iga-2024-3
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Mayıs 2009 Çarşamba - 13:03

ENDONEZYA KAZASINDAN İLK BİLGİLER

Airkule.com yazarı Ünal Başusta, dünyada uçuş güvenliği en kötü ülkelerin başında olan Endonezya’da son 5 yılda yaşanan kazaları da derleyerek, bugün meydana gelen kazayla ilgili ilk bilgileri değerlendirdi.

ENDONEZYA KAZASINDAN İLK BİLGİLER
Losev-11

Jakarta Post’un haberine göre, 98 yolcu ve 14 mürettebatı taşıyan C-130 Hercules tipi turbo prop uçak, Doğu Java eyaletinin Magetan bölgesinde düştü. Uçakta hava kuvvetleri personeli ile 10’u çocuk olmak üzere aileleri bulunuyordu.
Uçağın Papu'aya gittiği ve Iswahyudi Hava Üssü’ne iniş için alçalırken 4 kilometre mesafede düştüğü ifade edildi. Uçağın önce evlere çarptığı ardından pirinç tarlalarına girerek ters dönerek adeta bir ateş topu halinde yandığı bildiriliyor. Hava koşullarının normal olduğu ve ilk belirlemelere göre uçağın motorlarında da bir sorun olmadığı belirtiliyor. Oldukça yaşlı olan uçağın pilot hatası veya metal yorgunluğu nedeniyle bir parçasının koparak mı düştüğü, kaza sonu araştırmalarından ortaya çıkacak.

Kazayı gören köylülerden biri, uçağın bir kanadının koptuğunu ve evlerin üzerine burun üstü çakıldığını iddia ediyor.
Kaza sonu çekilen video ve resimlerden uçağın kuyruğu hariç tamamının yanarak enkaz haline geldiği ve bu enkazdan sadece 5’i hafif 15 kişinin yaralı olarak kurtularak çevredeki hastanelere kaldırıldığı bildirildi. Şu anda dünyada uçuş güvenliği en kötü durumda olan ülkelerin başında geyen Endonezya uçaklarına Amerika ve Avrupa semalarında uçuş yasağı bulunuyor.
Binlerce adadan oluşan Endenozya’ da uçak seferlerinin ayrı bir önemi bulunuyor ve her geçen gün ülkedeki uçak ve sefer sayısı artış gösterirken, kazaların sayısı da aynı şekilde artıyor.

Hava Kuvvetleri personeli son zamanlarda bakım için ayrılan fonların yarı yarıya indirildiğini ve bunun geçenlerde 24 can kaybıyla sonlanan F-27 kazasında da rol oynadığını söylüyor.
Bu konuda daha evvel yazdığımız yazılarda da belirttiğimiz gibi bütün bu kazalarda ülkenin milli karakterinin yarattığı insan faktörünün çok önemli roller aldığı aşağıdaki örneklerde de açıkça görülüyor. Bütün bunların bizlere de ders olması gerekir.

 

Yalnız son beş senede Endonezya’da olan B-737 kazalarını incelersek;

 

14 Ocak 2002: 737-200, Del 7/11/69, Lion Airlines; Pekanbaru, Endonezya: Pilot hatası olduğu anlaşıldı.  Pilotlar kalkış çeklistinin şartı olan 5 derecelik flapı seçmeden kalkmaya çalıştı. Uçağın kalkış hızına erişmesine rağmen kalkamaması üzerine pilotlar panikleyip durmaya kalktı. Fakat ancak pisti 275 metre geçip ağaçlara çarparak durabildi. Can kaybı yok ve uçak hurdaya ayrıldı.

