iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
6 Aralık 2018 Perşembe - 21:01

ENGEL TANIMAYAN KAHRAMANLAR

Kurtuluş Savaşı’nda yokluklara rağmen Türklerin havada da nasıl destan yazdığı Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral H. İbrahim Fırtına’nın yazdığı kitapta yer aldı

ENGEL TANIMAYAN KAHRAMANLAR
Losev-11

Kurtuluş Savaşı’nda yokluklara rağmen Türklerin havada da nasıl destan yazdığı Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral H. İbrahim Fırtına’nın yayına hazırladığı Orgeneral Muzaffer Ergüder'in 1922-1930 yıllarını kapsayan havacılık anıları kitabında detayları ile anlatıldı. İstiklal Savaşı’nda kanat ve gövde bezleri basıncın etkisiyle gevşeyip ve özelliklerini kaybeden uçaklara gerekli olan sıvı temin edilemeyince çare patates suyu, yumurta ve paça suyunun karışımından elde edilen sıvı tatbik edilmiş.

Türk Hava Kuvvetleri’nin bugünkü başarılı yeri, Kurtuluş Savaşı’ndaki bir avuç kararlı havacının çabalarıyla gelişti. Orgeneral Muzaffer Ergüder o çabaların üzerine, 1924 ve 1927 yıllarında yaptığı inceleme gezisi ve 1926 yılında hazırladığı Hava Kuvveti Rehberi’ni ekleyerek, eğitim ve uygulamada bilimsel ölçütler getirdi. Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral H. İbrahim Fırtına da, Muzaffer Ergüder’in havacılık anılarını yayına hazırlayarak Kırmızı Kedi Yayınevi’nin katkıları ile okurlarla buluşturdu. Kurtuluş Savaşı’nda hava destanının nasıl yazıldığı, yokluklara rağmen düşmanla havada nasıl mücadele edildiği bilgileri de yer aldı. İşte o anılardan bazıları şöyle:

İSTİKLAL HARBİ’NDE İLK HAVA BİRLİĞİ
“Batı Cephesi’nin ilk tayyare birliğini oluşturmaya çalışan on beş, yirmi havacı subay ve teknik personelin Konya’dan getirdikleri birkaç eski tayyareyi tamir etmek için yaptıkları çalışmaları dikkatle izliyordum. Bir gün, bir tayyarenin kanat bezine fırçalarla bir sıvının sürüldüğünü görmüş ve bunun ne olduğunu sormuştum. Alınlarından terler akan bu personel, şöyle cevap verdiler: “Efendim, işe yarayabileceğini umduğumuz tayyarelerin kanat ve gövde bezleri basıncın etkisiyle gevşemiş ve özelliklerini kaybetmişlerdir. Bunların ancak emayit denilen bir sıvı ile gevşeklikleri giderilebilir. Bizim emayitimiz yoktur. Aklımıza şöyle bir çare geldi. Patates suyu, yumurta ve paça suyunun karışımından elde edeceğimiz sıvı, belki emayitin yerini tutarak, gövde bezlerine gerekli olan özelliği kazandırabilir. İşte şimdi bu işleme başladık.”

BEZLERİNE PAÇA SUYU SÜRÜLMÜŞ TAYYARELER BÜYÜK BAŞARI GÖSTERDİ

“Bizim havacıların bu icadını öğrendiğim zaman sonuca inanamamış, hele tayyarelerin ötesine berisine gelişigüzel takviyeler yaptıklarını gördükçe güvensizliğim artmıştı. Birinci İnönü günleri gelip çatmıştı. Bursa istikametinden Eskişehir’e doğru ilerleyen düşman ordusu, İstiklal Harbi’nin ilk düzenli ordusuyla İnönü mevzilerinde karşılaşacaktı. Piyade alayımızda her cinsten tüfek vardı. Tüfek başına elli mermi bulabildiğimize seviniyorduk. Bazı taburlarda süngü, kasatura yoktu. Göğüs göğüse dövüşte dipçik, yumruk kullanılacaktı. Bezlerine paça suyu sürülmüş, ötesine berisine yamanmış perçinlenmiş iki tayyaremiz, İnönü’deki bu ordu ile iş birliği yapıyor, uçuyor, keşfediyor hatta düşman kuvvetleri üzerine birkaç bomba bile atabiliyordu. Düşman, hiç de beklemediği bu düzenli ordu direnişi karşısında duramadı, bocaladı ve binlerce askerini İnönü dolaylarında serilmiş olarak bırakıp çekildi. Kılıçsız süvarilerimiz onları takip ettiler. O tayyaremiz de düşmanın ricatını zorlaştırmıştı. İnönü Muharebesi kazanılmıştı.Milli Mücadele’nin bu ilk tayyare bölüğü, Erzurumlu Nafiz Bey’in Avrupa’dan kaçırıp bölüğe hediye ettiği dört tayyare ile düşmandan Sakarya Muharebesi'nde ele geçirilen iki tayyare ile güçlendi. Batı Cepheleleri ordularının harekatına şerefiyle katıldı.”

