Onur Air’in kaptan pilotlarından Muzaffer Hatipoğlu, aktif uçuculuk hayatına noktayı koyarak emekliye ayrıldı. Son uçuşunu Onur Air Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Peksatıcı ile birlikte Ercan-İstanbul arasında yapan Hatipoğlu Kaptan’ı Atatürk Havalimanı’nda pilot arkadaşları çiçeklerle karşıladı.
Airkule.com yazarlarından Kaptan Pilot Bahadır Altan da dahil çok sayıda pilota hocalık yaptığı için havacılık camiasında ‘Hatip Hoca’ olarak bilenen Muzaffer Hatipoğlu, duygu ve düşüncelerini Airkule.com’la paylaştı.
23 yılı Türk Hava Kuvvetleri olmak üzere 45 senedir göklerde uçan Hatipoğlu, “Son uçuşumuzu bugün yaptık. Allah herkese sağlıkla emeklilik nasip etsin. İyi uçuşlar diliyorum. Her şeyin bir sonu var. 'Ömür biter yol bitmez deniliyor', yol da bitiyor ömür de bitiyor. Seneler geçiyor bu arada” diye konuştu.
EN GÜZEL GÜNLERİM ONUR AIR’DE GEÇTİ
Hava Kuvvetleri’nden ayrıldıktan sonra 7 sene THY’de uçan, daha sonra Onur Air’e geçen Hatipoğlu, “Diyebilirim ki en güzel günlerim Onur Air’de geçti. Bunu rahatlıkla söylerim” dedi. Emektar pilot, ’Bugüne kadar hangi tip uçaklarda uçtunuz?’ şeklindeki sorumuzu, “Benim biraz karışık. A 310, A 340, A 320, A 321, A 300-600, A 300-B400, B 737, B 757, MD 88. Uçmadığım bir A 330 kaldı. Hemen hemen bütün tiplerde uçtum. Hepsi uçak, tayyaredir değişmez” şeklinde yanıtladı.
ŞANS ÇOK ÖNEMLİ
Neredeyse yarım asrı göklerde geçiren Hatipoğlu Kaptan, ‘Başınızdan geçen en ilginç olay nedir? ‘ sorumuza ise, “Sen şimdi bilgisayara içinde ne var ne yok der gibi sordun. Yok, kaza hiçbir şeyle karşılaşmadık Allah'a şükürler olsun. Herkese de böyle şanslı uçuş diliyorum. İstediğin kadar bilgili ol, istediğin kadar iyi pilot ol, şans faktörü bir yerde. Allah, şans faktörü önemli” cevabını verdi.
İSTEKSİZ TAVUK KABUKSUZ YUMURTA YAPAR
Sayısız pilota öğretmenlik yapan Hatip Hoca, “Gençlere tavsiyeniz nedir?’ sorumuza şu çarpıcı cevabı verdi:
“Gençlere tavsiyem işi sevmeleri. İsteksiz tavuk kabuksuz yumurta yapar. Mesleğini seveceksin, hem konuşup hem uçmak yok. Ben kaptanlara veya dörtlü kol liderlerine başka konuşurdum eğitim verirken. Epey eğitimle geçti işimiz. Kaptan her hatayı görmek zorunda değil. Görmek mecburiyetinde değil. Bu demek değil ki, es geç filan. Hayır, bazı şeyleri kaptan görmeyebilir, göz ardı eder. Bu hem kendi, hem de diğer arkadaşlarının mutluluğu, uçuş ahengini bozmama açısından önemli. Diğer bir husus first officer kaptana asist yapacak, kokpitte olan kokpitte kalır. Kokpitte olan bazı şeyleri dışarı taşırmayacak. Kaptan sinirlenebilir. Kızabilir çünkü her şey ona soruluyor. Kaptan olmadan bu tayyareler uçmuyor. Kaptan da ekibini hoş tutacak, çünkü biz ekibiz, biz görev yapıyoruz. Ahenk içinde olması lazım, hatta kaptan diğerlerini teskin edecek. Ama millet evde karısına kızına söyleyemediğini burada bunlara söylüyor falan filan. Olay biraz değişik, benim görüş açım tabi “
EN İYİ UÇUCUYDU
Onur Air Uçuş İşletmeden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ercan Peksatıcı da Hatipoğlu Kaptanla son uçuşu yaptıklarını belirterek, “Hatipoğlu Kaptan hava kuvvetlerinden benim hocamdır. Şu anda kendisinin söylemediği bir şeyi söylemek istiyorum. Hatipoğlu Kaptan hava kuvvetlerinin de en iyi uçucusuydu, airline’ın da en iyi uçucularındandı. Ve Hatipoğlu Kaptan son derece de görev adamıydı. Keşke profesyonel her pilota, 65 yaşından sonra hepimize böyle bir emeklilik nasip etsin” dedi.
İKİNCİ KATA ÇIKMAM ARTIK
Emektar kaptan son olarak, ‘Bundan sonra ne yapacaksınız?’ sorumuzu, “Bakacağız, Allah ne ömür biçti. Torunla uğraşacağız, tavuk yetiştireceğiz, ağaçlarım var, çiçek ekeceğim bundan sonra. Yeter, ikinci kata çıkmam artık, geçti” şeklinde yanıtladı.
Süleyman ŞEN/Airkule.com-ÖZEL