16 Ocak  2002: B-737-300, Del 24/4/89, Garuda, Endonezya Yogyakata, Java: Pilot hatası olduğu anlaşıldı. Uçak 32 bin feet’den 18 bin feet'e inerken yağmura yakalandı ve rölantide çalışan motorların ikisi birden durdu. Bütün denemelere rağmen motorları çalıştıramayan pilotlar uçağı bir metre derinlikteki nehre indirdi ve yalnız bir hostes hayatını kaybetti. Pilotlar oluşan şartlara göre en mükemmel bir şekilde iniş yapmalarına rağmen hatalıydı. Bunun sebebi de 1988’de iki kere aynı tip uçak aynı problemi yaşamış fakat daha sonra durmuş olan motorlarını tekrar çalıştırarak normal inişlerini gerçekleştirmişlerdi. Neticede bir kaza olmadığından medyada önemli bir haber olmamış fakat imalatçı şirket bu tip motorların kullanıldığı uçaklar için uçuş talimatlarına yağışlı havalarda motorların yüksek RPM’le çalıştırılması şartını koymuştu ve pilotların bunu bilmesi lazımdı. Kazadan sonra bu motorlarda yapılan bazı değişikliler nedeniyle artık buna ihtiyaç kalmadı. Buna rağmen bütün pilotların hangi tip uçakla uçarsa uçsun bu olayı bilmeleri ve aynı şartlarda uçarken aynı şeyin kendi başlarına da gelebileceği olasılığını da düşünmelerinde fayda var.

04 Ocak 2005: 737-200C, Del 14/4/70, Banda Aceh, Endonezya: Piste manda çıktı ve hatasını canıyla ödedi. Uçak piste normal inişini yapmış fakat bu sırada önüne çıkan mandaya çarpmaktan kurtulamamıştı. Neticede uçağın sol ana dikmesi kırılmış sol motorla beraber büyük hasar görmüştü.  Şans eseri kimse yara almamış, buna rağmen uçak hurda olmaktan kurtulamamıştı. Bugün dünyadaki bütün otoyollar bile hayvanlardan korunurken bu mandanın pistte işi ne?

Amerika’da eskiden güvenliğin bu kadar sıkı olmadığı bir zamanda yaşlı iki bayan gece yollarını kaybederek havalimanının ana pistinde arabalarıyla yollarını ararken fark edilip bulunmuş ve istatistiklere girmekten son anda kurtulmuştu.

05 Eylül 2005: 737-200 Adv, Del 11/8/81, Mandala; Medan, Endonezya: Hata kimde belli değil!.. Uçak kalkıştan 500 metre sonra motorlarının birinin arızalanması nedeniyle düştü. Yerde bulunan 47 kişi ile uçaktaki 102 yolcu hayatını kaybetti. Uçak 24 yaşındaydı. Burada uçağın eskiliğinden, bakım hatasından, tek motorla uçabilecek bir uçağın pilotunun kontrolü kaybetmesinden bahsedebiliriz.

24 Aralık 2006; 737-400, Del 5/3/90, Lion Air; Makassar, Endonezya: Pilot hatası. Pilotlar son yaklaşmada iniş için gerekli 30 derece flap istediklerinde göstergelerin flapların eşit açılmadığını (asymmetrical condition) göstermesi üzerine tekrar 15 derece flap açıp inişlerine devam ettiler. En kritik bir anda bu problemi yaşayan pilotlar kontrolü kaybedince uçak pistin orta çizgisini tutturamadığı gibi pistle temasını da biraz sertçe yaptı. Sağ ana tekerlek dikmesi koparak uçaktan ayrıldı. Sol dikmesi ise kanadı delerek dışarı çıktı. Şans eseri yangın çıkmayan uçakta yaralanan olmadı. Fakat uçak hurdaya ayrıldı. 16 yaşında olan uçaktaki bu arıza, uçağı tehlikeye sokmayacak olağan bir arızadır. Pilotların sıkışık bir zamanda her şey tam kontrol altında değilken inişte ısrarı için hiç bir sebep yoktu. Pilotlar pas geçip tur atarak oluşan bu yeni duruma göre hazırlıklı ve rahat bir şekilde inişlerini yapabilirdi.

1 Ocak 2007: PK-KKW, 737-400, 24070/1655, Del 26/1/89, Adam Air; Endonezya: Hata belli değil!.. Uçak FL350’de normal uçuşunu yaparken aniden radarlardan kayboldu. Uçağın iki parça olarak 1800-2000 metre derinlikte olduğu uzun araştırmalardan sonra belli oldu. Uçağın düşme nedeninin anlaşılabilmesi için uçuş ve kokpit kayıtlarının çözülmesi şart. Karakutuların bu derinlikten çıkarılması teknolojik olarak mümkün fakat çok masraflı bu iş için hala kesin bir teşebbüs yok. İhtimaller uçakla ilgili bir arızayı işaret ediyor. En güçlü tahminler kuyruk dümenini kontrol eden mekanizma. Bu tip arıza nedeniyle iki ölümlü kaza mevcut.

