Avrupa Havalimanları Konseyi tarafından “Erişilebilir Havalimanı” ödülüne layık görülen İstanbul Havalimanı’nda, engelli yolculara yönelik uygulamalar tanıtıldı
Avrupa Havalimanları Konseyi tarafından “Erişilebilir Havalimanı” ödülüne layık görülen İstanbul Havalimanı’nda, engelli yolculara yönelik uygulamalar tanıtıldı.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde İstanbul Havalimanı işletmeci kuruluşu İGA CEO’su Kadri Samsunlu, havalimanında erişilebilir seyahatin nasıl gerçekleştiğini adım adım anlattı.
Tasarım aşamasından itibaren yolculuğun son aşamasına kadar erişilebilirliği, kurum kültürü haline getirdiklerini belirten Kadri Samsunlu, erişilebilir havalimanı kavramını standartların üzerine taşıdıklarını ve bu konuda yapılacakları borç olarak gördüklerini vurguladı.
İstanbul Havalimanı’nda erişilebilir seyahat amacıyla sağlanan olanaklar şöyle:
İstanbul Havalimanı sadece bir havalimanı olmaktan öte aynı zamanda bir yaşam alanı. Bu yaklaşımla her bireye eşit yaklaşan ve bu yönde çalışmalarını sürdüren İstanbul Havalimanı, görme yetisi olmayan bireylerin bağımsız seyahat etmelerini önemsiyor, havalimanı genelinde kılavuz yollar, sesli adımlar, erişilebilir rota ile yolculara eşsiz bir hizmet sunuyor.
En başından beri ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalarak havalimanımızı faklı engel türlerine sahip misafirlerimiz için daha erişilebilir hale getirmek ve onlara tek başlarına yaşayabilecekleri keyifli bir havalimanı deneyimi sunmak için yola çıktık.
3 yıl gibi kısa sayılabilecek bir süreden bu yana hayata geçirdiğimiz aksiyonlarımızla İGA olarak hayata geçirdiğimiz erişilebilirlik kültürümüzün tüm paydaşlarımızda karşılık bulabildiğini görmek, kendi açımızdan haklı bir gurur oluşturuyor.
Bu kültürü ne gibi atılımlarla hayata geçirdiğimizi sorarsanız, erişilebilirlik çözümlerimiz, misafirlerimiz terminale henüz giriş yapmadan önce başladığını söyleyebilirim.
Havalimanımızda her kat ve otopark bölgesinde giriş kapılarına ve asansörlere yakın konumda toplam 906 engelli araç park yeri bulunmaktadır. Otoparkta her tuvalet bölgesinde engelli tuvaletleri de bulunmaktadır.
Otoparktan giriş kapılarına yükseklik farkı olmadan erişim ve engelli yolcuları bırakma/alma için kısa süreli park imkânı sunuyoruz. 5 adet kapımızın girişinden itibaren başlayan kılavuz yollarla beyaz bastonlu misafirlerimizi asistan çağrı telefonları, danışmalara kadar getiriyor. Gelen yolcular için ise karşılama alanından çıkışa, toplu taşımaya ve taksiye kadar ulaştırıyor.
Havayolundan ücretsiz “Asistanlık Hizmeti’’ rezervasyonu yaptıran misafirlerimiz havalimanına geldiklerinde giriş noktasında kapı öncesinde bulunan asistan çağrı telefonlarını kullanarak hizmet sağlayıcısına ulaşabilir, asistanlık hizmetini ilk giriş kapısı ardında bulunan bankta dinlenerek bekleyebilirler.
Misafirlerimiz, rezervasyon aşamasından itibaren, havayolu şirketlerinden ilave ücret ödemeden tekerlekli sandalye hizmeti de alabiliyorlar. Yer hizmetleri şirketlerimiz, 44 adet manuel tekerlekli sandalye, 116 adet akülü sandalye ve 11 adet asistanlı taşıma aracı ile misafirlerimize destek olacak donanıma sahip.
