeşlerimizi de örgütlemek için mücadeleye başlıyor. Amacımız, THY’de çalışan sendikalı personelin çok altında ücretle ve çok daha kötü şartlarda çalışan sizleri Hava-İş çatısı altında örgütlemek ve işveren ile adil şartlarda bir toplu iş sözleşmesi imzalayarak, hakkınız olan şartlarda çalışmanızı sağlamaktır.
İşçi olarak tek başınıza Pegasus yönetiminden alamayacağınız hakları sizin için alacak tek kurum Hava-İş sendikasıdır. Size basit bir örnek vermek istiyorum. THY’de yeni işe başlayan bir kabin memuru ile Pegasus’ta yeni işe başlayan bir kabin memuru arasındaki maaş farkı 3 katına yaklaşmaktadır. (THY’de ikramiye dahil başlangıç ücreti 3500-4000 TL arasındadır)
Bu fark kendiliğinden ve tek seferde oluşmadı. Bu örgütlü ve kararlı mücadelenin bir ürünüdür. Elbette tek seferde bu farkın kapanması mümkün olmayacaktır. Ancak bu kadar fark oluşmasının tek nedeni sendikasız olunması ve bireysel mücadelenin imkansızlığıdır.
Planladığımız örgütlenmeyi başardığımızda ve Pegasus ile TİS masasına oturduğumuzda almayı hedeflediğimiz haklardan en önemlisi iş güvencesidir. Bilindiği üzere 4857 sayılı iş kanununa göre çalışmayan kabin memuru ve pilotlar iş güvencesi hükümlerinden faydalanamamaktadır. Örneğin 6 ayını doldurmuş bir kaptan pilot THY’den haksız bir şekilde işten çıkarılırsa yaklaşık 300-400.000 TL tazminat alır. (4+4/8 maaş tazminat) aynı durum Pegasus’ta veya diğer havayollarında olursa bu haktan mahrum kalınmaktadır.
Hiçbir işveren işyerinde sendikayı istemez. Çünkü bilir ki bir işçinin sesi fazla çıkar ve hakkını istemek konusunda ısrarcı olursa ancak sendika yoksa keyfi davranıp o işçiyi kapının önüne koyabilir. İşsiz kalmayı göze alamayan işçi de hakkının yenildiğini bile bile mevcut duruma katlanır. Ancak sendika olursa işveren bu şekilde keyfi davranamaz. Yasalardan kaynaklanan birçok hakkı ancak sendika vasıtasıyla kullanabilirsiniz. Sendikal tazminat (en az 12 aylık maaş) veya sendikal iş güvencesi (temsilcinin iş akdinin feshedilememesi) gibi birçok hakkınız mevcuttur. Ayrıca havacılık sektörü hızla büyüdüğü için sektörde sürekli bir işgücü açığı var. Her yıl 10.000 civarında insan havacılık sektörüne giriyor. Sadece THY, yılda binden fazla kabin memuru istihdam ediyor.
Yani bu mücadeleye katılırsam işsiz kalır mıyım korkunuz olmasın. “zincirlerinizden başka kaybedecek birşeyiniz yok” ve bu zincirleri birlikte kıracağız
Sendikamız da tüm imkanlarıyla arkanızda duracak.
Ayrıca ağustos/eylül ayı işin en yoğun olduğu aylar ve işveren bu dönemde işçi çıkartmayı göze alamaz. Çünkü bu aylarda işveren, işçilerin emeğini sonuna kadar sömürüyor ancak örgütlü mücadele ile haklar alınabilir.