Türkiye, 2019'dan itibaren F-35 savaş uçaklarında yerli üretim SOM-J füzesini kullanacak. Entegrasyon çalışmalarının ardından Türk füzesi ABD pazarına da girecek. Savunma sanayii alanında milli projelere ağırlık veren Türkiye, yeni nesil savaş uçağı olarak bilinen F-35 savaş uçağında kullanılacak SOM-J füzesinin entegrasyon çalışmalarına devam ediyor.
F-35'LER 2019'DA UÇACAK
F-35 savaş uçağının üreticileri arasında yer alan Türkiye daha önce 6 adet F-35 uçağı için sipariş vermişti. İkinci parti için de 24 adet daha toplu sipariş verildi.
F-35'lerin ilk 2 adedi 2018'de Türkiye'ye teslim edilecek. Pilotların eğitimleri de tamamlandıktan sonra 2 uçak 2019'un ilk yarısında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda göreve başlamış olacak. Aynı yıl 2 adet F-35 uçağı daha envantere katılacak. Geri kalan uçaklar ise belli aralıklarla Türkiye'ye getirilecek.
Radara yakalanmayan özelliğe sahip F-35 uçaklarında yine radara yakalanmayan yerli üretim SOM-J füzesi kullanılacak. Roketsan'ın ana yüklenici olduğu projenin alt yükleniciliğini TÜBİTAK SAGE yapıyor.
F-35 uçağının 4 adet taşıyabileceği SOM-J füzesi ateşlendikten sonra çok alçaktan radara yakalanmadan hedefe ulaşıyor. Karada ise yeryüzü şekillerine göre kendini gizleyen füzeyi radarlar yakalayamıyor. Menzili 135 km olan atıldıktan sonra havadayken Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçakları tarafından da yönlendirilebilen füze hedefi ıskalamayacak.
ABD PAZARINA HİTAP EDECEK
Türkiye SOM-J füzesini F-35'e entegre hale getirdikten sonra birçok ülke tarafından sipariş verilen F-35 uçağının füze pazarına da girecek.
Böylece Türkiye SOM-J füzesi ile ABD silah pazarına hitap eden bir sistemi de geliştirerek önemli bir rol üstlenecek.
Ahmet Topal - Sabah