Engelli misafirlerimize tüm güvenlik ve pasaport kontrol noktalarında öncelikli geçiş imkânı sağlıyoruz. Talep ederlerse güvenlik kontrol noktalarını elle denetleme veya taşınabilir kontrol cihazı gibi alternatif yöntemlerle geçebilirler.
İstanbul Havalimanı’nda sese, kalabalığa duyarlı misafirlerimiz için de özel alanlar oluşturduk. Terminalde hem kara hem hava tarafında oluşturduğumuz özel yolcu hizmet noktaları ve çok özel misafir odaları gibi farklı hizmetlerimizle erişilebilir bir havalimanı olduğumuzu söyleyebilirim.
Özel Yolcu Hizmet Noktası: Havalimanımızda check-in bölgesinde B ve M check-in adalarında bulunan iki adet özel yolcu hizmet noktamız, daha sakin bir alana ihtiyacı olan, elektrikli sandalyesini şarj etmek isteyen ya da protezini çıkarıp uçak altına vermek isteyen misafirlerimiz için ücretsiz olarak hizmet vermek üzere tasarlanmıştır.
Çok Özel Misafir Kartı: Web sitemizden başvuru yapılan Çok Özel Misafir kartı ile otizm, Down Sendromu ya da Serebral Palsi’li misafirlerimiz uçağa binmeden önce daha sakin bir alanda dinlenme imkanı ve bir refakatçileriyle beraber elektrikli araçlarımız olan buggy’i ücretsiz kullanma imkanı buluyor.
Ayçiçeği Yaka Kartı: Ayçiçeği yaka kartını gören çalışanlarımız, kartı takan misafirlerimizin daha fazla yardıma ve desteğe ihtiyacı olabileceğini, kimi süreçlerde daha fazla zamana ihtiyacı olabileceklerini bilmektedir. Ayçiçeği yaka kartını almak isteyen misafirlerimiz danışmalarda bir form doldurularak, herhangi bir sağlık raporu göstermeden ücretsiz olarak yaka kartlarını alabilir; sonraki yolculuklarında ve Ayçiçeği yaka kartının geçerli olduğu noktalarda aynı kartı kullanmaya devam edebilirler.
Websitemizde İGA yanımda sayfasındaki otizmli bireyler için özelleştirdiğimiz rehber ise onlara gelmeden önce aşinalık kazandırarak stres seviyelerini düşürmeyi hedefliyor.
Misafirlerimizin engelli tuvaleti aramalarına gerek yok. Bizim her tuvalet bölgemizde engelli tuvaleti de mevcut. Bunun yanında yatarak alt değişimine ihtiyaç duyan misafirlerimiz için de beş ayrı noktada yetişkin alt değiştirme odalarımız var.
İstanbul Havalimanı bünyesinde sunabildiğimiz bir özellik olan herkesin tek başına seyahat etme hakkına saygı duyarken, hedefimiz daha fazla bağımsızlık imkanı da sunmak. Bu bağlamda hayata geçirdiğimiz dünyada bir ilk olan erişilebilir rota ve teknolojiden destek alan sesli adımlar uygulamalarımızla sektörde örnek olmak ve oluşturduğumuz farkındalıkla erişilebilirliğin Türkiye’de ve Dünya’da daha iyi noktalara gelmesine katkıda bulunmuş olmak bizim haklı gururumuz.
Erişilebilir Rota: Birçok hizmet noktasında kılavuz yollarla beyaz bastonlu bireyler destek isteyebilecekleri noktaya kadar getirilir. Biz burada bir ilk olarak misafirlerimizi iç hatlarda uçuş kapılarına kadar tek şeritli erişilebilir rota ile ulaştırıyoruz.
Sesli Adımlar: Bu rota ile birlikte çalışan Sesli Adımlar uygulaması ile telefonlarını “voice over” özelliği ile kullanan görme engelli misafirlerimiz İstanbul Havalimanı uygulamamızda haritayı “Sesli Adımlar” özelliği ile kullanıyorlar.