Daha fazla bilgi için “Endonezya'da uçak neden düştü” başlıklı yazımız:  http://www.lojiport.com/news_detail.php?id=1679

13 Ocak 2007: 737-200C, Del 11/2/70, RPX Airlines; Kuching, Malezya: Pilot hatası. Sisli bir havada uçak pistin 30 metre önüne indi. Bin metre sürüklenirken, sağ motoru ve tekerlek dikmeleri uçaktan koptu. Ölen yok, uçak hurdaya çıktı.

21 Şubat 2007: 737-300, Del 16/5/94, Adam Air; Surabaya, Endonezya: Pilot hatası. Piste inişini çok süratli yapan uçak yere hızlı vurunca ikiye bölündü. Can kaybı yok… Uçağın akıbeti meçhul. Pilotlar iniş anında aniden oluşan dikine rüzgardan "windshear"dan bahsediyor, mazeretin doğruluğu kara kutulardaki datalar incelendikten sonra anlaşılacak.

Daha fazla bilgi için: http://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=604

07 Mart 2007: 737-400, Del 13/11/92, Garuda; Java, Endonezya: Pilot hatası. İnişini çok süratli yapan uçak pisti geçip tel örgüleri parçalayarak pirinç tarlasına girdi ve yanmaya başladı. Uçaktaki 21 kişi hayatını kaybetti. Şu ana kadar kaza sebebi hakkında bir açıklama yapılmadı. Kurtulan pilotlar windshear'e yakalandıklarını iddia ediyor. Daha kara kutulardaki datalar değerlendirilip bir araştırma raporu hazırlanmadı.

Bu kazayla ilgili haberimiz;

http://www.turkiyeturizm.com/news_detail.php?id=923

http://www.turkiyeturizm.com/author_article_detail.php?id=15

 

 
OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER
 
KAZADAN FOTOĞRAFLAR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
OLAY YERİNDEN GÖRÜNTÜLER
Endonezya'nın Java Adası'nın doğusunda 97 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasından görüntüler...
ENDONEZYA'DA UÇAK DÜŞTÜ
Endonezya'nın Java adasının doğusunda bu sabah düşen uçakta şimdiye kadar ...
THY ÇİN'DE 10'UNCU YILINI KUTLADI
THY’nin Çin seferlerinin başlamasının 10'uncu yıldönümü Pekin'de kutlandı.
 
İKİ UÇAK OKYANUSA DÜŞTÜ
Flaş, flaş... ABD'de çarpışan iki küçük uçağın Güney California sahili ...
KARLITEKİN THY'Yİ ANLATTI
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, ”THY krizde irtifa kaybetmedi. ...
ÇELEBİ IC VERGİ REKORTMENİ
Antalya'nın kurumlar vergisi rekortmeni, Çelebi IC oldu…
 
AHL'DE TARAFTAR ŞOKU
UEFA Kupası için hazırlık yapan Atatürk Havalimanı ve işletmeci TAV’da, ...
İŞTE ÇİN’DE ÜRETİLEN İLK A-320
Çin’de montajı tamamlanan ilk A320 uçuşunu gerçekleştirdi.
TÜRKİYE HERON'DAN VAZGEÇTİ Mİ
İsrail'in etkili gazetesi Haaretz, Türkiye'nin İsrail'den 10 adet "Heron" ...
 
İbrahim Köktener
PEGASUS’UN FARKI
İbrahim Köktener
Engin Aksüt
KOKPİTTE TEK PİLOT
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
HAVACILIK ŞİİRLERİ-III
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
HAVACILIKTA YAPAY ZEKÂLAR
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ARFF DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA
İNİŞTE MOTORU ALEV ALDI
YOLCU KAPIYI AÇMAK İSTEDİ
ABD'DE UÇAK KAZASI
HAVELTED GÜNÜ KUTLU OLSUN
TRUMP'TAN BEKLENTİLER
LODOS VE YAĞIŞTA ZOR ANLAR
İSG'DE 'FIRTINA' İPTALLERİ
THY'YE FİNANSMAN ÖDÜLÜ
İGA'NIN YENİ KONUĞU: ICELANDAIR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
4 / 10 °C 8 / 11 °C 9 / 10 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Qatar Airways
  •almanya
  •DHMİ
  •vize