Türk Hava Yolları, İstanbul- Johannesburg-Cape Town hattını hizmete açması ile birlikte Güney Afrika ile Türkiye arasında ticaret köprüsü de kuruldu. Seferlerin başlamasıyla iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin sıçrama yapacağını söyleyen Güney Afrika Cumhuriyeti Batı Cape Town Eyeleti Başbakanı İbrahim Resul, Türk Hava Yolları’nın 4 yıl önce seferleri durdurduğuna dikkat çekerek, “4 yılda çok şey değişti. Kamunun elindeki kurumlar genelde dünyada çürür ve sonunda biter. Ancak THY bu duruma düşmedi, çok dinamik ve kârlı büyüyor. 4 yılda çok önemli noktaya geldi. Güney Afrika Cumhuriyeti de son 4 yılda büyük bir atak başlattı” dedi. Son 4 yılın hem THY hem de Güney Afrika Cumhuriyeti için atak yılı olduğunu hatırlatan Resul, “Ayrı kaldığımız yıllarda herkes kendi geliştirdi. Böyle bir kurumun ülkemize sefer başlatması hem bizim için, hem Türkiye için çok isabetli olacak. Türkiye dünyanın en harika ülkesi. Bizim ülkemiz de çok önemli gelişmelere imza atıyor. Artık sefer başladı. Türk işadamlarına çağrı yapıyorum. İşbirliğini geliştirin... Bizde çok önemli fırsatlar var. Artık aynı gün ülkemize gelebiliyorsunuz. İlişkileri bir üst noktaya taşıyın” diye konuştu.
BÜYÜME HER YIL % 5
Her iki ülkenin birçok alanda yeni işler kurabileceğini söyleyen Başbakan İbrahim Resul şu noktalara dikkat çekti: Cape Town 5 milyona yaklaşan nüfusu ile baştan sona yenilenen bir kent. Bütün Güney Afrika ve özellikle de Cape Town’da her yer şantiye gibi. Türk girişimcilerin bu noktada bize yardımcı olması gerekiyor. İki ülke arasında ayrıca başta bilişim teknolojileri olmak üzere, turizm, tarım, film endüstrisi, ulaşım olmak üzere işbirliği yapılacak çok alan var. Güney Afrika her yıl yüzde 5’in üzerinde büyüyor. Bunun önümüzdeki dönemde de devam etmesi şart. Bu noktada yabancı yatırıma müthiş ihtiyacımız var. Potansiyeli gördük işadamlarının önünü açtık. THY’nin açtığı her hatta öncelikle kârlılık esasını temel aldığını hatırlatan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hamdi Topçu, Güney Afrika’daki iş fırsatlarını gördük. Burası gelişmekte olan bir pazar. Bizim seferlerden sonra işadamlarımız hem Güney Afrika’ya hatta Afrika’ya daha kolay ulaşacak. Göreceksiniz burada bir süre sonra Türk işadamlarının yatırımları katlanacak. Çünkü burası müthiş gelişmeler gösteriyor. Ayrıca bu bölgeye ulaşmak isteyen komşu ülkelerin insanlarını da biz taşıyacağız. Böylece hem biz kârlı bir iş yapmış olacağız. Hem rakiplerimizin olduğu bir alanda var olacağız. Hem de işadamlarımızın işlerinin gelişmesine katkı vermiş olacağız. Zaten Türk Hava Yolları’nın yapması gereken de bu...” diye konuştu.
DUNYA KUPASI FIRSATLAR YARATACAK
2010 Dünya Futbol Kupası’nın ilk defa bir Güney Afrika’da yapılacağına dikkat çeken İbrahim Resul “Bu kupa ilk defa bir Afrika ülkesinde yapılacak. Milyonlarca insan ülkemize gelecek. Yeni otellere ihtiyacımız var. Bu oteller için çarşaftan perdeye ihtiyaç duyulacak. Burada büyük bir ekonomi oluşacak. Ayrıca futbolun getirdiği forma, hediyelik gibi bir çok ürüne ihtiyaç duyulacak” dedi.
G. AFİKA’DA İŞ İMKANLARI
Ülkede başta altın olmak üzere değerli madenler yer alıyor. Bu alanda işbirliği yapılabilir. Kömür işine giren Türk girişimciler var. 2010 Dünya Kupası nedeniyle ülkede turizmin patlaması bekleniyor. Hizmet sektöründe büyük potansiyel var. Kupa kapsamında büyük ihaleler yapılmış veya yapılmak üzere. Ancak ülke şantiye görünümünde. Her türlü inşaat malzemesine müthiş ihtiyaç duyuluyor. Çin yüzünden tekstil işi bitmiş. Ancak kaliteli üretim alanında boşluk var. Tarım yeniden ele alınmış durumda. Tarıma dayalı sanayi alanında yeni yatırımlar bekleniyor.
Bugün