Sesli adımlar ile görme engelli misafirlerimiz bulundukları konumu öğrenebilmekte, haritada istedikleri noktayı arayabilmekte, bu noktalara rota çizdirerek sesli yönlendirmelerle istedikleri noktalara varabilmekte, etrafımda ne var özelliği ile telefonu tuttukları yönde ne olduğuna dair bilgi alabilmektedirler. Uygulamanın daha doğru çalışabilmesi için telefonun konum özelliğinin ve bağlı olması bile Wi-Fi bağlantısının açık olması gerekmektedir.??
İstanbul Havalimanı olarak erişilebilir iletişime de önem veriyoruz. İndüksiyon döngü cihazı ile danışma noktalarında, kayıp eşya ofislerinde işitme cihazı kullanan misafirlerimize destek oluyoruz.
Dijital danışma kiosklarımızda misafirlerimiz terminal içinde işaret dili ile destek alabiliyorlar. Aynı şekilde işaret dili kullanan misafirlerimiz web sitemizde ya da mobil uygulamamızda İGA Yanımda sayfasında bulunan Görüntülü Çağrı Merkezi ile de bizimle iletişime geçebiliyorlar.
Bunun yanı sıra bu İGA olarak kendimize ait özel bir işaret dilimiz olsun dedik ve bu dilin nasıl olması gerektiğini işaret dilini kullananlara sorduk. Yapmış olduğumuz bir yarışma sonucunda İGA, işaret dilinde özel işaretini seçti.
Görme güçlüğü yaşayan misafirlerimiz web sayfamızın arka plan rengini, metnini, yazı tipini, boyutunu ve rengini kendilerine en uygun şekilde kişiselleştirebilir. İGA Yanımda hizmetlerimizi tanıtan videolarda sesli betimleme ve işaret dili kullanıyoruz.
Alternatif iletişim kanalları ve uzman personelimizle kapsayıcı iletişim hizmetleri sunuyoruz. Terminaldeki çeşitli temas noktalarında misafirlerimizle birebir iletişim kuran 91 İGA Yanımda Elçimizden oluşan ekibin tamamı hem Türk hem de Uluslararası İşaret Dili eğitimi aldı.
Erişilebilirlik kavramına bakışımız yalnızca misafirlerimizle sınırlı değil. Engelli bireylerin istihdamını destekleyen işe alım politikamız sayesinde, serebral palsi, down sendromu, işitme veya görme kaybı gibi çok çeşitli engelleri olan iş arkadaşlarımızın da ekibimiz için birer kazanç olduğunu vurgulamam gerekiyor. Toplam 37 engelli çalışanımız bulunuyor.
Kuruluşumuz çok sayıda sektörü kapsamaktadır ve bütünsel bir deneyim oluşturabilmek için bütün ortaklarımızla aynı hedef üzerinde uzlaşmamız gerekir. Bunu göz önünde bulundurarak, 32 ortağımızla birlikte, Erişilebilirlik Bildirisi'ni imzaladık. Yeni erişilebilirlik hizmetlerimizi uygulamaya koyuyoruz ve yolculardan edindiğimiz geri bildirimleri paylaşarak atılan adımları yakından takip ediyoruz.
Son olarak kısa bir süre önce aldığımız Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi ACI Europe’tan “Avrupa’nın En İyi Havalimanı” ödülünün yanı sıra layık görüldüğümüz Erişilebilirlik Ödülü’ne de değinmek istiyorum.
Erişilebilirlik konusunda inşaat döneminden başlayan çalışmalarımızın mevcut olduğunu söylemiştik. Bu çalışmalar İGA olarak erişilebilirlik kültürümüzün oluşmasına da olanak sağladı. Bu kültürümüz sayesinde ve engelsiz havalimanı konseptiyle Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’nin “Erişilebilir Havalimanı” ödülünü almaya hak kazandık.
Bu zamana kadar iş birliği yaptığımız bazı STK’lar da aşağıdaki gibidir;
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı
Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)
Türkiye Down Sendromu Derneği
TODEV – Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP
adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin
yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma
ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından
kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Bu haber henüz yorumlanmamış...
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız
üzerinden yapın hemen onaylansın...