Malezya Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Fransız uydu görüntülerinde Hint Okyanusu'nun güneyinde yüzen cisimler tespit edildiği belirtildi. Bakanlık, Fransa'nın geçtiği görüntülerin Avustralya'daki koordinasyon merkezine iletildiğini açıkladı.
Açıklamada, cisimlerin nerede tespit edildiği ya da büyüklükleri konusunda detay verilmedi.
ÇİN DÜN 22.5 METRELİK CİSİM TESPİT ETMİŞTİ
Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan Malezya Havayolları’nın 239 kişiyi taşıyan yolcu uçağının kaybolmasının üzerinden dün tam iki hafta geçti.
Uydu görüntülerinde geçen hafta da enkaza benzetilen cisimler tespit edilmesinin ardından Avustralya’nın 2500 kilometre açıklarında yapılan aramalardan bir sonuç çıkmamıştı. Ancak Çin dün, uydu görüntülerinde bölgede büyük bir cisim tespit edildiğini duyurmuştu.
Yayınlanan 18 Mart tarihli görüntülerde Hint Okyanusu üzerinde 22.5 metre uzunluğunda, 13 metre eninde bir cisim yer alıyor. Cismin yer aldığı nokta, Avustralya’nın 16 Mart tarihli uydu görüntülerinde tespit ettiği olası enkaz bölgesine 120 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Her iki görüntü arasındaki mesafenin, aramanın doğru noktada yapıldığını gösterdiği belirtiliyor.
AHŞAP CİSİM TESPİT EDİLDİ
Uydu görüntülerinde bu cismin belirlenmesinin ardından, bir araştırma uçağının bölgede başka cisimler de tespit ettiği belirtildi.
Avustralya Deniz Güvenliği İdaresi'nden Mike Barton, arama uçağının tespit ettiği ahşap bir cismin etrafında, ne olduğu anlaşılmayan başka cisimler de olduğunu ancak bunların yakından incelenemediğini söyledi. Söz konusu cisimlerin, farklı renklerdeki kemerler olabileceği belirtildi.
Arama kurtarma çalışmalarının koordinasyonundan sorumlu Barton, Canberra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ahşap cismin görüldüğü bölgeye gönderilen Yeni Zelanda'ya ait askeri uçağın olumlu bir sonuç elde edemediğini belirtirken, bugün aynı bölgeye yeniden gidileceğini söyledi.
Genellikle gemicilikte kullanılan ahşap malzemelerden, uçaklara yüklenen kargo konteynerlerin yapımında da yararlanıldığı biliniyor.
KÜKREYEN KIRKLAR ARAMAYI ZORLAŞTIRIYOR
Tüm teknolojik imkanlar seferber edilmesine rağmen, olası enkaz bölgesinin doğal hava şartları, arama çalışmalarının önündeki en büyük engellerden biri. Zira, Kükreyen Kırklar olarak bilinen güçlü bir rüzgâr sisteminin etkisinde kalan bölge, okyanus üzerindeki girdaplar ve güçlü akımlarla da herhangi bir cismin sabit noktada kalması ve bulunmasını zorlaştırıyor. Söz konusu sert rüzgâr, Güney Yarımküre’nin 40 derece güney ile 50 derece güney enlemleri arasında etkili oluyor. Son yapılan hava tahminlerine göre, bölgede bir de tropikal bir kasırga bekleniyor.
ÜÇ İHTİMAL
3’te 2’si Çin uyruklu 227 yolcusuyla kaybolan uçağın akıbetiyle ilgili en temel 3 senaryo üzerinde duruluyor: Kaçırılma, pilot sabotajı ve uçağın otopilot kontrolüne geçmesine neden olacak bir kriz.
Hürriyet