Türkiye'nin 18 Aralık 2012 tarihinde uzaya gönderdiği Göktürk-2 uydusu 14 Eylül 2016 tarihinde yörüngede 20 bininci geçişini başarı ile tamamladı.Yaklaşık 4 yıllık sürede, Ahlatlıbel-Ankara’da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Keşif Uydu Tabur Komutanlığı'nda bulunan uydu yer istasyonundan Göktürk-2 uydusu ile yaklaşık 8 bin defa iletişim kuruldu.7 binden fazla ise görüntüleme görevi icra edildi.
Bu sürede Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ve kamu kuruluşlarının uydu görüntü talepleri karşılanarak Dünya’nın çeşitli bölgelerinden görüntüleme yapılarak 20 milyon kilometre karelik alan kapsandı.Kapsanan bu alanın yaklaşık 3 milyon kilometrelik kısmı ise Türkiye üzerinde bulunuyor.
BİR TURU 98 DAKİKADA TAMAMLIYOR
Göktürk-2 uydusu, yeryüzünden 670 kilometre ükseklikteki Kutupsal Güneş Uyumlu Yörüngeye yerleştirilmiş ve Dünya etrafındaki bir turunu 98 dakikada tamamlıyor.Uydu ile gündüz ve gece olmak üzere iki periyotta ve toplamda 5-6 defa değişken sürelerle iletişim kuruluyor. Göktürk-2 uydusu, Dünya’nın her yerinden görüntü alma ve iletişim konisi içinde iken yer istasyonuna aktarma kabiliyetine sahip.
KISITLAMA YOK
Millî imkânlarla üretilen ve geliştirilen Göktürk-2 uydusu ile Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın görüntülenmesi hususunda uluslararası kısıtlama söz konusu değil.Ayrıca Göktürk-2 uydusu, 640 km uzunluğunda ve 20 km genişliğinde bir şeridin görüntüsünü tek geçişte indirebilecek kapasitede veri haberleşmesine sahip.Yerli olarak geliştirilen uçuş bilgisayarları ve yazılımlarını kullanan Göktürk-2 uydusunun sağlık verileri, planlanan ömür süresi çerçevesinde normal seviyelerde seyrediyor.
Göktürk-2 uydusunun 20.000’inci yörüngesinde çekilerek başarıyla uydu yer istasyonuna indirilen Lizbon / Portekiz görüntüsü