“YÜNDEN BİR KIŞ BAŞLIĞI İLE UÇUYORLARDI”

"Pilotlarımızı da avcı pilotu, keşif pilotu, bombardıman pilotu diye sınıflandıramazdık. Elde bulunan uçucular, ellerine geçen tayyare ile uçmaya mecburdular. Görev ve mecburiyet, bunu emrediyordu. Her pilot, ömründe görmediği bir tayyareye ilk defa biniyor, meydan üzerinde şöyle bir yokladıktan sonra düşman tarafına süzülüp gidiyordu. Her pilota bir uçuş elbisesi, bir gözlük, başlık verecek durumda değildik. Türk pilotu, başlık yerine, yünden bir kış başlığını başına geçiriyor, uçuş kombinezonu yerine yün kazağını giyiyor ve öylece uçuveriyordu.Tayyarelerde ne bomba cihazı ne bomba nişangahı vardı”

“İLÇELER DE TAYYARE ALACAK PARAYI ÖDERDİ”

Cumhuriyet Türkiye’sinde halkımızın bağışları, bazen o hale gelirdi ki bir il hatta bir ilçe bir tayyare satın alabilecek parayı öderdi. Ortalama bir tayyare fiyatını veren memleketin adıyla o tayyare adlandırılır, eğer o ilin veya ilçenin bağışları daha fazla olursa,uçağının üzerine yazılan memleket adının altına 1,2,3 gibi sayılar dizilirdi”

“İTALYA UÇUŞ ÖĞRETMENLERİ İÇİN MAAŞLARIN ÖDENMESİNİ ALTIN OLARAK İSTİYORDU”

“Sayıları az olmakla beraber, bizim, iyi uçuş öğretmenlerimiz vardı. Çalışıyorlardı, fakat Birinci Dünya Harbi’nde ve İstiklal Mücadelesi’nde Anadolu’ya kapandığımız devirlerde, yağımızla kavrulmuş, dışarıda bilim ve teknik, havacılık alanında neler olup bittiğini öğrenemez olmuştuk. Bundan ötürü yabancının bilgisine, öğretimine de muhtaçtık. Öğretmen alabileceğimiz Avrupalılarla, henüz harp hali yaşıyorduk. Tesadüf, bize Macar pilot Yüzbaşı Harri’yi buldurdu onu sözleşmeli aldık. Okulumuzda ona da öğretmenlik verdik. Okul tayyaremiz dört adet eski okul tayyaresinden ibaretti. Gelecekteki büyük Türk havacılığının gelişimine hizmet edecek öğretmenleri seçmek meseleydi. İtalya öğretmen vermekte pek hevesliydi. İstedikleri ücretler pek yüksekti. Onlar para farkını söz konusu etmiyorlar, Türkiye’ye alınacak öğretmenlerin maaşlarının altın olarak ödenmesini istiyorlardı. Bundan başka da ileri sürdükleri bir şart da şuydu; Mademki öğretmen vereceğiz okul tayyareleri dahil, alacağınız harp tayyarelerinin de İtalyan olması lazımdır. Yani havacılığımız, iktisadi bir kapitülasyon altına konacaktı. Fransa her bakımdan bize en uygun şartları gösteren, parası paramıza uygun bir memleket olarak gözüktü.Yüzbaşı Korsanini, Yüsbaşı Kaper, Teğmen Gonne adında üç öğretmen subay hizmetimize alındı ve İzmir Havacılık Okulu’nda öğretime başladılar.”

