İstanbul’da yapımı tüm hızıyla devam eden yeni havalimanının işletmecisi İGA’nın ana sponsorluğunda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen geçtiğimiz cumartesi günü 1. Genel Havacılık Forumu’nda sektörün sorunları masaya yatırıldı. Harbiye Hilton Oteli’nde düzenlenen forumda bir araya gelen uçuş okulları, amatör ve sportif havacılık alanında faaliyet gösteren kişiler ve işletmelerin temsilcileri, havalimanları ile hava sahalarının kullanımı başta olmak üzere mevzuat ve vergi oranları konusunda sıklıkla karşılaştıkları sıkıntıları dile getirerek çözüm talep ettiler.
GENEL HAVACILIK TİCARİ HAVACILIĞIN HIZINA YETİŞEMEDİ
Havacılık kültürünün gelişmesinin, ticari ve askeri uçuşlar haricinde yapılan genel havacılık faaliyetlerinin gelişmesi ile mümkün olabileceğini ifade eden DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, dijitalleşen çağın getirdiği hız ihtiyacının havacılık sektörünün önemini her geçen gün artırdığını söyledi. Son yıllarda Türkiye’de ticari havacılığın çok hızlı şekilde büyümesine rağmen genel havacılık ve amatör havacılık alanındaki gelişmelerin bu ölçekte olmadığına dikkat çeken Yıldırım, mecburiyetten dolayı İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nda genel havacılık açısından bazı kısıtlamalar getirildiğini belirtti.
ZİHNİYET DEĞİŞİMİ MESELESİ
Yıldırım, “Bu kısıtlamaları mecburiyetten ve yetersizlikten yapıyoruz. Bazı iyileştirmeler yapmaya çalışacağız. ‘Havaalanı’ diyebileceğimiz, sadece bir küçük pist, belki prefabrik binadan oluşan, genel ve amatör havacılığın kullanımına açık olacak meydan sayısını arttırmamız lazım.Bununla ilgili bir takım çalışmalar başlattık ve hızla sonuçlandırabileceğimizi düşünüyorum. Çok büyük yatırımlar yapabilen bir ülkeyiz. Dünyanın en büyük havalimanın yapıyoruz. Büyük projelere imza atıyoruz. Bu tip hava meydanlarını yapabilecek kapasitede olduğumuzdan şüphe yok. Bu sadece zihniyet değişimi meselesidir. Bunun da yaşanacağına inanıyorum” diye konuştu. Yıldırım, bu meydanların sayısının çoğalması ile birlikte hem genel havacılık faaliyetlerinin, hem de uluslararası meydanların bu yoğunluktan kurtularak rahatlayacağını belirtti.
AMATÖR HAVACILIK YÖNETMELİĞİ HAZIR
Genel havacılık alanında mevzuat çıkarmakla ilerleme sağlandığını ifade eden Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi ise, 3 yıllık bir çalışmanın sonunda hazırlanan ‘Amatör Havacılık Yönetmeliği’nin kısa zamanda yayımlanarak yürürlüğe gireceğini söyledi. Ekşi, “Amatör havacılık konusunda devletin bir organına yetkimizi bir protokolle devretme konusunda istekliyiz. Bu işi etik kurallar içinde yapabilecek, amacı amatörlüğü destekleyecek herhangi bir devlet organına yetkilerimizi devretmeyi düşünüyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek” dedi.
SEKTÖRE HER ANLAMDA ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ
İstanbul’un yeni havalimanı projesini üstlenen İGA Havalimanları'nın CEO'su Yusuf Akçayoğlu, 3. Havalimanında da genel havacılık faaliyetlerinin olacağını belirterek, “Özel jetler için terminalimiz olacak. Pist ve taksi yolu konusunda yeni havalimanı birçok ihtiyaca cevap verebilecek. O anlamda bir sıkıntı olmaz. İGA dünyanın en büyük havacılık projesini gerçekleştiren kurum. Dolayısıyla bizlerin bu tip organizasyonlara sponsor olmamızdan daha doğal bir şey olmaz. Bundan sonra da Türkiye’nin gelişmesinde, genel havacılığın gelişmesinde bir katkımız olabilecekse her zaman hazır olacağız. Nasıl ki dünyanın en büyük havalimanını Türkiye’mize mal ediyorsak, havacılık sektöründe her anlamda öncülük etmeye hazırız” diye konuştu.
PASTIRMA YAZI YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ
Havaların iyi gitmesinin yeni havalimanı inşaatına olumlu katkı yaptığını ifade eden Akçayoğu, ”Allah yardım ediyor. Pastırma yazı çok uzun gitti, çok iyi oldu. Bizler bir günün bile hesabını yapıyoruz. Bir günde yaptığımız altyapıdaki toprak hareketleri çok yüksek olduğu için yarım gün, bir gün hepsi önemli. Bu anlamda biraz iyi gittik. İnşallah böyle devam eder” dedi.
Süleyman ŞEN-Airkule.com