İstanbul’da halen yolcu trafiği ve verdiği hizmetle rekorlar kırmaya devam eden Atatürk Havalimanı yerine yapılması düşünülen 3. havalimanı projesi kapsamında henüz ağaç kesilmediği ve sadece ön projenin kabul edildiğini belirten “Her Şeye Rağmen Etik” aktivasyonu sorumlusu Doç. Dr. Çağatay Üstün, bu konuda geç kalınmadığını ve 3. havalimanı projesinin iptal edilerek yerine Atatürk Havalimanı üzerinde rehabilite edici çalışmaların başlatılması gerektiğini savundu. Üstün’ün konuyla ilgili paylaşımları şöyle:
“Büyük yatırımlar yapılan ve bunların halen sürdüğü bir Atatürk Havalimanı ortada varken, 3. havalimanı başlığı ile bir yatırım hamlesine dönüştürülen yeni projenin İstanbul’a büyük bir getirisi olmayacağını düşünüyorum. Ortada konuyla ilgilenen bilim insanlarının bazı tespitleri var. Bunların göz ardı edilmesi etik açıdan doğru değildir. Halen Atatürk Havalimanının 45 milyon yolcuya 1178 hektar alanda hizmet verdiği ifade edilmektedir. Atlanta Havalimanı ise 100 milyon yolcuya 1900 hektar alanda hizmet veriyor. 3. Havalimanının ise 150 milyon yolcuya 3500 hektar alanda hizmet vermesi ön görülüyor. Plan dahilinde kullanılacak araziye ilişkin görülen rakam ise 7400 hektar civarındadır. Aradaki fark ne olacaktır? Yapılacak yeni havalimanı uçakların iniş ve kalkışı için uygun bir yer midir? Klimatolojik değişikliklerin yaşandığı ve iklimlerin giderek daha da sertleştiği bir zaman diliminde yaşarken, yeni havalimanının bu açıdan değerlendirilmesinin yapılmadığı belirtiliyor. Şimdi “uçaklar kalkmıyor” diye şikayet edenlerin uygunsuz ortamda inşa edilecek yeni havalimanı ile nasıl bir şikayet içinde olacakları ayrı bir merak konusudur.
Artık 21. yüzyılın dünyasında; gösterişli rakamlar ve yatırımlar yerine insan vicdanının ve ekosistemdeki canlıların korunması hedeflenmelidir. Zamanla bu gerçeğin görüleceğini umut ediyorum. İstanbul’dan çok uzak bir bölgeye yapılan bir havalimanının harcama, masraf, diğer giderler açısından çıkaracağı büyük rakamlar fark edilmelidir. Çoğu kişinin toplu taşımayı tercih etmediği ülkemizde araç trafiğinin bu bölgeye doğru kaydırılması hem likit fosil yakıtı tüketimi hem de çevre kirliliğinin artması açısından sorunlar oluşturacaktır.
Yeniliğe hiçbir zaman karşı olmamalıyız. Ancak yenilik, bilim ve aklın insan vicdanı ve etik değerlerle kesiştiği yerde oluşturulmalıdır. Mevcut Atatürk Havalimanı için yenileme açısından bir proje çalışması yapmadan, daha yenisini ve büyüğünü yapalım mantığı ile hareket edilmesi halinde ileride yaşanacak sorunlar ön görülemeyecektir. İstanbul’a çok yakın ve merkezi bir mesafede konumlanmış ve rehabilite edilmesi üzerinde çalışılmamış Atatürk Havalimanının gözden çıkarılması gerçekten de hayret vericidir. Yapılan araştırma ve değerlendirmelerde gelir getirişi ve kazanç açısından rekorlar kırmaya bu haliyle bile devam eden bir havalimanını yok saymak yapılmış onca masrafı yok saymaktır.
Yetkililerden ricam Ataköy bölgesinin iyi bir şekilde ele alınarak Atatürk Havalimanı için yer oluşturmaya yönelik bir projelendirmenin yapılıp yapılmayacağının yeniden araştırılmaya başlanmasıdır. Halen 3. havalimanı inşaatı ve ağaç kesimleri başlamamıştır. Çoğu kişi büyük oranda bir ağaç kesimi yapılacağını kabul ediyor ki, yerine şu kadar ağaçlandırma çalışması yapılacak diyebiliyor. Lütfen, canlılar henüz yaşarken ve özellikle de çevresel duyarlılığın arttığı bir dünya anlayışında yeni projeler mantığı ile hareket ederek yeşil dokuya zarar vermekten vazgeçelim. Geleceğe 40-50 yaşında bir orman yerine beton ve çelikten kuleler ve yapılar bırakan bir anlayışın parçası olmayalım. Hangimiz bir fidan dikti de, onun 10 veya 20’li yaşlara gelişine tanık olabildi? Bugün yok ettiklerimiz bizim geçmişten aldığımız son miraslardır.
Zaman ve boyut artık etik anlayışa doğru yönelmeyi işaret etmektedir. Tüketimi artıran, daha fazlasını ve daha büyüğünü yapma arzusundan kaynaklanan aşırılığı bir kenara bırakma ve itidal sahibi olma dönemi yaklaşmaktadır. İnsanlık; ne kadar harcadığı ve tükettiği ile değil, ne kadar akıl ve vicdana uygun davrandığı ile değerlendirilmelidir. İnanıyorum ki, yanlıştan dönecek kadar cesaretimiz vardır ve 3. havalimanı projesinin yapımından vazgeçilecektir. Sayın yetkililerin konuyu tekrardan değerlendirmeleri konusunda sağduyulu olmaya çağırmak bir akademisyenin en temel bir görevidir.”