“GÖSTERDİKLERİ ÇABALAR İLGİ ÇEKİCİ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”

Kitabı yayına hazırlayan Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral H. İbrahim Fırtına kitabın  iki ayrı önsözünde, “Bu çalışma Türk Hava Kuvvetleri’nin en üst yönetiminde bulunan bir komutanın, sekiz yıl boyunca tanık olduğu ve bizzat yaşadığı olaylar ile havacılık düşüncelerini yansıtmakta, Türk havacılığının gelişimine ilişkin pek çok bilinmeyenin gün ışığına çıkmasına yardımcı olmaktadır. Eser de dikkat çeken bir husus da Türk havacılığının kuruluşunda takip edilen stratejilerdir. Savunma sanayisini kurmaya çalışan idealist insanların sahip oldukları görüşler, gösterdikleri çabalar ve paylaştıkları heyecanlar,ilgi çekici ve düşündürücüdür. “Kurmay Albay” yazısı ile yazılan Hava Kuvveti Rehberi adlı kitap 1926 yılında basıldı ve yayınlandı. Çok önemsememize rağmen bu kitaba ulaşamadık ve havacılık anıları çalışmamız içerisine dahil edemedik. Ümidimiz kesildi ve havacılık anıları kitabını 2009’da yayınladık. Hava Kuvvetleri Rehberi’ni bulduk ve şimdi onu olması gereken yere koyarak, anıların genişletilmiş bir baskı olarak sizlere sunuyoruz” diye yazdı.

ORGENERAL MUZAFFER ERGÜDER’İN BİYOGRAFİSİ

Orgeneral Muzaffer Ergüder 1886 yılında Bursa’da doğdu. 24 Ocak 1901 yılında Harp Okulu’na girdi. 22 Eylül 1903 tarihinde teğmen rütbesi ile mezun oldu. 9 Şubat 1904 tarihinde, taburla Arnavut ayaklanması yatıştırma harekatına katıldı. Daha sonra Karadağ hududu köprülerini uçurma görevini yerine getirdi. Komanova, Manastır Muharebelerine katıldı. Birinci Dünya Savaşı’nda Hicaz bölgesinde görev yaptı. İstiklal Harbi’nde 5 Temmuz 1920’de Milli Kuvvetlere katıldı. İstiklal Harbi sonuna kadar   Hava Kuvvetleri’ni komuta etti. 1928 yılında müsteşarlık seviyesine çıkarılan Hava Kuvvetleri'nin ilk müsteşarı olarak atandı. 30 Ağustos 1947 yılında orgeneralliğe yükselen Ergüder 1950 yılında emekliye ayrıldı. Muzaffer Ergüder,19 Şubat 1962 yılında vefat etti.

GÖKHAN ARTAN-DHA

 
TALPA'DA 3 LİSTE YARIŞACAK
 
SOUTHWEST UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arif 7 Aralık 2018 Cuma 15:35

Gözlerim dolarak okudum kahramanlarımızı şükranla anıyorum

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TALPA'DA 3 LİSTE YARIŞACAK
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Genel Kurulunda yönetim için yarışacak adaylar belli oldu
ESENBOĞA’DA İLGİNÇ OPERASYON
Gümrük Muhafaza ekiplerinin Esenboğa Havalimanı’nda gerçekleştirdiği 3 ...
30 İŞÇİ TAHLİYE EDİLDİ
İstanbul Havalimanında çalışma koşulları protesto ettikleri tutuklanan işçilerin 30'u tahliye edildi
 
ÖZEL UÇAK PİLOTUNA ŞOK MESAJ
Trabzon Havalimanı'nda özel uçağın kalkış için hazırlık yapan pilotuna ...
İGA'DAN AÇIKLAMA: ŞANTİYEDEN İŞÇİ ATILMADI
İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA, projenin yüklenici şirketlerinden ...
"YOLCU GARANTİ" ÖDEMELERİ NE OLDU
Zafer Havalimanı'nı yapan firmaya 5 yıl içinde toplam 26 milyon 691 bin 626 Euro ödendi
 
TALPA’DA YÖNETİME ADAY İLK GRUP
TALPA’nın 25 Aralık’ta yapılacak genel kurulunda yönetime aday olarak ...
HAVADA BİR AVRUPA REKORU DAHA
Türkiye, yüzde 14.24 Trafik Payı İle Avrupa Hava Sahasında hizmet verdiği ...
52 İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRMİŞ
İstanbul Havalimanı inşaatında 52 işçinin hayatını kaybettiği açıklandı
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
YOLCU KAPIYI AÇMAK İSTEDİ
ABD'DE UÇAK KAZASI
HAVELTED GÜNÜ KUTLU OLSUN
TRUMP'TAN BEKLENTİLER
LODOS VE YAĞIŞTA ZOR ANLAR
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
YENİ BOYASIYLA 'HÜRJET'
TAV GÜVENLİK VADİSTANBUL'DA
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
24 / 28 °C 24 / 30 °C 23 / 29 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Rusya
  •test
  •pandemi
  •uçak
  •DHMİ