Hava-İş’in 7-8 Aralık tarihleri arasında yapılacak 27’nci Genel Kurulu öncesinde mevcut sendika yönetimi, seçim çalışmalarına hız verdi. Bildirge ile Hava-İş üyelerine seslenen mevcut sendika yönetimi, yönetime aday olan gruplar tarafından özellikle parasal konularda kendilerine yöneltilen eleştirilere cevap verdi.
Hava-İş Sendikası’nın tüm evraklarının Maliye Müfettişlerince 5 yıl geriye doğru incelendiği ve hiçbir eksiklik bulunmadığının ifade edildiği bildirgede, Hava-İş’in Türkiye’de en az aidat alan sendikalardan biri olduğu belirtildi.
SENDİKA NEREDEN ARSA ALDI ?
Bildirgede,üye aidatları ve parasal konularda sendikanın neler yaptığı şu şekilde açıklandı:
"THY A.O’da 2013 Ağustos ayı kişi bası ortalama aidat 51 TL’dir. Buna rağmen hiçbir şekilde soluk almamıza olanak verilmeyen saldırılar altında dahi sendikamıza Atilay Ayçin döneminde Ankara’da 1, Antalya’da 2, Adana’da 1, İstanbul’da biri Anadolu yakasında olmak üzere 3 hizmet binası kazandırılmış, sendikamıza Tekirdağ Saray ilçesinde 22 dönüm mülk sağlanmıştır. THY A.O ve THY Teknik A.Ş’ de 22 ve 2. dönemde tam 22 ay süren yetki uyuşmazlığı döneminde sendikamıza kendi talimatları ile aidat ödeyen Teknik A.Ş’ den bir kısım üyemiz dışında üyelerden aidat geliri alınmadan hizmet sürdürülmüştür.”
FAİZ GELİRLERİ DÜŞTÜ
Bildirgede, eski dönemlerde aidat gelirlerine ek en önemli tek gelir olan faiz oranlarının yıllardır düşük oluşmasının sendika gelirlerini olumsuz şekilde etkileyen en önemli faktör olduğu vurgulanarak sendika fonları hakkında şu bilgiler verildi:
“Sendikamızda Grev Fonu, Sosyal Hizmet Fonu ve Eğitim fonu adı altında 3 fon vardır ve bu fonlar bu yönetim tarafından 2005 Genel Kurulunda bizzat Yönetmelik haline getirilmiş ve 2006 yılından itibaren isletilmeye başlanmıştır. Bu fonlara aidat gelirlerinden % 25 tutarında bir tasarruf sağlanmaya çalışılmaktadır. Ancak 2009 Genel Kurulunda aidatlar 1/3 oranında azaltılırken bu fonların oranları aynı tutulmuştur. Grev fonu sadece resmi grevde değil yeni örgütlenme ve yasal direnişlerde de kullanılmaktadır. Bu nedenle grev fonu ile ilgili uydurulan abartılı rakam ve bilgilerin hiçbir doğruluğu yoktur. Bütün bunlar herkesçe bilinen konular olmasına rağmen oy için yalan mubah görülmektedir.”
ÜCRETSİZ HUKUK HİZMETİ
Bildirgede çalışanlar için yürütülen hukuk süreçlerinde masrafların sendika tarafından karşılandığı vurgulandı:
“Yer isletmenin TGS’ ye devri nedeni ile is verenin Toplu is sözleşmesi 8. Maddesini ihlal ederek isten çıkardığı Mahkemelerde tümünü kazandığımız ancak Yargıtay 22. Hukuk Dairesinin bozduğu 290 arkadaşımızın davalarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dâhil tüm hukuki işlemleri sendikamızca ücretsiz yapılmıştır. Artık tüm uluslararası demokratik platformlarda anti demokratik bir kara leke olarak ülkemiz delegasyonlarının suratına vurulan grev yasağına karsı çıktıkları için haksızca isten çıkarılan 305 isçimizin meşru direnişi ve hukuki sürecinin tüm masrafları sendikamızca karşılanmış, birilerinin yalan söylemleri açığa çıkmış ve bu arkadaşlarımızdan avukatlık ücreti de alınmamıştır.İlk kez örgütlendiğimiz giderek gelişen bir havalimanı olan SAW’da örgütlenmemizin başlangıcı olan onurlu ISG Yer Hizmetleri A.S. mücadelemiz, işverenlerce 1. Dönem toplu is sözleşmesi imzalamamıza rağmen ancak işyeri tümden kapatılarak engellenebilmiştir. İsine ve sendikasına sahip çıkan 600 ISG isçisinin 2 yıl süren örgütlenme, direniş ve hukuk mücadelesinin de tüm masrafları da sendikamızca karşılanmıştır. Bu işyerinde işyerinin sendikal nedenlerle ve Pegasus firması ile hülle yapılarak kapatıldığı mahkeme kararları ile tescillenmiş ve isçilerin tümü 16 maaş tutarında sendikal tazminata hak kazanmışlardır.”