Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından Atatürk Havalimanı için 10 adet Vücut Tarayıcı (Body Scanner) alındı. Yeni alınan vücut tarayıcılara giren yolcunun üzerinde cisimlerin ekrana temsili şekil üzerinde belireceği ve operatörün de önündeki ekranda bu şekil üzerinde cisimlerin olduğu noktaları görüntüleyeceği açıklandı. Yeni cihazlarda diş protezi röntgeni çektirir gibi tarama yapılacağı ve görüntülerin de ekranda çizgi halinde görüleceğini belirtildi.
NASIL UYGULANACAK
Vücut tarayıcıların(body scanner) çalışma prensibi konusunda bilgi veren bir yetkili, yolcuların üzerindeki plastik, seramik ve sıvı dahil tüm unsurların ekranda yolcunun çizgi şeklindeki bir cisim üzerinde görüntüleneceğini söyledi. Vücut üzerinde herhangi bir unsur varsa operatör bu bilgiyi güvenlikteki arkadaşlarına bildirecek ve göründüğü noktaları belirtecek. Yolcu, cihazın içine girdikten sonra iki kez sağlı ve sollu olarak dönüyor. Cihaz yolcudan aynı diş protezi çekilir gibi görüntüsü alıyor. Bu görüntü operatörün önüne düşüyor ve operatör görüntüye göre karar veriyor.
TOPLAM 10 ADET
Dış hatlar terminalinde pasaport kontrolünden sonraki noktalara 4, transit geçiş noktalarına 3, iç hatlar terminali arındırılmış salona 2 ve dış hatlar THY CIP salonu girişine 1 olmak üzere toplam 10 tane yerleştirilen cihazların kullanılmaya başlamasıyla güvenlik kontrolünden geçiş yapan yolculardan bazıları vücut tarayıcılarından da geçirildi.
Cihaza girip ellerini yukarı kaldırarak bir süre bekleyen yolculara nasıl durmaları gerektiği konusunda güvenlik görevlileri yardımcı oldu.
Atatürk Havalimanı'na kurulan 10 tarayıcının maliyetinin ise 6 milyon 400 bin dolar olduğu öğrenildi. Vücut Tarama cihazlarının DHMİ tarafından Atatürk Havalimanı için 10 adet, Ankara ve İzmir için de dörder adet alındığını açıklandı.