Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Ankara Barosu’nun işbirliği ile 'Uluslararası Hava Hukukunda Güncel Gelişmeler Sempozyumu' başladı.
Ankara Üniversite Hukuk Fakültesi’nde bugün başlayan ve yarın da devam edecek sempozyumun açılış konuşmasını SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi yaptı.
YASAL BOŞLUK VAR
Ekşi, havacılık hukukunda Türkiye’de karşılarına çıkan en büyük sorunlardan birinin, havacılık güvenliği açısından tehdit oluşturan birçok eylemin, başka ülkelerde suç olarak düzenlenip cezalandırılmasına rağmen Türk Ceza Kanunu'nda suç teşkil etmemesi olduğunu söyledi. Ekşi, “Bu nedenle ceza gerektiren birçok konuya ceza verilemiyor. Suç duyuruları takipsizlik ile sonuçlanyor. Hukuki boşluklar doldurulmalı"dedi.
LAZER ÖRNEĞİ
Ekşi şu örneği verdi: "Yetkisiz hava aracı bakımı ve izinsiz lazer gösterileri bu kapsamdadır. Bu fiiller hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 'Trafik güvenliğini tehlikeye sokma' başlıklı 179'uncu maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulmakta ancak şartların oluşmadığı gerekçesiyle takipsizlikle sonuçlanmaktadır."
EKŞİ’DEN TAVSİYE
2003 yılından bu yana toplamda 172 yasal düzenleme ile rekor sayılabilecek düzeyde mevzuatı hayata geçirdiklerinin altını çizen Ekşi, yaşanan sorunların çözümü için şu tavsiyelerde bulundu:
"Hava hukuku derslerinin hukuk fakültelerinde zorunlu ders haline getirilmesi, enstitülerin kurulması, sertifika programlarının oluşturulması, uzmanlaşmış hakimlerden oluşan havacılık mahkemelerinin kurulması, hakimlik, savcılık ve avukatlık stajlarında hava hukukunun işlenmesi, bu alandaki sempozyum ve panellere ağırlık verilmesi, ulusal kurulların kurulması gibi yöntemler, gerek uyuşmazlıkların çözümünde ortaya çıkan hukuki boşlukların doldurulması gerekse birbiriyle çelişen mevzuat hükümlerinin ortadan kaldırılması hususunda çok önemli katkı sağlayacaktır."
SHGM İLE YÖK ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ
SHMG ve YÖK arasında, sivil havacılığın tüm alanlarını kapsayacak şekilde üniversitelerde ilgili branşların açılması ve müfredatların oluşturulması için bir işbirliği protokolü imzalandığını söyleyen Ekşi, hukuk fakültelerinde sivil havacılık hukuku yönünden ihtisaslaşmaya yönelik lisansüstü akademik programların oluşturulmasını da içerdiğini belirtti.