F-35 savaş jeti geliştirme programında yer alan fakat ismi verilmeyen Avusturyalı bir firmanın 2016 yılının kasım ayında hacklendiği ortaya çıktı. ABD'li ve Avustralyalı yetkililerin de doğruladığı gelişmenin arkasında Çinli bilgisayar korsanlarının olduğu tahmin ediliyor.
Siber saldırıda F-35 uçakları ve diğer harp malzemelerine ait ciddi miktarda verinin çalındığı belirtiliyor. F-35 programı sözcüleri hacker saldırısında gizli dosyaların ele geçirilemediğini söylese de Avustralyalılar detaylı tasarım verileri başta olmak üzere ticari olarak da hassas olduğu belirtilen pek çok verinin güvenliğinin ihlâl edildiğini vurguladı.
Bilgilerin çalındığı şirketin IT bölümünün tek kişiden oluştuğu ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olması nedeniyle korsanların sisteme sızmakta birkaç engel dışında zorlanmadığı basında yer bulan iddialar arasında. ZDNet, siber saldırganların üç aydır Avustralyalı şirketin ağ yönetimine erişimi olduğunu belirtti.
SNOWDEN'IN İDDİASI
Avustralya hükümet tutanaklarına da yansıyan siber saldırıda, ifşa edilmiş verilerin Uluslararası Silah Kaçakçılığı Yönetmeliği kapsamında gizliliğe sahip olduğu ve ABD'den askeri teknoloji ithalatını düzenlediği görülüyor.
Faili resmi olarak açıklanmasa da korsanların Chine Chopper isimli bir hack aracı üzerinden saldırıyı gerçekleştirdiği ve bunun geçmişte Çinliler tarafından kullanıldığı biliniyor.
Rusya'da geçici sığınma izniyle yaşayan ABD'li bilgisayar uzmanı ve ABD Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın 2015 yılında sızdırdığı belgelerde F-35 jetlerine ait çok gizli verilerin çoktan ifşa olduğunu iddia etmişti.
Snowden, Çin'in söz konusu iki askeri uçağı Chengdu J-20 ve Shenyang J-31 modellerinin bu veriler sayesinde üretildiği bile yazılmıştı. Jetleri üreten Chengdu Aircraft ve Shenyang Aircraft, devlet kontrolündeki Çin Havacılık Endüstrisi Birliği'nin bağlı iştirakleri arasında bulunuyor.
Habertürk